Öğretmen alımında yeni sistem: Kod isimle ve kayıtlı mülakat

20 bin öğretmen ataması öncesi yeni mülakat sistemi taslağı ortaya çıktı. Artık heyet adayın kimliğini bilmeyecek. Genel kültür sorusu sorulmayacak ve söylenen her bir söz kaydedilecek.

20 bin öğretmen atamasından önce yeni mülakat sistemi taslağı ortaya çıktı. Mülakat heyeti bundan böyle adayın kimliğini bilmeyecek. Genel kültür sorusunun sorulmayacağı mülakat tümüyle kayda alınacak.

Gündem 9 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin kamuya 20 bin yeni öğretmen ataması yapılacağını, atamaların yüzde 50 mülakat, yüzde 50 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puanından oluşan atama puanıyla yapılacağını ve bu yöndeki yönetmelik değişikliğini hazırladıklarını açıkladı.

İlk olarak bu öğretmen atamaları sırasında kullanılacağı belirtilen yeni mülakat sisteminin taslağı ortaya çıktı.

Habertürk ve Sabah’ta yer alan haberlere göre tartışmaların önüne geçmek için her adaya ‘kod’ verilecek. Mülakatı yapacak heyet öğretmen adayının kimliğini bilmeyecek. Aday da heyette kimin olduğundan haberdar olmayacak.

Mülakat süresi 45 dakika olacak ve kamerayla kayda alınacak. Adayın ve komisyonun ağzından çıkan her kelime kaydedilecek.

Genel kültür sorusu sorulmayacak

Öğretmen adayına mülakat öncesi sistemden mesaj gönderilerek sorumlu olduğu ders ve konu hakkında bilgi verilecek. Böylece adaya hazırlık yapma imkanı sunulacak. Mülakat 14 haftalık konularla sınırlı olacak. Konu dışına çıkılmayacak.

Öğretmen adayına genel kültür sorusu sorulmayacak.

Puanını mülakattayken öğrenecek

Aday kendisine yöneltilen sorular ve verdiği cevapları imzalayacak. Değerlendirme Komisyonu öğretmen adayını mülakat salonundan ayrılmadan puanlayacak. Aday da puanını henüz içerideyken öğrenecek. Puan sisteme girdikten sonra değiştirmek mümkün olmayacak.

Bu düzenleme yönetmelik değişikliğiyle yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı çalışmayı tamamladıktan sonra, yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderecek. Yeni sistem ilk olarak 20 bin öğretmen ataması için uygulanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.