Bir eğitim skandalı daha: Bu da çekiçli müdür

Bursa'daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu'nun müdürü Kırbıyık, müdür yardımcısı Doğa Kaycı'nın odasının kapısını çekiçle kırdırttı, tekmelerle açtırdı. Kameraya yansıyan olay sonrası Kırbıyık açığa alındı.

Gündem 20 Eylül 2024
Ergin Kaya Kırbıyık.

Eğitimde yaşanan skandalların ardı arkası kesilmiyor. Köy okulları kapatılmışken tasarruf nedeniyle bir de taşımalı eğitim sınırlandırıldı. Birçok köyde çocuklar okula gidemedi. En çok da kız çocukları eğitimsizlikle karşı karşıya kaldı. 10Haber okuyamayan çocuklara ulaşmıştı ve yaşadıkları zorluğu okuyucularına duyurmuştu. Şimdi de Bursa’daki bir okul kaosa sürüklendi.

Türkiye’de resmi verilere göre toplam 3 bin 394 imam hatip ortaokulu var. Okulların derslik sayısıysa 24 bin 853. Temel eğitim de veren bu okullar ağırlığı dini ve ahlak eğitimine ayırıyor. Öğrencilerine ahlak ve din eğitimi vermeyi vadeden okullardan biri de Bursa’da Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu.

Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu ilk olarak 1 Eylül 2015 yılında 5. sınıf seviyesinde 235 öğrenci ile Hasan Ali Yücel İlkokulu binasında boş bulunan 9 derslik ile eğitim-öğretime başladı. Bir sonraki yıl da binasına taşındı. 2022-2023 eğitim öğretim yılında 140 anasınıfı öğrencisi, 280 5. sınıf öğrencisi, 262 6. sınıf öğrencisi, 240 7. sınıf öğrencisi ve 245 8. sınıf öğrencisi, 75 de hafızlık eğitimi alan öğrencisi var. Toplamda bin 142 öğrencinin eğitim aldığı okul, okul müdürü Ergin Kaya Kırbıyık yüzünden skandallarla gündeme geliyor.

Ergin Kaya Kırbıyık 41 yaşında ve okulda 7 Eylül 2022 yılında müdür olarak görev yapmaya başladı. Aynı zamanda Kestel İHH temsilcisi. Ancak geçen ağustos ayında velilere yaptığı konuşma herkesi şaşırttı. Çünkü o konuşmada okulda başı açık öğrenci istemediğini, böyle olanların başka okula gitmesi gerektiğini, müdahaleci olduklarını ve “İyi bir Müslüman yetiştirmeyi” hedeflediklerini sert ifadelerle söylemişti:

“Bu okulda namaz, başörtüsü, kurban, oruç tartışılamaz. Usul erkan öğretmek için uğraşıyoruz. Sokakta da yapıyoruz bunu. Öğrencinin her haline karışıyoruz”, “Psikolojisi bozuluyorsa çocuğunuzun kesinlikle bu okulda olmamalısınız. Çünkü bu okulda ben, müdür yardımcısı, öğretmenler müdahalecidir, karışırız, gerektiğinde bağırırız, sert davranırız. Gevşeklik hiçbir zaman insana fayda vermez”, “Her şeyine karışırız öğrencinin. Çünkü iyi bir Müslüman yetiştirmeye çalışıyoruz”…

İmam hatip okullarında başını örtme zorunluluğu yok. Anayasanın laiklik ilkesi gereğince herkes inancında ve kılık kıyafet seçiminde özgür. Ancak okullar verdiği eğitime göre ders sırasında bazı kurallar koyabiliyor. Ancak kimse öğrencilerin koridorda dolaşırken dahi başını kapatmak zorunda olduğunu söyleyemiyor. Tabii Ergin Kaya Kırbıyık dışında. O söyleyebildi ve bir yaptırımla da karşılaşmadığı için daha ileri gitti. Olay sosyal medyada yankı buldu ve Kırbıyık açığa alındı. Peki ne oldu?

Aslında bugün patlak veren olayın sinyalleri 25 Ekim 2023 Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına İlk Defa Yönetici Görevlendirme atamasıyla başladı. O atamayla Doğa Kaycı, Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’nda müdür yardımcısı olarak görevlendirildi. İddiaya göre Ergin Kaya Kırbıyık bundan rahatsız oldu. Öğretmenin numarasını buldu ve tayin istemeden önce neden kendisini arayıp sormadığını, okulda uyumlu bir kadro olduğunu, yeni birini istemediğini, kendisiyle görüşmeden asla eski okulundan ilişik kesmemesi gerektiğini söyledi.

Özetle müdür yardımcısı Doğa Kaycı’yı istemediğini genç öğretmen daha görevine başlamadan belli etti. Doğa Öğretmen Eğitim-Sen’liydi ve durumu sendikasına bildirdi. Sendika da okul müdürü Kırbıyık’a gidip yaptığının suç olduğunu söyledi.

Takvim yaprakları 2023 yılının 6 Kasım’ını gösterdiğinde Doğa Öğretmen göreve başladı. Okul müdürü de mobbinge. Sendikanın açıklamasına göre daha ilk günlerde Doğa Öğretmeni odasına çağırıp kılık kıyafetine dikkat etmesi gerektiğini, takıntılı biri olduğunu, birine taktı mı ‘pis taktığını’ söyledi. Yine aynı hafta içinde öğretmeni bir kez daha odasına çağıran müdür bu kez de “Açık konuşacağım, ilk günden beri sizinle çalışmak istemediğimi söylemiştim. Şu an istifa ederseniz çok mutlu olurum” dedi. Bir gün okula sadece 10 dakika geç kalan Doğa öğretmeni bir kez daha odasına çağırıp artık imza sirküsü bırakacağını girerken ve çıkarken imzalamasını istediğini söyledi. Sendika bu durumu ‘itibarsızlaştırma’ çabası olarak nitelendirdi. Çünkü imza sirküsünü danışmaya bırakıp, öğretmeni denetlemesini istedi. Üstelik okulda dört müdür yardımcısı varken bunu sadece Doğa Öğretmen için uyguladı.

Bunlar son olarak 11 Eylül Çarşamba günü saldırıyla nihayete erdi. Çünkü müdür, Doğa öğretmene uygun yerler olmasına rağmen bilerek ve isteyerek, penceresiz, havasız bir odayı tahsis etti. Üstelik oradan da çıkmasını istemiyordu, ‘her aradığımda odada ol’ demişti. Ancak Doğa Öğretmen daha uygun odaların olduğunu söylese de müdür tavrından vazgeçmiyordu. Daha sonra bunu yazılı şekilde talep edince olumsuz cevap aldı ve son olarak ilçe milli eğitim müdürlüğüne durumu bildirdi. Bunun ardından da okul öncesi öğrencilerinin bulunduğu katta daha uygun oda olmasına rağmen, içinde tuvaleti olan bir oda müdür yardımcısı Doğa Kaycı’ya verildi. Bununla da kalmadı ve yaklaşık 25 metrekare olan odanın içindeki küçük bir tuvaletin, kattaki öğretmenler tarafından kullanılmasını ’emretti.’

Bunun kabul edilebilir olmadığını, 25 metrekarelik odada kendisi otururken başkalarının tuvaleti kullanmasının doğru olmayacağını söyleyen Doğa Öğretmen’e “Başka tuvalet yok, istemiyorsan önceki odaya dön” dedi. Doğa Öğretmen de yeniden ilçe milli eğitim müdürlüğüne gidip durumu anlattı ve müdür yine giriş katta eski odasının yanında revir olarak kullanılan, içinde buzdolabından yatağa kadar birçok araç gerecin olduğu odaya geçmesini istedi.

Müdürün son hamlesi Çarşamba günü aat 12.00’ye kadar odayı boşaltması yönünde talimat vermek oldu. Doğa Öğretmen de diğer oda uygun koşullarda olmadığı için reddetti. Ergin Kaya Kırbıyık da iki müdür yardımcısını yanına aldı. Onların görevi okul öncesi bölümünden öğretmen ve öğrenciler görmesin diye perdeleme görevi görmek oldu çünkü kapıya dayandı.

 

Okulun teknik ve yardımcı personelinden gerekli anahtar, pense gibi araçlar getirip kapıyı açmalarını isteyen müdür, kapıyı kırmaya başladı. Doğa Öğretmen de yaşadıklarına kimse inanmaz diye video çekmeye başladı.

Görüntülerde anahtar, İngiliz anahtarı, pense gibi araçlarla kapı açılamayınca müdürün talimatıyla çekiç getirilip, çekiçle vura vura kamu malına zarar vererek kapının anahtar kısmında büyük bir delik açıldığı görüldü. Ama buna rağmen kapı hala açılmadığı için bu kez kapıyı tekmeletti. Doğa öğretmen “Bu şekilde odaya giremezsiniz, özel eşyalarım var” demesine rağmen müdür ve ona destek olanlar içeri girip özel ve resmi kullanıma ait tüm eşyaları dışarı attı.

Sendikanın açıklamasına göre bu olayların sonrasında yapılan öğretmenler kurulunda “Söylediklerimin arkasındayım, haklı olduğumu bir kez daha anladım, çünkü beni desteklediğini ve arkamda olduklarını söylemek üzere cumhurbaşkanı dışında herkes aradı” dedi. Sendika da  “70 öğretmenin katıldığı öğretmenler kurulunda yalan mı söyledi. Bir an önce açıklama yapmanızı bekliyoruz” talebini iletti.

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da “Basında yer alan ‘Bir okulda, okul müdürünün güç kullanarak müdür yardımcısının kapısını kırdı haberine ilişkin; Valiliğimizce inceleme ve soruşturma başlatılmış olup ilgili kişi açığa alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dendi.

 

Bakan Tekin müfredat 'hafifletilecek' dedi, Eğitim-Sen ‘kalite düşer’ uyarısı yaptıBakan Tekin müfredat ‘hafifletilecek’ dedi, Eğitim-Sen ‘kalite düşer’ uyarısı yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.