Putin Rusya’nın nükleer stratejisini değiştirdi: Düşmanın nükleer gücü olmasa da kırmızı düğmeye basacak

Rusya, Ukrayna Rusya savaşının taraflarına 'göz dağı' verdiği bir açıklama yaptı: Artık 'düşmanlarına destek veren nükleer güçlere karşı' nükleer silahlarla yanıt vermekten çekinmeyecek. Putin'in bu tutumu AB'den "sorumsuzluk" tepkisi geldi.

Dünya 26 Eylül 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Batı’nın da silah sevk ederek dahil olduğu Rusya Ukrayna Savaşı’nda el yükseltti. Putin Rusya’ya saldıran bir ülkenin nükleer gücü olan başka devletten destek alması durumunda kırmızı düğmeye basacağını söyledi. Bu Rusya’nın cevabının nükleer silahlarla olacağı anlamına geliyor.

Putin’in açık açık ülkelerin isimleri geçmese de Kursk’ta varlığını sürdüren Ukrayna ve onun Batı’daki destekçilerine “göz dağı” verdiği açık. Putin’in açıklaması Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenski’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) kapsamında ABD Başkanı Joe Biden’ı ziyaretinin hemen ardından geldi. Üst düzey yetkililerle Kremlin’de buluşan Putin Rus askeri doktrinini değiştirecek ve nükleer silahlara dair düzenlemelere giderek yeni düzenlemelerin de yolda olduğunu duyurdu.

‘Rusya bu kumarı ilk kez oynamıyor’

Avrupa Birliği “Batı’ya sinyal” olarak değerlendiren bu açıklamalar tepki gösterdi. AB Dışişleri Sözcüsü Peter Stano “Rusya nükleer silahlarıyla ilk kez kumar oynamıyor” dedi. AB, “bu tehditleri şiddetle reddettiğini” duyurdu. Stano “Bu Putin tarafının sorumsuz ve kabul edilemez davranışlarına ısrarla devam ettiğinin bir göstergesi” diyerek Kremlin’e tepki gösterdi.

Rusya’nın nükleer silahları hazır

Moskova Kiev’i daha önce defalarca kez “Rusya Federasyonu’nu devirmek isteyen Batı’nın aparatı” olarak tanımladı. Bu tanım Rusya’nın savaşın bağlamına dair fikrinin kendisini de açıkça ortaya koyuyor. Putin’in “nükleer güçler” dediği ülkeler de NATO mensubu ve Zelenski’nin müttefiklerinden başkası değil.

Putin “Nükleer güce sahip olmayan fakat nükleer güçlerin desteğiyle Rusya’ya saldıranlar, ortak saldırganlar olarak değerlendirilecek” diyerek yeni askeri düzenlemeleri duyurdu. Rus lidere göre askeri politikalar değişmeli çünkü dinamik şekilde değişen askeri ve politik koşullara uyum ancak böyle mümkün. Putin, bu düzenlemeler kapsamında Rusya’nın nükleer silahlara geçişine dair de yeni ayarlamalar tamamlandı.

Rusya’nın bu yeni hamlesiyle yoğun ve yıkıma yönelik dron ya da füze saldırılarını eğer “kritik bir tehdit” olarak görürse nükleer silahlarını kullanıma sokmayı düşünebilir. Putin sahip oldukları nükleer silahları “devletin ve vatandaşların güvenliği açısından en büyük garanti” olarak görüyor.

‘Putin’in bu sözleri Batı’ya bir sinyal’

İkinci Dünya Savaşı’nın yıkıcı nükleer silah kullanım denemelerinin ardından dünyanın büyük güçleri “nükleer silahsızlık” ilkesine sadık kalıyordu. Bunun en büyük sebebi nükleer silahların karşılıklı kullanımının bir çok yönden geri dönülemez sonuçlara yol açacak olmasıydı. Bu ilke, ülkelerin daha küçük ve taktiksel nükleer başlıklar üretmesine neden oldu. Bu yeni başlıkların radyoaktif etkileri çok daha az ama nükleer silahlar hala dünya siyaseti için en büyük tehditlerden biri.

Putin Haziran ayında Ukrayna’yı destekleyen Avrupa ülkelerini “ABD kendi silahlarını getirse bile benim sizden daha çok nükleer silahım var” diyerek uyarmıştı. Putin Avrupa’nın bir erken uyarı sistemine sahip olmadığı için çok savunmasız durumda olduğunu da söylemişti.

Kremlin’den bir yetkili Putin’in bu hamlesinin Avrupa tarafından bir sinyal olarak algılanması gerektiğinin altını çizdi. Yetkili “Bu sinyal, ülkemize karşı herhangi bir yöntemle saldırıya geçen herkes için bir uyarı olmalıdır” dedi.

Putin ABD ve Avrupa'ya mesajı verdi: Bu doğrudan savaş demekPutin ABD ve Avrupa’ya mesajı verdi: Bu doğrudan savaş demek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.