Kadını muhtarın yorgun mermisi öldürmüştü: 7,5 yıl hapis aldı ama tahliye edildi

Bursa'da bayram ziyaretinden dönen kadın sokakta yürürken yorgun merminin kurbanı oldu. Onu vuran muhtar Ali Özkan'dı. Mahkeme verilen 7,5 yıl hapis cezasını onaylayıp tutuklu Özkan'ı tahliye etti.

Gündem 26 Eylül 2024
Zekiye Demiralay.

Geçen yıl nisan ayında Ramazan Bayramı nedeniyle aileler birbirine ziyaretlere gidiyor, insanlar sokakta izinli günlerinin tadını çıkarıyordu. Bursa’da da tüm yurtta olduğu gibi bayram havası vardı. 22 Nisan’da yani bayramın ikinci gününde Nilüfer ilçesinde yaşayan Zekiye Demiralay da 9 yaşındaki kızıyla aile ziyaretinden evine dönüyordu. Civarda düğün vardı, bir evden gelin çıkıyordu, kalabalıktı. İnsanlar evden eve geçiyordu, çoğu dükkan kapalıydı. 47 yaşındaki kadın kızıyla yolda yürürken eski eşiyle telefonda konuşuyordu, artık Erguvan Sokak’a ulaşmıştı ki telefon birden kesildi, Zekiye aniden yere yığıldı. Eski eşi ‘alo’ dedi ama cevap alamadı. Ne olduğunu ne çevredekiler anladı ne de küçük kızı.

Kısa süre sonra sokağa sağlık ekipleri geldi, kadını hastaneye kaldırdı. Anlaşıldı ki Zekiye’nin omzuna mermi isabet etmiş. Mermi omzuna isabet etmişti ama iç organlarına da zarar vermişti. Yoğun bakıma kaldırıldı kadın, 11 gün yaşam savaşı verdi ama 3 Mayıs’ta öldü.

Peki o mermi nereden gelmişti, sokakta silahlı birini gören yoktu, dahası sesini bile duyan olmamıştı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri silahı ateşleyeni yakalamak için özel ekip kurdu. Çevrede 500 güvenlik kamerası görüntüsü incelendi. Zekiye’nin vurulduğu tam saati de tespit edebildiler, çünkü kadının eski eşiyle konuşurken sesinin kesildiği an belliydi. O andan itibaren incelenen deliller birinin havaya ateş açtığını, yorgun merminin de Zekiye’ye isabet ettiğini gösteriyordu. O kişi Sultançiftliği Mahallesi muhtarı Ali Özkan’dı.

Ali Özkan yeğeninin düğünü için Bursa’ya gelmişti ve düğün günü de evden gelin alırken havaya ateş açmıştı. Olay yerindeki 14 kovanla Zekiye Demiralay’ın vücudundan çıkan mermi çekirdeği de kriminal incelemede kurşunun Ali Özkan’ın silahından çıktığını doğruluyordu. Tutuklanan Özkan hakkında ‘Olası kasıtla öldürme’ ve ‘Korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda ateş etme’ suçlarından müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bursa 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmalarda yeğeninin düğünü için Bursa’ya geldiğini, düğün günü heyecanla havaya ateş edince istemeyerek Zekiye Demiralay’ın ölümüne neden olduğunu söyleyerek pişman olduğunu tekrarladı durdu muhtar. Savunmasında “Keşke Zekiye Hanım’ın yerine ben ölseydim. O günden sonra vicdanım rahat değil. Ayrıca şeker hastasıyım hakim bey. Hapishanede yatmak istemiyorum, tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Mahkeme heyeti suçunu sabit görüp ‘Bilinçli taksirle öldürme’ suçundan 7,5 yıl hapis cezası verdi. Ali Özkan’ın şikayetten vazgeçilmesi için aileye 500 bin lira ‘kan parası’ teklif ettiği de bu sırada öğrenildi.

Zekiye Demiralay’ın büyük kızı Ayşe A. şeker hastalığını gerekçe göstererek tahliyesini isteyen muhtarın olay tarihinde sekiz yaşında olan kardeşi D.Y. için 450 bin TL, kendisi içinse 50 bin TL teklif ettiğini söyledi. ‘Bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan ceza alan Özkan’ın ‘Olası kasıtla ölüme neden olma’ suçundan yargılanması gerektiğini, karara itiraz ettiklerini söyleyen Ayşe A. “Benim annem öldü, parayı ne yapayım. Kardeşim annesiz kaldı. Bu adamın bir gün dahi içeride kalması insanın içine su serpiyor. Bu ceza yeterli değil. Ali Özkan’ın ‘Olası kasıtla ölüme neden olma’ suçundan cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

Diğer yandan verilen cezayı yüksek bulan Özkan’ın avukatı Hakan Gündoğdu Bursa Adliye Mahkemesi’ne (BAM) itirazda bulundu. BAM 10’uncu Ceza Mahkemesi Yargıtay yolu açık olmak koşuluyla verilen cezayı onadı ama 16 aydır tutuklu Ali Özkan’ı da kaldığı süreyi ve sağlık sorunlarını dikkate alarak tahliye etti.

Cinayet işledi, 'Adamı vurdum, polis çağırın beni alsın' diye bağırdıCinayet işledi, ‘Adamı vurdum, polis çağırın beni alsın’ diye bağırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.