Depremzedelerin hasarlı araçlarını ‘change’ vurgununa malzeme yaptılar

Depremde ağır hasar gören araçların motor ve şasi numaralarını kopyalayıp piyasaya süren dört kişi Ankara’da düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Gündem 22 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: DHA

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı kaos ve belirsizlik ortamından yararlanmak isteyen dolandırıcılar daha önce depremzedelere yardım bahanesiyle sahte yardım kampanyaları düzenlemiş, afetzedelere ait kişisel bilgilerin çalındığı olaylar gündeme gelmişti. Hatta ‘Ben doktorum’ diye depremzedelerden ilaç parası toplayan sahte doktor bile görülmüştü.

Bunların dışında afetlerde sigorta ve hasar tazminatlarını hedef alan dolandırıcılık türlerine de rastlandı. Deprem sonrası sigortalı araçlar ve konutlar üzerinden sahte hasar raporları düzenlenerek haksız kazanç elde edilmeye çalışılmıştı. Sahte ekspertiz raporları ve yüksek tazminat talepleriyle sigorta şirketleri dolandırılmak istenmişti. Deprem sonrası denetimsizliğin artmasıyla bu gibi durumlar daha fazla suistimal edilmeye açık hale gelmişti.

Şimdilerde bambaşka bir dolandırıcılık örneğiyle karşı karşıyayız: ‘Change’ çeteleri.

‘Change’ operasyonu

Depremlerde ağır hasar alan araçların motor ve şasi numaralarının yurtdışından getirilen otomobillere change işlemiyle kopyalandığı, bunların piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri düzenlenen operasyonda dört kişiyi gözaltına aldı.

Ankara Oto Sanayi’nde yedek parça satan dört iş yerinde yapılan aramalarda şasi numarası silinmiş ve kimliksiz 31 motor ve 19 şanzıman ele geçirildi. Ele geçirilen parçaların yurtdışından yasadışı yollarla getirildiği ve depremde hasar gören araçlarla ilişkilendirildiği belirlendi.

Şüphelilerin çalıntı ya da hasarlı araçların kimlik bilgilerini değiştirip piyasaya sürmek için bu yöntemi kullandıkları ve araçları yasa dışı yollardan Türkiye’ye soktukları tespit edildi.

Parçaların kriminal incelemesine başlandı.

‘Change’ işlemi nedir?

Change işlemi bir aracın motor ve şasi numaralarının hasarlı veya çalıntı başka bir aracın numaralarıyla değiştirilmesine deniyor. Bu yöntemle aracın kimliği değiştirilerek yasa dışı yollarla satışa sunulması sağlanıyor. Özellikle çalıntı ve yurtdışı kaynaklı araçlar bu yöntemle tekrar piyasaya sürülüyor.

25 ilin polisini peşine takan 'bin bir sesli' dolandırıcı yakalandı: Hak ettikleri için dolandırıyorum25 ilin polisini peşine takan ‘bin bir sesli’ dolandırıcı yakalandı: Hak ettikleri için dolandırıyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.