Giller Edebiyat Ödülü İsrail protestolarından sonra ismini değiştirdi

Kanada'nın prestijli edebiyat ödülü Scotiabank Giller Ödülü ismini değiştirdi. Zira ödül ismini de aldığı İsrailli bir silah üreticisi firması tarafından destekleniyordu. Eylemlerin ardından ödülün ismi değiştirdi, ancak firma hâlâ ana sponsor.

Kültür Sanat 13 Eylül 2024
Geçen seneki törende eylemciler “Scotiabank fonları soykırımı” yazan pankartla sahneye çıkmıştı.

Scotiabank Giller Ödülü, Kanada’da verilen prestijli bir edebiyat ödülü. Ancak bugüne dek Margaret Atwood, Michael Ondaatje ve Alice Munro gibi yazarlara da verilen ödül son dönemde protestoların hedefinde. Zira ödül ismini de aldığı İsrailli silah üreticisi firması tarafından destekleniyor.

Scotiabank’a bağlı bir varlık yönetim şirketi İsrail savunma bakanlığına topçu, mühimmat ve elektronik harp sistemleri gibi askeri ekipmanlar sağlayan Elbit Systems’te hisselere sahip. Şirketin geliştirdiği Hermes 450 adlı bir insansız hava aracı geçen Nisan ayında Gazze’nin merkezinde yedi yardım görevlisinin öldüğü füze saldırılarında kullanıldı. Geçen seneki ödül töreninde ise Scotiabank ve Elbit Systems’e karşı yapılan iki protesto geceye damgasını vurmuştu. Eylemciler “Scotiabank fonları soykırımı” yazan pankartla sahneye çıkmış, Gazze’ye destek vermişti.

Yazarlar ve yayıncılar ödülü protesto etti

Törende yaşananlardan  sonra iki binden fazla yazar ve yayıncı protestoculara karşı açılan davaların geri çekilmesi çağrısı yapan bir açık mektup imzalamıştı.  Organizasyonun Gazze sansürü de tepki görmüştü. Zira 2023 Giller Ödülü’nün kazananı Sarah Bernstein organizatörlerin Gazze ya da protestoyla ilgili seyirci sorularının düzenlenebileceğini söylemesi üzerine Giller Kitap Kulübü etkinliğinden çekilmişti. Son olarak 2024 Giller Ödülü’ne aday olabilecek 30’dan fazla yazar temmuz ayında yayımlanan bir bildiri imzalayarak eserlerini değerlendirmeden geri çekmişti.

Bu protestoların ardından ödülle  ilgili yeni bir gelişme oldu. Aylar süren protestoların ardından ödül komitesi adından Scotiabank ismini kaldırdı. Eskiden Scotiabank Giller Ödülü olarak bilinen Giller Ödülü adını değiştirdi, ancak bankayı ana sponsoru olarak tutmaya devam edecek.

Son bir yıl içinde Scotiabank yönetimi Elbit Systems’teki hissesini azalttı, ancak bu kararda protestoların etkisi olduğunu kabul etmedi.  Giller Vakfı’nın icra direktörü Elana Rabinovitch ise Kanada Yayın Kuruluşu’na (CBC) “Bu kararı bu olağanüstü yazarların ve başarılarının ön plana çıkması ve bugünün ve yarının en iyi Kanadalı hikaye anlatıcılarına sahne verilmesi için aldık” dedi.

Giller Ödülü töreni 18 Kasım’da Kanada’da.

Yazar Azra Kohen'in Filistin yorumu bir günde her şeyi değiştirdi: O artık protesto edilen bir yazarYazar Azra Kohen’in Filistin yorumu bir günde her şeyi değiştirdi: O artık protesto edilen bir yazar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.