İki öğretmene ÇEDES cezası: Maaştan kesinti ve sürgün

ÇEDES projesi kapsamında velisi izin vermeyen öğrencileri dersten çıkarmayan iki öğretmene soruşturma açıldı. Öğretmenlere dini eğitimi engellemeye çalıştıkları iddiasıyla maaştan kesme ve sürgün cezası verildi.

Gündem 10 Eylül 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Eylemden bir kare.

Mersin’in Akdeniz ilçesi Karaduvar Mahallesi’nde İsa Öner Anadolu Lisesi’nde Mersin Müftülüğü’nden geldiklerini belirten bir ekip Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izinleri olduğunu, okulun salonunda Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Saygılıyım (ÇEDES) etkinliği yapacaklarını bildirdi. Okul müdürü Abdurrahman Devran da etkinliklere katılmaları konusunda öğretmenleri bilgilendirdi. Ancak Karaduvar Mahallesi’nden birçok veli çocuğunun ÇEDES etkinliklerine katılmasını istemediğini belirten dilekçelerle okul idaresine başvurdu.

Eğitim-İş Sendikası üyesi öğretmenler A.D. ve E.E de velilerin ÇEDES projesiyle ilgili çekincelerine dikkat çekerek ders saatlerinde veli izin belgesi olmayan öğrencileri ÇEDES etkinliğine göndermeyeceklerini okul müdürüne bildirdi. Okuldaki ÇEDES etkinliğine veli izin belgesi olan öğrenciler katılırken velilerinin izin vermediği birçok öğrenci katılmadı.

Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenler hakkında soruşturma başlattı. Konuya ilişkin belgede öğretmenlerin ‘dini eğitimi engellemeye çalıştığı’ iddia edildi. Son olarak öğretmenlere sürgün ve maaştan kesme cezası verildi.

Eğitim-İş bu durumu eleştirdi ve “Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimi gericileştirmedeki son buluşu olan ÇEDES sadece laik eğitimin kalan son kırıntılarına saldırmak için değil aydın eğitimcileri sistem dışına atmak için de kullanılmaktadır. İktidar açısından bir taşla kuş katliamı niteliğindeki bu karanlık ajandanın yol açacağı manzaraya en iyi örnek Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı, Karaduvar Mahallesindeki İsa Öner Anadolu Lisesi’nde yaşananlar olmuştur” dedi.

2023-2024 Eğitim Yılı’nın ikinci döneminde bu okulda ÇEDES için hem öğretmenlere hem velilere dayatmalarda bulunulduğu belirtilen açıklamada “Çok sayıda velinin çocuğunun ÇEDES etkinliğine katılmasına izin vermemesi üzerine “Veli izin belgesi olmadan öğrencileri etkinliğe göndermeyiz” diyen Eğitim-İş üyesi 2 öğretmenimiz Ali Doğan ile Edin Azize Sor hakkında okul idaresinin talebiyle soruşturma açılmıştır. Bu iki öğretmenimiz derslerine isabet eden saatlerde veli izin belgesi olmayan öğrencileri ÇEDES etkinliğine göndermeyeceklerini okul müdürüne bildirdikleri, yani tam anlamıyla öğretmenliklerinin gereğini yaptıkları için hedef haline getirilmiştir. Öyle ki Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de bu öğretmenlerimiz hakkında jet hızıyla inceleme başlatmıştır. Laikliğe aykırı uygulamalara dair herhangi bir şikayet karşısında kulağının üzerine yatmasıyla bilinen yöneticiler söz konusu olan gericiliği savunup aydın eğitimciler üzerinden eğitim emekçilerine gözdağı vermek olunca teyakkuza geçmiş, derhal müfettişlere dosya hazırlatmışlardır” dendi.

Soruşturma evrakında öğretmenler hakkında “Hizmet içinde devlet memurunun itibarı ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunmak” iddiasıyla soruşturma açıldığı, evrakta öğretmenlerin “dini eğitimi engellemeye çalıştığı” da iddia edilmişti. Müfettişlerin hazırladığı bu dosyada en kritik bilgi olan “öğrenciler için velilerin izin kağıdı vermediği” konusuysa dikkate alınmamıştı.

Açıklamada öğretmenlerin bu soruşturmayla disiplin yönünden aylıktan kesim cezası aldığı ve idari tedbir uygulanarak görev yerlerinin değiştirildiği belirtilirken şunlar söylendi:

“Halihazırda yargıya taşıdığımız ÇEDES garabetinin

• Eğitimin Atatürk ilke ve inkılaplarına uygun olarak verilmesi gerektiğini belirten Anayasa’nın 42.maddesi ile kamu hizmetlerinin ancak ilgili kamu görevlileriyle verilebileceğini vurgulayan 128.maddesiyle çeliştiği için hukuksuz,
• Pedagojiden bihaber şahıslarla çocuklarımızı yan yana getirdiği için tehlikeli,
• Dini eğitim vermek için MEB’in bünyesinde zaten Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında uzman öğretmenler ile rehber öğretmenler bulunduğu ve bu konuda eksiklik varsa derhal yeni atamalar yapılabileceği için mantıksız,
olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.

Eğitim öğretmenle yapılır. Öğretmen Başöğretmeninin kendisine emanet ettiği öğrencilerine her zaman sahip çıkar. Bu görevi yerine getirdiği için gericilerin hedef aldığı öğretmene ise Başöğretmenin eğitim neferlerinin ortak çatısı olan Eğitim-İş sonuna kadar sahip çıkar. Bunu tekrar tekrar göstermek, Cumhuriyet dersi vermek görevimizdir. Vereceğiz!”

İki öğretmen ‘dini eğitimi engellemek’le suçlandı, soruşturma açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.