BİFO 25 yaşında: İstikamet İngiltere ve İskoçya

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 25. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Yeni sezon programını açıklayan orkestra yeni albüm kaydının yanı sıra İngiltere ve İskoçya'yı kapsayan büyük bir turneye de çıkacak.

Kültür Sanat 11 Eylül 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Dile kolay çeyrek asır; Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası bu sezon 25. yılını kutlamaya hazırlanıyor. 1999’dan bu yana kentin kültür-sanat hayatına katkı sunan orkestra yeni sezon programını düzenlenen bir toplantıyla açıkladı. 25. yılında Mozart ve Mahler gibi büyük bestecilerin eserlerine odaklanan şef Carlo Tenan yönetimindeki orkestra yıllar sonra bir yurtdışı turnesine çıkmaya hazırlanıyor. Kısacası BİFO’da bu sezon hem yeni gelişmeleri ilk duyan gazeteciler hem de sanatseverleri heyecanlandıracak havadisler var.

‘BİFO yurtdışında takip edilen bir orkestra’

Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi’nin de katıldığı 2024-2025 sezon programının tanıtımı yapılırken yeni ufuklar açmak ve Türkiye ile yurtdışından gelen müzisyenleri bir araya getirmeye vurgu yapıldı. Hamedi yaptığı açıklamada “BİFO yurtdışında bilinen ve takip edilen bir orkestra olarak ülkemizin kültür ve sanat yaşamında önemli bir yere sahip” dedi. Bu birikimi yeni sezonda konserlere taşımak istediklerini belirten Hamedi, müziğin birleştirici gücünü ve bunu gençlere armağan etmeyi bir sorumluluk olarak gördüklerini belirtti.

Sezon açılışı Hélène Walter’den

Sezonu 10 Ekim’de Zorlu PSM’de açacak  BİFO hem Türkiye hem de yurtdışından önemli solistleri ağırlayacak. Hélène Walter, Alena Baeva, Chloe Ji-Yeong Mun, Marco Vergini, Marlis Petersen, Enrico Pace, Jan Mráček, Çağ Erçağ, Can Çakmur ve Ziyu He, orkestrayla aynı sahneyi paylaşacak. Sanat yönetmeni ve sürekli şef Carlo Tenan’ın yanı sıra Laurence Equilbey ve Nil Venditti bu sezon BİFO’yu konuk şef olarak yönetecek. Burada Nil Venditti’ye de bir parantez açmakta fayda var. Venditti son dönemin en dikkat çeken genç kadın orkestra şefleri arasında. 15 Mayıs 2025’te sona erecek sezon boyunca orkestra Zorlu PSM’de dokuz konsere imza atacak. Gelelim heyecan uyandıran o habere.

BİFO Ada yolcusu

Tam 10 yıl önce BBC Proms’ta sahne alan ve Ulvi Cemal Erkin’in başyapıtı ‘Köçekçe’ yorumuyla büyük beğeni toplayan orkestra yeniden ada yolcusu. Turneye İskoçya’dan başlayacak BİFO, 5 Nisan’da Perth, 6 Nisan’da ise Edinburgh’da sahne alacak. Ardından orkestranın İngiltere yolculuğu başlayacak. 8 Nisan 2025’te Londra’nın prestijli sahnelerinden Cadogan Hall’da sahne alacak BİFO bir gün sonra da Guildford’da müzikseverlerle buluşacak. 10 Nisan’da Sheffield’deki konserle sona erecek olan bu beş konserlik turnede orkestranın yol arkadaşıysa İspanyol çellist Pablo Ferrandez. Müzikseverler kendisini 2021’de BİFO’yla İstanbul’da verdiği konserden de hatırlayacaktır.

Tanıtım gecesinde sorularımızı yanıtlayan Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay “25. yıl bizi gururlandırıyor. Bu süre zarfında yurtdışı turnelerimiz ve albüm kayıtlarımız oldu. Konserlerimizle Türkiye’nin kültür hayatına katkıda bulunduğumuza inanıyorum. Bizim için her yeni sezon yeni bir heyecan. Ama 25. yılın anlamı elbette daha büyük. Bu noktada vakıf başkanımız Zeynep Hamedi’ye, Ahmet Erenli’ye, çalışma arkadaşlarımıza ve tabii ki sanatseverlere teşekkür ediyorum” dedi. BİFO’nun gelecek 25 yılını da değerlendiren Dorsay “Vizyonumuz hem Batı müziği hem Türk müziğini daha da ileriye götürmek. Bununla birlikte Türk kültürü ve sanatçılarımızı ön plana çıkarmak istiyoruz. Gelecek dönemde yeni albümler, yeni turneler ve ortak projelerimiz var” dedi.

BİFO’dan yeni albüm geliyor

25. yılını kutlayacak olan BİFO, bu özel yıldönümünü bir de albüm kaydıyla taçlandırdı. Kayıt süreci tamamlanan çalışma önümüzdeki yıl klasik müzik dünyasının prestijli plak şirketlerinden Naxos tarafından yayınlanacak. BİFO’nun 25. yıldaki bu yoğun takviminin yanı sıra Borusan Quartet de 19. sezonuyla müzikseverlerle merhaba diyecek. 23 Ekim Çarşamba artık kendisiyle özdeşleşen Süreyya Operası’nda sezonu açacak Borusan Quartet 25 Aralık’ta Müşfik Uzun’a eşlik edecek.

Ludovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdimLudovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.