Skandal! Türkiye’de sahte diploma veren 500 lise tespit edildi

Erzurum'da öğretmenlerle bir araya gelen Bakan Yusuf Tekin yaklaşık iki ay önce patlayan 'sahte diploma' skandalını kabul etti. Tekin '500 okula ceza verdik, gerekirse en popüler okullara da ceza veririz' dedi.

Gündem 19 Eylül 2024
Temsili fotoğraf.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Erzurum’da tarihi mekanları gezerek öğretmenlerle bir araya geldi. Özel okulların kitap fiyatları ve  Liselere Geçiş Sınavı’ndaki (LGS) soru iptali ile ilgili  konuşan Tekin sahte diploma skandalına karışan ve ‘hayalet sınıf açan’ okullarla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

500 okula sahte diploma ve ‘hayalet sınıf’ cezası

Türkiye’de uzun yıllardır var olan ve sosyal medya üzerinden reklamını yapıp ‘müşteri’ kazanmaya çalışan bir sahte diploma sektörü var. Lise diplomasından üniversite, yüksek lisans, hatta doktora diplomasına kadar her konuda sahte diplomaya erişmek mümkün.

Sosyal medyadaki reklamlardan bu işten çok para kazananlar olduğu biliniyordu ancak Bakan Tekin’in açıklamasıyla oklar bu kez okullara döndü. Tekin’in açıklamasına göre bazı okullar da işin içinde. Öyle ki sahte diploma skandalına dahil olduğu için toplam 500 okula ceza da verildi. Türkiye’de 3422’si özel, 8432’si devlet olmak üzere toplam 11 bin 854 tane lise var. Yani okulların yaklaşık yüzde beşi sahte diploma skandalına karışmış durumda.

Tekin sahte diploma skandalına karışan ve ‘hayalet sınıf’ işlettiği tespit edilen yaklaşık 500 okula ceza uygulandığını duyurdu. Tekin “Bir okulun popülerliği ya da meşhurluğu bu tür yasadışı eylemlere göz yumacağımız anlamına gelmez. Gerekirse en ünlü okullara bile gereken cezaları kesmekte tereddüt etmeyeceğiz” dedi.

Bakan’ın açıklamaları akıllara zincir olmuş bazı özel okulları getirdi.

Bakan Tekin sözlerine şu şekilde devam etti:

“Lise sona geçen öğrencilerin önemli bir kısmı üniversite sınavına hazırlık için açık liseye geçiyor ve merdiven altı kurslara gidiyordu. Biz göreve başlar başlamaz bu kapıyı kapattık. Mesela çocuk, 9. sınıfta ‘ben açık liseye gideceğim’ diyorsa buna karışmayız. Ama 9. sınıfta fen lisesine gidip kayıt yaptırıyor, dolayısıyla başka bir çocuğun oraya yerleşmesini engelliyor, 12. sınıfa geçince de ‘ben açık liseye gidiyorum’ diyor. Oraya artık nakille de öğrenci alamıyoruz. Sonra hayalet sınıflar çıktı. Hayalet liselere çok ağır yaptırımlar uyguluyoruz.” açıklamasında bulundu.

Hayalet sınıf ne demek?

Bazı lise son sınıf öğrencileri, üniversite sınavına daha rahat hazırlanmak amacıyla açık liseye geçiş de zorlaştığı için özel okullara geçiş yapıp para karşılığı açıkta okuyor. Bazı özel okullarda “hayalet sınıflar” kurulduğu, bu sınıflara kaydolan öğrenci velilerinden yüksek ücretler istendiği, öğrencilerin devamsız oldukları hâlde bu sınıflara gelmiş gibi gösterildiği belirtiliyor.

Yani öğrenciler, para karşılığında “hayalet“ sınıflarda, “hayalet diploma” sahibi oluyor.

Bakan Tekin: Okulların açılışında erteleme yok, ana gündem 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'Bakan Tekin: Okulların açılışında erteleme yok, ana gündem ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.