Afife ‘yanlış top’a mı girdi: Oyundaki bir diyalog Fenerbahçelileri ayağa kaldırdı

'Afife' oyunundaki 'Doymadınız İngilizlere yenilmeye' diyalogu Fenerbahçelileri kızdırdı. Oyunun tarih danışmanının "Diyalogta yadırganacak bir şey yok" demesi işleri çıkmaza soktu. Taraftarlar oyunla ilgili soruşturma açmasını istiyor.

Kültür Sanat 24 Eylül 2024

Sezonun iddialı oyunlarından olan, tiyatro ve sinema tarihimizin en önemli kadın oyuncularından Afife Jale’nin hayatını anlatan ‘Afife’ oyunu tiyatro, spor ve tarih alanlarını kapsayan bir polemiğin içine düştü. Oyunun prömiyer yaptıktan sonra önceki gün ikinci temsili vardı.

Temsilden sonra Twitter’da oyunun bir sahnesinde sarı lacivert forma giymiş bir karaktere bir başka karakterin “Doyamadınız İngilizlere yenilmeye” dediği iddia edildi. Sonra da oyunu izleyenlerin bu iddiayı teyit etmesi istendi. Diyalog oyunu izleyen bazı seyirciler tarafından yine Twitter üzerinden teyit edilince bu sefer oyunun tarih danışmanı tarihçi Mehmet Ö. Alkan’a itiraz sesleri yükseldi.

Fenerbahçeliler: ‘Tarihsel gerçeklere uygun düşmüyor’

Fenerbahçeli taraftarlar bu diyalogun tarihsel gerçeklere uymadığını düşündü, neden metinde yer aldığını anlamak için tarihçi Mehmet Ö. Alkan’a sorular yöneltti ve “Mehmet Bey, merhabalar… 1918-1923 yılları arasında İngilizlerle 41 maç yapıp 32 tanesini kazanan Fenerbahçe için tekste ‘İngilizlere yenilmeye doymadınız’ gibi bir cümlenin yazılması ‘Tarih Danışmanı’ olarak gözünüzden kaçtı herhalde” dediler.

Alkan: Yadırgamadım

Mehmet Ö. Alkan ise “Merhaba, uyarınız için teşekkür ederim. Ama gözümden kaçmış değil. Senaryoya ben son okumaları yaptıktan sonra eklenmiş. Ancak ben o ifadeyi oyunun sergilendiği -1920 sonu- âna dönük bir yorum olarak düşündüm. Yadırgamadım. Doğrusu formanın güzelliği kayda değer. Saygılarımla” diye cevap verdi.

Lakin Mehmet Ö. Alkan’ın bu cevabı Fenerbahçeli taraftarları yatıştırmaya yetmedi. Kimi taraftarlar yakın zamanda gösterime giren Abdullah Oğuz’un çektiği ‘Zaferin Rengi’ filmini örnek göstererek oyunla aynı dönemi konu alan filmde Fenerbahçe odağında bir hikaye anlatılsa da diğer kulüplere karşı centilmence yaklaşıldığını anlattı ve ‘Afife’deki bu diyalogla Fenerbahçe’nin hedef alınması manidar bulundu.

Fenerbahçeli avukat: ‘Kültür Bakanlığı soruşturma açsın’

Ama iş bununla da bitmedi. Fenerbahçe Kongre Üyesi Avukat Fatih Şaşıoğlu “Fenerbahçe Spor Kulübü, tüzüğünde belirtildiği üzere işgal altında kalan vatan topraklarından düşmanı kovmak için nesilleri beden terbiyesi ile eğitmek amacıyla kurulmuştur. Fenerbahçe Spor Kulübü işgal kuvvetlerine karşı oynadığı birçok müsabakayı kazanarak işgal altındaki halka umut ve moral aşılamıştır. İşgal kuvvetlerinin komutanlığını yapan İngiltere’nin karma takımıyla 29 Haziran 1923’te oynanan General Harrington Kupasını kazanan Fenerbahçe Spor Kulübü Milli Mücadele tarihinde önemli bir rol oynamıştır” dedikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığını oyunla ilgili soruşturma açmaya davet etti. 

Alkışlar Afife için: 104 yıl sonra yine sahnedeAlkışlar Afife için: 104 yıl sonra yine sahnede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.