Doğal gaz ve elektrikte ‘gelirine göre öde’ dönemi geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar doğal gaz ve elektrik tüketiminin faturalandırılmasında yüksek gelir grubundaki tüketicilere maliyetleri yansıtacak bir sistem üzerinde çalışıldığını söyledi.

Ekonomi 11 Eylül 2024
Bakan Bayraktar Bayraktar, salgın döneminden bu yana doğal gaz ve elektrikte hane halkı ve ticarethanelerin devlet tarafından desteklendiğini söyledi.

Hükümet ilk kez mayıs ayı başında haberi çıkan farklı gelir grupları için farklı doğalgaz ve elektrik tarifeleri belirleme planını raftan indiriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Anadolu Ajansı Editör Masası canlı yayınında vatandaşın en temel ihtiyacı olan doğal gaz ve elektriğin faturasının  önemli bölümünün devlet tarafından karşıladığını belirterek bu konuda yeni düzenleme yapılacağını söyledi. Bayraktar salgın döneminden bu yana doğal gaz ve elektrikte hane halkı ve ticarethanelerin devlet tarafından desteklediğinin altını çizerek şöyle devam etti:

“Elektrik ve doğal gazda Hazine üzerinden çok ciddi desteğimiz var. 1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60’ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz. Vatandaşımızı dünyada gelişen, artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz. Bunu yaparken destek mekanizmasını daha etkin kullanmamız gerekiyor. OVP içinde de desteklerin etkinleştirilmesi başlığı altında var. Her birimizin evinde kullandığımız elektrik ve gazda bu destek var. Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz.”

‘Dar gelirliler ve emekliler destekten yararlanmaya devam edecek’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar elektrik ve doğal gaz desteğinden gerçekten ihtiyaç sahibi, daha dar gelirli vatandaşları, emekliler istifade ettirip bunu karşılayabilecek vatandaşlar için farklı bir model düşündüklerini belirterek şöyle konuştu:

“Evi çok daha büyük olan, çok elektrik kullanan, elektrikli aracı olan, tüketimi belli oranın üstünde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz. Bütçe imkanları nispetinde bu destekler devam edecek. Enerji fiyatlarında oluşabilecek değişikliklerin enflasyona etkisini göz ardı etmeden Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızla eşgüdümle süreci yürüyoruz.”

OVP kapsamında öncelikli unsurlardan birinin cari açık ve enflasyonla mücadele olduğunu belirten Bakan Bayraktar “Bunları düşürmekle alakalı çok önemli hedeflerimiz var. Enerji ithalatını düşürecek, cari açık ve enerji maliyetlerini düşürerek enflasyon üstündeki baskıları azaltmakla alakalı bu programda doğrudan yer alıyoruz” dedi.

Bayraktar doğal gaz ve elektriğin vatandaşın en temel ihtiyaçları olduğunu belirterek “Doğal gazı bütün Türkiye’ye, hane halkına götürme hedefimiz var. Şu anda 81 ilimizde doğal gaz var. Bu artık bir zaruret. Evde, işte ve sanayide kullandığımız önemli bir yakıt. Bunu büyük oranda ithal ediyoruz” diye konuştu.

Mayıs’taki haber ne anlatıyordu?

Mayıs ayında da konuyla ilgili çalışmaya ilişkin bir haber medyada yer almıştı. Bloomberg’in üst düzey hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre isminin açıklanmasını istemeyen yetkili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bir süredir farklı gelir grupları için farklı doğalgaz ve elektrik tarifeleri belirleme planı üzerinde üzerinde çalıştığını söylemişti. Yetkili hükümetin düşük gelirli haneleri daha düşük faturalarla desteklemeyi amaçladığını ve uygulamanın, gelir veya tüketim arttıkça enerji tarifelerinin kademeli olarak artabileceği anlamına geleceğini belirtmişti.

Kaliforniya gelire göre ödeme teklifini geri çekmişti

Elektrik faturasında gelire göre ödeme konusunda ABD’nin Kaliforniya eyaletinde geçen yıl bir çalışma yapıldı. Elektrik dağıtımı yapan özel şirketlerin çalışmasına göre tüketicilerin kullandıkları elektrik miktarına göre ödeyecekleri faturaya yine gelirlerine göre belirlenecek aylık sabit bir rakam eklenecekti.

Çalışma yıllık geliri 69,000 dolardan düşük olan hanelerin ayda 20- 34 dolar, geliri 69,000 180,000 dolar arasında olanların 51 ile 73 dolar aylık sabit ödeme yapmasını öngörüyordu. Yıllık geliri 180,000 dolardan fazla olan haneler ise aylık 85 ile 128 dolar arasında değişen miktarda aylık sabit ödeme yapacaktı. Ancak uygulama hem Demokrat Partili, Cumhuriyetçi Partili siyasetçilerin karşı çıkması nedeniyle devreye sokulmadı.

Avrupa ve Amerika’da elektrik devrimi olurken Osmanlı ne yapıyordu?Avrupa ve Amerika’da elektrik devrimi olurken Osmanlı ne yapıyordu?

Avrupa'da doğal gaz fiyatı 5 ayda 5 kat ucuzladıAvrupa’da doğal gaz fiyatı 5 ayda 5 kat ucuzladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.