‘Dünyayı Kurtaran Adam’ şimdi de İspanya’yı kurtaracak

Fantastik bilimkurgu filmi ‘Dünyayı Kurtaran Adam’ın yenilemiş kopyası yarın İspanya'da gösterilecek! 'Jet rejisör' Çetin İnanç'ın çektiği Cüneyt Arkın'ın senaryosu yazıp oynadığı film Sevilla'da 'Turkish Star Wars' adıyla seyirciyle buluşacak.

Kültür Sanat 27 Eylül 2024
Dünyayı Kurtaran Adam’ filminin restore edilmiş versiyonunu 28 Eylül’de gösterilecek.

Cüneyt Arkın’ın başrolünü üstlendiği jet rejisör Çetin İnanç’ın çektiği ‘Dünyayı Kurtaran Adam’ Türk sinemasının en fantastik filmlerinden biri olarak biliniyor. Fantastik ki ne fantastik… 1982 yapımı filmin ortaya çıkışı ve çekim hikayesi gibi… Önce fikir nasıl ortaya çıktı İnanç’ın anlatımıyla anlatmaya başlayalım: “80’li yıllarda yapımcı ‘Cüneyt Arkın ile kostüme bir film çek’ dedi. ‘Ya’ dedim ‘Her türlü kostüme filmi çekmiş ne kalmış geriye’. O sırada da Star Wars oynuyor sinemalarda. Cüneyt Abi ile yazıhanede otururken ‘Abi gel şu filmi seyredelim’ dedim. Gittik Beyoğlu’nda izledik, ‘Biz bunu yaparız’ dedik. Cüneyt Abi de ‘Ben çok farklı bir kahraman yaratayım o zaman’ dedi. Böyle daldık bu filme.”

‘Dünyayı Kurtaran Adam’ İspanya’da ‘Star Wars Turco’ adıyla gösterilecek.

Filmi izledikten sonra hemen Cüneyt Arkın filmin senaryosunu yazıyor. Ki birçok filmde birlikte çalışan Arkın-İnanç ikilisinin çalışma şekli böyle. Cüneyt Arkın senaryoyu yazar Çetin İnanç da çeker. İnanç bu süreci de “Cüneyt Abi’yle yaklaşık 30 film çektim. Onun bir kuralı vardı. Senaryoyu o yazardı. Bu filmin senaryosunu da Cüneyt Abi yazdı. Lakin filmin girişindeki yazıyı ben yazdım” diyerek anlatıyor.

Sonrası aksilikler trajedisi… Kilyos’a kuruyorlar seti. Lakin seti sel alıyor. Bu başlangıç ama sonrasında neler neler yaşıyorlar. Kapadokya’ya çekmek durumunda kalıyorlar. Çetin İnanç’ın lakabı ‘jet rejisör’ ya film de jet hızıyla çekiliyor ve montajlanıp vizyona giriyor.

İşte bu montaj aşamasında da Star Wars’tan sahneler kullanılıyor. Ki o bilinen, bilinmeyen daha kaç film var? İnanç cevaplıyor: “Dünyayı Kurtaran Adam için Star Wars’tan sahne almış derler. Tenkit ederler. Bilmezler ki 16-17 filmden parça vardır o filmde. En uzunu Star Wars’tur. Bir gece Akün Sineması’nın deposundan Star Wars’ın kopyası çalındı. Hemen oradan sahneleri aldık. Sonra da kopyayı yerine koyduk.”

Film acayip iş yapıyor. Öyle ki Çetin İnanç ikinci gün gidip kendine son model araba alacak kadar para kazanıyor. 80’li yıllarda Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan bir gösterim sonrası kulaktan kulağa filmin namı yürüyor. 90’lı ve 2000’li yıllarda iyice kült haline geliyor film. Lakin namı Türkiye sınırlarını da aşıyor. Yapımcı Ed Glaser tarafından ‘Turkish Star Wars’ adıyla DVD olarak ABD’de de satışa sunuluyor ve film artık bu isimle dünyada anılıyor. Avrupa’nın birçok kentinde ve ABD’de gösterime giriyor.

‘Dünyayı Kurtaran Adam’ şimdi de İspanya yolcusu. İspanya’nın Endülüs bölgesindeki Sevilla’daki Cinesur Nervion Plaza, Türk sinemasının kült filmin restore edilmiş versiyonunu ‘Star Wars Turco’ adıyla yarın (28 Eylül Cumartesi) izleyiciyle buluşturacak.

“Bir uzay destanı” olarak  tanımlanan film uzak bir gezegende mahsur kalan iki Türk’ün hikayesini anlatıyor. Bu kahramanlar gezegenin sakinlerine kötü tiranlarına karşı verdikleri mücadelede yardımcı oluyor. Filmin en dikkat çeken unsurları arasında ise “ucuz kostümleri” ve “karton kılıçları” yer alıyor. Film İspanyolca altyazı ile gösterilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.