Döne Bozdemir’in göz göre göre ölümü: Elektronik izleme merkezi uyarmadı, polis almadı, yargı tutmadı

Döne Bozdemir boşanma aşamasında olduğu Gafer Özdemir tarafından metro istasyonunda öldürüldü. Katilin ayağında elektronik kelepçe, hakkında hapis cezası vardı. Teslim olmayınca hapse girmedi, elektronik kelepçe de cinayet sırasında çalışmadı.

Gündem 18 Eylül 2024
Döne Bozdemir (solda), Gafer Özdemir (sağda).

Elektronik kelepçe önleyici bir uygulama olarak hayata geçti. Tutuksuz yargılanan ya da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan kişilere takılan elektronik kelepçe bu şüphelileri kontrol altında tutmayı amaçlıyor. Türkiye’nin gündemineyse Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün iki numaralı ismi Serdar Sertçelik’le girdi. Çünkü Sertçelik gizli tanıktı ve müebbet hapis istemiyle yargılanırken ev hapsi şartıyla serbest bırakıldı ve ayağında elektronik kelepçe olan Sertçelik tam dokuz kez evi terk etti. Hatta bu ‘özgürlük’ anlarının birinde sosyal medya fenomeni Ece Ronay’la sabaha karşı gittiği çorbacıda vuruldu. Bu daha önce de ‘işe yaramaz’ hale gelen elektronik kelepçenin sorgulanmasına neden oldu. Bu olaydan sonra da elektronik kelepçe birçok kez işe yaramazlığıyla konuşuldu. Son olay ise Ankara’daki bir kadın cinayeti.

Döne Bozdemir 44 yaşında iki çocuklu bir kadındı. Pizzacıda çalışarak geçimini sağlıyordu, eşiyle boşanma aşamasındaydı. Çünkü eşi ona ve çocuklarına şiddet uyguluyordu. Sürekli dövülüyordu, hatta geçen yıl eşi onu ormana götürüp yakmaya çalışmıştı. Geçen yıl 12 Eylül’de bu durumdan kurtulmak istemişti. Üstelik yaşadıklarından dolayı endişeleri vardı, bu yüzden mahkemeden uzaklaştırma ve elektronik kelepçe tedbiri uygulanmasını talep etmişti. Ankara 12’nci Aile Mahkemesi de Döne Bozdemir’in boşanmak istediği Gafer Özdemir hakkında altı ay süreyle eşinin yanına 1000 metreden daha az mesafede yaklaşmama kararı ile elektronik kelepçe tedbiri uygulamıştı. Uzaklaştırma kararının bitmesine yakın karar yenilenmişti. Çünkü Gafer Özdemir durmuyordu, “Senin ölümün benim elimden olacak” diyordu.

Tüm önleyici tedbirlere rağmen Gafer Özdemir kadını takip ediyordu. En sonunda da geçen cumartesi günü Döne’yi metroda yakaladı, sırtından vurarak öldürdü. Bu olaydan iki gün önce Döne Bozdemir’in yanına yaklaştığı için mahkeme Gafer Özdemir hakkında üç gün zorlama hapis cezası vermişti. Ancak teslim olmayan, elektronik kelepçeyle izlenen adam bu cinayeti işleyebildi.

Döne Bozdemir’in avukatı Pakize Narin Ergan Gafer Bozdemir’in özellikle metroyu tercih etmesini Döne Bozdemir’e uyarı gitmemesi için olduğunu söylüyor. “Döne Hanım duruşma öncesi ekibimizden orada bulunan avukatlara ‘Geçen salı günü şahıs bana çok yaklaşmış. Polis beni aradı, Gafer’in Sıhhiye’de dolandığını söyledi. Bu konuda dikkatli olmam gerektiğini iletti’ diye bahsetmiş” diyen avukat Ergan olay günüyse uyarı gitmediğini söylüyor:

“Belki Gafer Bozdemir‘in kendisine yaklaştığı polis tarafından müvekkilime iletilseydi bu durumda olunmayacaktı. Ya da o zorlama hapsi yerine getirilmiş olsaydı bizim müvekkilimiz yaşayacaktı.”

Peki bu elektronik kelepçeyi kim denetliyor?

Adalet Bakanlığı Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi elektronik kelepçeyi denetliyor. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde Elektronik İzleme’yle ilgili bölümde sistemin en son teknolojik altyapı kullanılarak oluşturulduğu, aynı anda beş bin kişiyi yedi gün 24 saat izleyecek kapasiteye sahip olduğu yazılı. İhlali izleyip bildirecek merkez için ise “Merkezin giriş ve çıkışları elektronik sistemlerle kontrol edilmekte, çalışan personelin yükümlülerle yaptıkları görüşmeler ve diğer tüm işlemler kayıt altına alınmaktadır. Sistemin veri güvenliği ise UYAP bilişim sisteminin denetimi altındadır” deniyor.

Tık tık tık… Elektronik İzleme Merkezi’nde kimse var mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.