Kılıçdaroğlu ‘gizli protokol’ yok dedi, Ümit Özdağ ilk kez belgeyi yayınladı

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs 2023'te ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimine giderken bir 'gizli protokol' imzaladığını reddetti. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ bunun üzerine belgeyi ilk kez olduğu gibi yayınladı.

Siyaset 19 Eylül 2024

CHP, İYİ Parti, Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti’nin AK Parti – MHP ortaklığına karşı bir araya gelerek girdiği 14 – 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri bugün halen ara ara gündem olan ‘gizli protokol’ tartışmasına sahne oldu.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ özellikle CHP açısından hezimetle sonlanan yarıştan iki ay sonra dönemin ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla ikinci turda verecekleri destek karşılığında detaylarını kimseyle paylaşmadıkları bir belge imzaladıklarını duyurmuştu:

“Kazansaydı üç bakanlık ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’nı alacaktık, yazılı mutabakat var.”

Bu iddia şimdiye dek ne kesin bir dille yalanlandı ne de doğrudan kabul edildi. Kılıçdaroğlu’nun “Protokol evet var. İkimizin arasında imzalandı. Bu protokol kamuoyuna açık bir protokol değil. Protokol ile ilgili konuşmam doğru değil, iki kişi arasında yapılan ve iki kişinin namusuna teslim edilen bir protokoldür. Benim bu konuda konuşmam en azından ahlaki olarak doğru değil” demesi son noktayı koymuş gibi görünüyordu.

Ancak dün akşam TV100 yayınında tabiri caizse ortalık karıştı.

Şimdi adım adım ilerleyelim.

Programın sunucularından Kübra Par konuyu gündeme ilk getirdiğinde Kılıçdaroğlu’nun yanıtı “Yok öyle bir şey. Öyle bir şey yok. Siz gazetecisiniz, o dönem iki protokol de açıklandı. Böyle bir şey var mıydı? İki tane protokoldü. Biri paylaşıldı, biri paylaşılmadı. Ki sonra diğeri de açıklandı” oldu.

Bunun üzerine “Bugünkü koşullarda imzalar mıydınız?” sorusu yöneltildi. Eski CHP Genel Başkanı “Şimdi farklı” dedi ve o dönem ‘bir oya bile ihtiyaçları olduğunu’ söyledi.

Ayrıca gazeteci “Bir oy için MİT Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı…” deyince de tepkisi sert oldu: “Öyle bir şey yok diyorum, hala bakanlık diyorsunuz. Hayret ediyorum. Biliyorum, gazetecisiniz, ‘Acaba Kılıçdaroğlu’nu zor duruma sokabilir miyiz’ diyorsunuz.”

Hatırlayalım; 14 Mayıs 2023’teki ilk turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.52, Kılıçdaroğlu yüzde 44.88 oranında oy almıştı. Yarış hiçbir adayın yüzde 50+1 şartını sağlayamaması nedeniyle ikinci tura kalmıştı.

Bu iki haftalık süreçte Zafer Partisi’nin yönlendirdiği ATA İttifakı’nın kimi destekleyeceği kritikti. Çünkü adayları Sinan Oğan yüzde 5.17’lik oranıyla blok halinde geçmesi durumunda ‘kazananı belirleyecek’ durumdaydı. Oğan son kertede Erdoğan’ın, Özdağ ise Kılıçdaroğlu’nun yanında durmaya karar vermişti.

28 Mayıs 2023’te Erdoğan yüzde 52.18’le koltuğuna bir kez daha oturdu. Kılıçdaroğlu’ysa yüzde 47.82’yle bitirdi.

TV’deki programın burada noktalanacağı düşünülüyordu, ancak öyle olmadı. Özdağ kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında protokolü ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Kılıçdaroğlu’na da tepki gösterdi: “İşte inkar ettiği protokoller. İnanılır gibi değil.”

Siyasetçinin paylaştığı belgede ‘hükümetin oluşturulması ve görev bölümü’ başlığı altındaki şu maddeler dikkati çekiyor:

“AKP hükümeti döneminde tamamen tahrip edilen devlet düzen ve kurumlarının, yeniden düzenlenmesinde aşağıdaki görev bölümü kapsamında işbirliği yapılacaktır. Bu kapsamda;

1. İçişleri Bakanlığı ve iki bakanlık olmak üzere toplam üç bakanlık,

2. Güvenlik, adalet ve ekonomi bürokrasisi öncelikli olmak üzere görüş birliği sağlanan bakan yardımcılıkları (müsteşarlıklar) Zafer Partisi’ne tahsis edilecektir.

3. Zafer Partisi’ne tahsis edilen makamlar ve bağlıları konusundaki atamalarda Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ ile birlikte karar alınacaktır.

4. Zafer Partisi’nce deruhte edilen bakanlıkların teşkilat yapıları, görevlendirme esasları 14 Mayıs 2023 seçimlerinden önce olduğu gibi değiştirilmeden devam ettirilecektir.”

Bu maddeler canlı yayında bir kez daha Kılıçdaroğlu’na soruldu. Bu sefer “Öyle bir şey yok” demedi, ancak ‘altılı masa tarafından kabul edilmediği için geçerliliği olmadığını’ anlattı:

“Şimdi eğer altılı masada kabul görürse ‘tamam’, altılı masa kabul görmediği için geçerli değildi. Kabul görürse onun geçerliliği olacaktı. Altılı masada kabul edilmezse geçerliliği yok.”

Meral Danış Beştaş'tan Kılıçdaroğlu'na 'protokol' tepkisi: Korkunç buluyorumMeral Danış Beştaş’tan Kılıçdaroğlu’na ‘protokol’ tepkisi: Korkunç buluyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.