Mesire alanı için halka ateş açılmıştı: Yapı Soy Beton projeden çekildi

Artvin'de mesire alanı yapımına karşı çıkan köylülere şirket tarafından ateş açıldı, Reşit Kibar öldü, iki kişi yaralandı. Reşit Kibar bugün toprağa verilirken Yapı Soy Beton da projeden çekildiğini duyurdu.

Gündem 4 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Öldüren Muhammet Ustabaş (solda), öldürülen Reşit Kibar (sağda).

Artvin’in Borçka ilçesi Çifteköprü Köyü Cankurtaran mevkisinde yapımı planlanan Konaklamalı Mesire Alanı Projesi’ne halk karşı çıkıyordu. Çünkü buranın ormanı talan edeceğini savunuyor, karşı çıkıyorlardı. Yaptıkları resmi başvurular hep takipsizlikle sonuçlandı. Ancak dün halkın savunduğu alanda kan döküldü, bir kişi öldü, iki kişi yaralandı.

Olay İş makineleri indirilirken başladı. Halk engellemek için geldi ama şirket yetkilileri silahlıydı. Yüklenici şirket yetkililerinden 42 yaşındaki Muhammet Ustabaş tabancayla ateş etti. Kurşunların isabet ettiği köylülerden 38 yaşındaki Gökhan Koyuncu, Reşit Kibar ve 36 yaşındaki Ersan Koyuncu yaralandı. 3 yaralı, ambulanslarla Hopa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Ameliyata alınan yaralılardan Reşit Kibar, kurtarılamadı.

Ruhsatlı silahın sahibi şirket çalışanı 41 yaşındaki Fikret M. idi ve gözaltına alındı. Kurşunu sıkan Muhammet Ustabaş da yakalandı. Fikret M. adli kontrol talebiyle serbest bırakılırken Muhammet Ustabaş tutuklandı. Muhammet Ustabaş yerel seçimlerde muhtar adayı da olmuştu ama kazanamamıştı.

 

‘Bu meydanda daha önce de Metin Lokumcu’yu kaybettik’

Bugün, öldürülen Reşit Kibar’ın da cenazesi vardı. Halk Reşit Kibar’ın tabutunu omzunda taşıyarak Hopa Meydanı’na getirdi. Burada toplanan kalabalık şirket yetkililerin hedef aldı ve kendilerine şirketin “Biz girmezsek Trabzonlular girecek” dediklerini aktardı. Onların da kendilerine “Gelsinler, biz buradayız” cevabını verdiklerini söyleyen halk, öldürülen Reşit’in olay öncesi sivil polislere saldırganların silahlı olduğunu söylediğini ancak müdahale edilmediğini söyledi.

Daha sonra konuşan Kamil Ustabaş “Reşit, kendi yaşam alanına saldırı olduğunu duyduğunda bir ağaç yaşamı, bir insan yaşamıdır diyerek orman katliamına dur demek için oradaydı. Bu memleketin çeteleri oradaki yaşamını savunan köylülerin üzerine ateş etti. Ve Reşit’i kaybettik arkadaşlar. Reşit’in ailesi, dostları şimdi biz bu meydanda daha önce de Metin Lokumcu’yu kaybettik. O da kendi deresini savunuyordu” dedi.

Şirket projeden çekildi

Kocaeli merkezli 2019 yılında kurulan hazır beton üretim firması Yapı-Soy Beton,  projeden çekildiğini duyurdu:

“03.09.2024 tarihinde Cankurtaran mevkiinde yaşanan acı olay bizi ve tüm Artvin halkını derinden üzmüştür. Bir insan hayatının her şeyden kıymetli olduğunu, bir insanın öldürülmesinin kabul edilmezliğini ifade ediyoruz.”

Ağaç kesilmesini engellemek isteyen köylülere silahla ateş açıldı, bir kişi öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.