Telegram: Değeri 30 milyar dolar, 1 milyar kullanıcısı var ama sadece 30 kişi çalışıyor

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov sadece Fransa'da tutuklanmasıyla gündemde değil. 1 milyar kullanıcıyla 30 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştırdığı şirkette kendisinin işe aldığı 30 çalışanla yakaladığı 'yalınlık'la da adından bahsettiriyor.

Bilim Teknoloji 29 Eylül 2024
İK departmanı bulunmayan Telegram'da çalışan 30 kişiyi işe Pavel Durov'un kendisi almış.

Son günlerde adını sıkça duyuyoruz. Rusya’nın Elon Musk’ı olarak adlandırılan, Telegram’ın yaratıcısı Pavel Durov 24 Ağustos’ta Fransa’da özel uçağından iner inmez tutuklandı. Uygulamadaki aşırılık yanlısı ve yasadışı içeriklere yeterince müdahale edememek ve Fransız polisiyle işbirliği yapmamak suçundan tutuklanan Durov suçlamaların “yanıltıcı” olduğunu söyledi.

39 yaşındaki milyarder Telegram’da çocuk pornografisi ya da suç çetelerinin ticaret yapması gibi yasadışı içeriklerin yayılmasını engelleyememekle suçlanıyordu. Cumartesi gecesinden perşembe gününe kadar gözaltında tutulan Durov, 5 milyon euro kefalet ödemek zorunda kaldı. Haftada iki kez karakola gitmesi gerekeceği gibi Fransa’dan ayrılması da yasak.

Güvenlik uzmanları, Telegram’ın varsayılan uçtan uca şifreleme eksikliğiyle ilgili endişelerini dile getirerek, platformun teknoloji ve güvenlik düzenlemeleri konusunda devam eden tartışmalardaki rolünü daha da karmaşık hale getirdi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken sosyal medyada 1,8 milyon takipçisiyle etkili bir profil sergileyen RPG Enterprises’ın kurucusu Harsh Goenka dikkat çekici bir paylaşım yaptı. Telegram’ın yalın operasyonlarını vurgulayan Goenka Durov’un bir videolu söyleşisini paylaşarak şöyle dedi:

“Yakın zamanda tutuklanan kurucusu Pavel Durov tarafından yönetilen Telegram’ın ~1 milyar kullanıcısı, 30 milyar dolarlık piyasa değeri, reklam yok, sadece 30 çalışanı var ve İK’sı yok (Durov gösteriyi tek başına yönetiyor ve yarışmalar yoluyla en iyi yetenekleri işe alıyor). Yalınlıktan bahsediyoruz!”

Hükümetler ve teknoloji şirketleri arasındaki gerginlik artıyor

Pavel Durov’un tutuklanması ve ardından yaşanan tartışmalar, hükümetler ve teknoloji şirketleri arasında içerik düzenlemesi ve güvenlik önlemleri konusunda süregelen gerilimin altını çiziyor. Yaklaşık bir milyar kullanıcısı olan Telegram, kripto para, aşırılık yanlısı gruplar ve dezenformasyon kampanyalarına dahil olanlar da dahil olmak üzere çeşitli yüksek profilli kullanıcılar için önemli bir platform olmaya devam ediyor. Bu durum, platformun güvenlik uygulamaları ve kullanıcı gizliliğini koruma becerisi hakkında kritik soruları gündeme getiriyor.

Durov baskılara dayanamadı: Telegram bazı kullanıcı bilgilerini hükümetlerle paylaşacakDurov baskılara dayanamadı: Telegram bazı kullanıcı bilgilerini hükümetlerle paylaşacak

Durov tutuklanmasından bu yana ilk kez konuştu: Telegram 'anarşi cenneti' değilDurov tutuklanmasından bu yana ilk kez konuştu: Telegram ‘anarşi cenneti’ değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.