Şimşek Çelebi: Borç arayışında dört ayda 52 bin kilometre yol kat etti
Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılar birinci yılını doldurmak üzere. Gazze'deki katliamlardan bahseden sanatçılara uygulanan sansür gündemdeyken Londra'daki Barbican Centre Filistin Edebiyat Festivali'ne ev sahipliği yapmaya başladı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarlında bir yıl geride kalmak üzere. Bu süre içinde 40 binden fazla sivil İsrail saldırılarında katledildi. Siyasetin üretemediği çözüm için duyarlı sanatçılar dünyanın dört bir yanında bu katliama karşı kamuoyunu harekete geçirmek için büyük bir mücadele içinde. Ancak bu mücadele özellikle Batı’da çeşitli sansür ve yaptırımlarla engellenmeye çalışılıyor. Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters’, Cate Blanchett, Susan Sarandon ve The Weeknd gibi önemli figürlerin pek çok alanda öncülük ettiği girişimler engeller ya da itibarsızlaştırma faaliyetleriyle karşıya karşıya. Bunlardan biri de İngiltere’de aylar önce düzenlenmesi planlanan Filistin Edebiyat Festivali’ydi.
Filistinli yazarlar tarafından kaleme alınan günlüklerden okumalar içeren Voices of Resilience (Direnişin Sesleri) adlı etkinlik, başka bir mekân olan Manchester’daki Home adlı sanat merkezi tarafından iptal edildiğinde kamuoyunda büyük bir tepki oluşmuştu. Guardian’a göre Home bu kararı, Büyük Manchester Yahudi Temsil Konseyi’nin, aynı zamanda Filistin Yönetimi’nin kültür bakanı olan katılımcı yazar Atıf Abu Saif’in antisemitik olduğunu iddia etmesi üzerine aldı. Voices of Resilience’ın organizatörü Comma Press bu iddiaları “temelsiz ve iftira” olarak nitelendirdi.
300’den fazla kültürel eser tarafından imzalanan açık bir mektup ve 100’den fazla sanatçının protesto amacıyla Home’daki bir sergiden eserlerini kaldırması da dahil olmak üzere yaygın bir tepkinin ardından kurum etkinliği eski haline getirdi ve bir özür yayınladı. Voices of Resilience 22 Nisan’da Home’da düzenlendi; geçtiğimiz ay da Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’ne gitti. Bu hafta sonu Barbican’da düzenlenecek olan Voices of Resilience Londra’da ilk kez sahnelenecek. Bu etkinlik, Barbican’ın Filistin konusunda sansür suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı son dönemdeki tartışmaların ardından geliyor.
Barbican Centre’ın Voices of Resilience festivalini düzenleme kararı, pazarlama materyallerinde Gazze katliamına ilişkin doğrudan mesajlarla birlikte geldi. Etkinliğin internet sayfasında, Uluslararası Af Örgütü’nün Gazze’deki insanların “soykırımın endişe verici işaretlerini” yaşadığına atıfta bulunduğu bir alıntı da yer alıyor.
The Art Newspaper’ı konuşan Barbican Centre sanat ve katılım direktörü Devyani Saltzman şu açıklamayı yaptı: “Barbican’ın ilham verme, tartışma ve sanatçıların temel sesleri için öncü bir alan olma amacı doğrultusunda, Voices of Resilience’ın sanatçı ve yazarlarını ağırlamayı dört gözle bekliyorum.”