Suudi Arabistan: Filistin devleti olmadan İsrail ile ilişki kurulamaz
Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarının ardından dün de Hizbullah üyelerinin kullandığı telsizler hedef alındı. En az 20 kişinin öldüğü, 450'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Örgüt saldırılarda 16 üyesinin öldüğünü duyurdu.
İsrail’in iki gün önce çağrı cihazları üzerinden Hizbullah üyelerini hedef aldığı saldırıların yankısı sürerken bu kez patlama sesleri Nebatiye, Sur ve Saida’dan yükseldi. Lübnan’ın güneyinden yükselen patlamaların sebebi bu kez de telsizlerdi.
Reuters’a konuşan Hizbullah kaynakları patlamaların öncekine nazaran daha küçük ölçekli olduğunu belirtti. Reuters’ın kaynaklarına göre patlamalardan en az biri önceki gün Hizbullah’ın ölenler için düzenlediği cenaze töreninin yakınlarında meydana geldi.
BREAKING 🚨🚨🚨
SECOND WAVE
Hezbollah Communication Explosions in Lebanon ‼️
This is a developing story; the following details are subject to change as more information comes in:
– Backup communication devices (walkie-talkies) used by Hezbollah have started exploding across… pic.twitter.com/V3MVWxAg9w
— Open Source Intel (@Osint613) September 18, 2024
Hizbullah tarafından yapılan açıklamada bu seferki saldırılarda hedef alınan cihazların telsiz olduğu doğrulandı. Önceki saldırıyı çağrı cihazlarına gelen bir mesaj tetiklemişken saldırının neden kaynaklandığı henüz netleşmedi. Beyrut genelinde ambulans sesleri yükselirken onlarca kişinin yaralandığı ifade edildi. Telsiz cihazlarının patlatılması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı, bazı ev ve araçlarda da yangın çıktığı ifade edildi.
Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada telsizlerin patlaması sonucu 20 kişinin hayatını kaybettiği, 450’den fazla kişinin yaralandığı aktarıldı. Açıklamada patlamalarda yaralananların hastanelere nakledilme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu kaydedildi.
Lübnan Sivil Savunma Müdürlüğü de Beyrut’un güneyi, Bekaa ve Cebel Lübnan bölgelerinde cihazların patlaması sonucu evlerde, araçlarda ve iş yerlerinde çıkan yangınları söndürmeye çalıştıklarını bildirdi.
Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde patlamalardan birinin salı günü çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölen dört Hizbullah üyesinin Beyrut’taki cenaze töreni sırasında meydana geldiği görülüyor. Cenaze merasiminin yapıldığı alanda kalabalığın arasında patlama olduğu ve dumanlar yükseldiği kameraya yansıyor.
Başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi’nde salı günkü çağrı cihazı patlamasında öldürülen Hizbullah üyelerinin cenaze töreninin yapıldığı alanın üstünde İsrail’e ait olduğu tahmin edilen bir insansız hava aracı uçtuğu gözlemlendi. Lübnan Haber Ajansı NNA’daki haberde İsrail’e ait keşif uçaklarının da ülkenin güneyinde yoğun uçuşlar yaptığı bilgisi paylaşıldı.
İran devlet televizyonunun haberine göre Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, saldırılarda yaralanan 95 kişinin Lübnan’dan getirilerek tedavi için Tahran’daki hastanelere sevk edileceğini bildirdi.
Kulivend “Bu terör eyleminde birçok kişi el ve gözlerinden ciddi yaralar aldı ve yaralılar, İran’a varır varmaz belirlenen hastanelerde tedavi ve müşahede altına alınacak” dedi.
Öte yandan İran, Lübnan’a aralarında göz doktorlarının da olduğu sağlık personelleri ile medikal malzemeler gönderdi.
Hizbullah Telegram hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Ali Muhammed Terhini, Ali Muhammed Çelebi, İbrahim Abdulkerim Zeyneddin ve Abdulmunim Cemal Abdulmunim’in İsrail önceki saldırılarında öldüğü bildirildi.
Örgüt iki gün önce Lübnan’da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından yaptığı açıklamada da 12 mensubunun öldüğünü duyurmuştu.
Böylelikle İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmalar ve karşılıklı saldırılarda yaşamını yitiren Hizbullah mensuplarının sayısı 457’ye çıktı.
Öte yandan yine Hizbullah’tan yapılan açıklamada İsrail’in kuzeyindeki 4 askeri hedefin vurulduğu belirtildi. İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki beldeleri bombalamasına misilleme olarak çok sayıda roket ve topçu atışlarıyla İsrail askeri mevzilerinin hedef alındığı kaydedildi.
Bu saldırılar Lübnan’da üst üste iki gün çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasından sorumlu tutulan İsrail’e yönelik ilk saldırı olma özelliği taşıyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby günlük basın brifinginde Lübnan’daki patlamalarla ilgili son durumu değerlendirdi. Kirby dünden sonra bugün de devam eden ve Lübnan’da iletişim cihazlarının patlatıldığı saldırılara ilişkin ABD yönetiminin “yorum yapmama” yaklaşımını sürdürdü.
Kirby “Tek söyleyebileceğim şu: Dünkü veya bugünkü olaylarla ilgili öyle ya da böyle bir ilgimiz yok. Bunun dışında paylaşabileceğim başka bir şey yok” dedi. “Bunların arkasında İsrail’in olduğunu teyit eder misiniz?” şeklindeki soruya karşılık ise yine “Paylaşabileceğim başka bir şey yok” diye konuştu.
ABD’li yetkili İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın olaya ilişkin “Bu, savaşın yeni bir dönemi” şeklindeki yorumunun hatırlatılması üzerine de herhangi bir değerlendirme yapmayacağını yineledi.
Bu tür saldırıların bölgede tansiyonu daha da artırıp artırmadığı yönündeki soruları yanıtlayan Kirby genel anlamda bölgede gerilimin artmasını istemediklerini ancak spesifik olarak bu olaylarla ilgili somut bir çıkarımda bulunmayacağını kaydetti.
Kirby ayrıca “Lübnan sınırından ikinci bir cephenin açılmasını önlemeye çalışmak için halen yoğun bir diplomasi içerisindeyiz. Bu krizde bulunduğumuz noktada sürecin çözümü, ilave askeri operasyonlar değildir” şeklinde konuştu.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ülkenin kuzeyinde bulunan Hayfa kenti yakınlarındaki bir hava üssüne gerçekleştirdiği ziyarette, savaşın yeni bir aşamaya girdiğini belirterek dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Gallant İsrail ordusunun savaş stratejisinde kuzeye odaklandığını ve bu doğrultuda güçlerin, kaynakların ve enerjinin kuzeye yönlendirildiğini vurguladı. Savunma Bakanı’nın bu açıklamaları, özellikle bölgedeki gerilimin tırmandığı bir döneme denk geliyor.
Gallant, yaptığı konuşmada “Savaşta yeni bir aşamanın başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum. Uyum sağlamalıyız. Zaman içinde tutarlılık göstermeliyiz. Bu savaş büyük cesaret, azim ve ısrar gerektiriyor” dedi. İsrail’in kuzeydeki askeri hareketliliği Lübnan sınırındaki Hizbullah tehdidine karşı hazırlıkların yoğunlaştığı şeklinde yorumlanıyor. Gallant, kuzeydeki operasyonların ana hedefinin, bölgeden tahliye edilen İsrailli vatandaşların evlerine güvenle dönebilmelerini sağlamak olduğunu savundu. Ancak Savunma Bakanı’nın açıklamaları, bu sürecin kolay olmayacağını ve ciddi bir dirençle karşılaşılabileceğini de ima ediyor.
İsrail’in kuzeyde artan askeri varlığının yanı sıra, Gazze Şeridi’ndeki durum da Gallant’ın gündemindeydi. Savunma Bakanı Gazze’deki İsrailli esirleri unutmadıklarını ve bu konuda hassasiyetle çalıştıklarını belirtti. İsrail’in kuzeydeki operasyonları sürerken Gazze’deki durumu da göz ardı etmediği mesajı verilirken, bu açıklamalar iki cephede birden mücadele verildiği bir stratejiye işaret ediyor. İsrail ordusunun kuzeyde olduğu kadar Gazze’de de operasyonel gücünü korumaya devam edeceği anlaşılıyor.
İsrail Ordu Komutanı da Gallant’ın açıklamalarına paralel olarak henüz kullanmadıkları birçok kapasite olduğunu ve savaşın ilerleyen aşamalarında bu güçlerin devreye alınacağını belirtti. Ordu Komutanı her aşamada Hizbullah’a ağır bedeller ödetileceğini ifade ederken, İsrail ordusunun bu süreçte stratejik olarak planlı bir şekilde hareket ettiğini vurguladı.
Komutan “Henüz devreye almadığımız birçok kapasitemiz var. Aşamalı olarak önceden planlıyoruz, her aşamada Hizbullah’ın ödeyeceği bedel yüksek olacaktır” sözleriyle İsrail’in henüz tüm gücünü ortaya koymadığını ancak gerektiğinde daha sert müdahalelerde bulunabileceğini ima etti.
Gallant’ın “savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz” açıklaması İsrail’in stratejisinde bir değişikliğe gidildiği ve kuzeyde Hizbullah’a karşı daha sert adımlar atılacağının sinyali olarak algılandı. Gallant’ın açıklamaları ülkenin tüm askeri kaynaklarını bu çok cepheli savaşa göre organize ettiği anlamına geliyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Lübnan’da yaşanan patlamalar sonrası X sosyal medya hesabından yaptığı görüntülü paylaşımda “Daha önceden de söylediğim gibi (İsrail) kuzey sakinlerini güvenli bir şekilde evlerine geri döndüreceğiz. Tam olarak yapacağımız bu” dedi.
Netanyahu ülkesine atfedilen Lübnan’daki çağrı cihazları ve telsizlerin patlatıldığı saldırılara ise değinmedi.
Lübnan’da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Sağlık Bakanlığı ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.
Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023’ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.