iOS 18 bildiğiniz gibi değil: Yeni güncellemede neler var?

Apple iOS 18 yazılım güncellemesi yüklenebilir. Mesajları zamanlama, uygulama simgelerini özelleştirme, Android kullanan arkadaşlarınızla kaliteli iletişim ve daha fazlası sizi bekliyor. Yeni yazılımda sadece Apple Intelligence yok...

Bilim Teknoloji 18 Eylül 2024
Fotoğraf: Apple

Bazıları telefonlara getirilebilecek her türlü yeniliğin çoktan geldiğini, geriye bir şey kalmadığını düşünüyor. Siz de öyle düşünenlerdenseniz Apple’ın iOS 18 yazılım güncellemesi belki fikrinizi değiştirir. Çünkü birçok mesajlaşma hilesinin yanı sıra uygulama simgelerinin renklerini ve hatta boyutlarını değiştirebilir, kilit ekranındaki kontrolleri istediğiniz gibi belirleyebilir, telefonunuzdaki fenerin ışık genişliğini ayarlayabilirsiniz. Bir de tabii yeni hesap makinesi var.

Apple tarihinin en ilginç zamanlarından geçiyoruz. Şirketin yapay zekaya atılımının ilk adımı olan Apple Intelligence ekim ayında iOS 18.1 ile kullanılabilecek. Ancak şimdiki güncelleme şirketin yapay zekayla getirmek istediği özellikleri pek kapsamıyor. Zaten Apple Intelligence’e sahip olmak için şirketin daha yeni piyasaya süreceği iPhone 16 modellerinden birine ya da iPhone 15 Pro veya Pro Max’e sahip olmanız gerekiyor.

iOS 18’de daha zeki bir Siri’yle karşılaşmayacak olsak da güncellemeler günlük işlere yardımcı olabilecek nitelikte. Wall Street Journal’dan Joanna Stern bu yeni güncellemelerin beta sürümünü test etmiş. İlgisini çekenler ise şöyle:

Uygulamaların renklerini belirleyin: Ana ekrana uzun uzun bastıktan sonra sol üst köşede Düzenle yazısı çıkacak. Oraya bastıktan sonra Özelleştir yazısına dokunun. Böylece uygulamaların renklerini belirlemek size kalacak. Yalnızca Apple uygulamalarının değil tüm uygulamaların renklerini değiştirebileceksiniz. Aydınlık modu seçerseniz varsayılan renkler olduğu gibi kalır. Karanlık modu seçerseniz her şey koyu renge bürünür. Renkli modu ise tüm simgelerin rengini ekran fotoğrafınızla eşleşecek şekilde değişir. Renk tonlarını da yine ayarlayabilirsiniz veya ekran fotoğrafınızdaki renklerden birini seçebilirsiniz.

Fotoğraf: Apple

Uygulamaları yeniden boyutlandırabilirsiniz: Yine Özelleştir menüsünden uygulamaların simgesini ne kadar büyüteceğinizi de seçebilirsiniz. Bir uygulamayı ne kadar büyütürseniz uygulamanın adının da kaybolacağını unutmayın ha.

Mesaj efektleri: Duygularınızı karşınızdakine daha etkili bir şekilde iletmek istiyorsanız BÜYÜK HARFLER KULLANMAK YERİNE klavyenin sağ üst köşesindeki A simgesine dokunun. Orada sizi kalın ya da italik gibi yazı stilleri bekliyor. Dilerseniz kelimeleriniz patlamasını, sallanmasını falan da seçebilirsiniz. Yalnız şöyle bir sıkıntı var: Yazıyı yollayacağınız kişi de iOS 18 güncellemesi yapmadıysa bu efektleri göremez.

Mesajları zamanlayarak gönderin: Bazı günler olur mesajınızın anında gitmesini istemezsiniz. Mesajı alacak kişi uyuyor, toplantıda ya da gece ikide dertlerinizi dinlemek istemiyor olabilir. Ama o mesajı gönderip aklınızdan çıkarmanız gerekiyordur. İşte böyle bir durumda metin alanının solundaki + düğmesine dokunarak Daha Sonra Gönder’i seçip tarih ve saati ayarlayabilirsiniz.

Fotoğraf: Apple

RCS: iOS 18 bir yandan da Android ve Apple arasında barış anlaşması sayılır. Malum, iPhone kullanan biriyle Android kullanan biri birbirlerine SMS atarken baloncuklar farklı renkte görünür, gönderilen fotoğraf ve videoların kalitesi düşer. Sonunda Apple bu politikasından geri adım attı. Android kullanıcılarıyla iPhone kullanıcıları kaliteli içerikleri birbirleriyle daha rahat bir şekilde paylaşabilecek. Gerçi özelliğin hâlâ tam olarak çalışmadığı da söyleniyor.

Denetim Merkezi yeniden tasarlandı: iPhone’un sağ üst köşesinden aşağı doğru kaydırırsanız yenilenen Denetim Merkezi’ni görebilirsiniz. Denetimleri yeniden düzenlemek için de ekrana uzun uzun basmanız gerekiyor. Apple artık üçüncü taraf uygulamaların da eğlenceye katılmasına izin veriyor.

iOS 18 ile uyumlu telefonlar listesi de şöyle:

Fotoğraf: Apple

Diğer özellikleri de buradan inceleyebilirsiniz.

Apple lansmanından inciler: Yapay zekaya uygun tasarlanmış iPhone 16, uyku apnesini tespit eden yeni akıllı saatApple lansmanından inciler: Yapay zekaya uygun tasarlanmış iPhone 16, uyku apnesini tespit eden yeni akıllı saat

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.