Altın Koza’da genç yönetmenlere gün doğdu
31. Adana Altın Koza Film Festivali dünkü kapanış töreniyle sona erdi. Törende En İyi Film Ödülü'nü Murat Fıratoğlu'nun yönettiği 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' kazandı. Birçok ödül ise ikiye bölünerek verildi.
Sahnede Özlem Gürses… Törenin üç saat süreceğini söylüyor. Geçmiş depreşiyor. Bir festivalin kapanış töreni üç saat sürünce başımıza neler geldiğini yıllar önce Mustafa Akaydın’ın belediye başkanlığı zamanında düzenlenen Antalya Film Festivali’nde yaşayıp görmüştük. Şöyle söyleyeyim insan zihni kaldırmıyor! Paralel boyuta geçiyor.
Üç saatlik törenin üç kanaldan canlı yayınlanacak olması da bana fantastik geliyor. Ama sonradan öğreniyoruz. Canlı yayın nedeniyle ilk başta Ulusal Yarışma ödülleri verilecek. İşte o zaman tablo anlaşılıyor. Normalde gecenin en sonunda verilen Ulusal Yarışma ödüllerini öne alıp o bölüm kanallarda yayınlanacak sonra diğer ödüllere geçilecek. Ama o bölümler canlı yayına dahil değil.
Törenin canlı yayınlanması demek en azından Ulusal Yarışma sonuçlarının hızlı şekilde açıklanması anlamına geliyor. Yanımda Oksijen yazarı Defne Akman var, biraz rahat nefes alıyoruz. Açıkçası törene ilgi yoğun, yer bulamadığımız için en arkada izliyoruz. Belli ki bir şeyler karışmış. Lakin oturma düzeniyle ilgili daha büyük bir karışıklık yaşandığını Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın sahneden Adanalılara misafirperverlik konusunu hatırlatmasıyla anlıyoruz.
Zeydan Karalar festivalin afişindeki renkli balonlardan bahsediyor (malum ‘Kırmızı Balon’ filminden ilhamla yapılmış bir afiş), küçük Narin’in balonla oynayacağı yaşta öldürüldüğünü hatırlatıyor. Şiddetin sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde karşımıza çıktığını, Filistin’de Lübnan’da çocukların öldürüldüğünü söylüyor. Bu şiddete karşı durmanın en iyi yolunun da sanattan sinemadan geçtiğini anlatıyor.
Sonrasında sıra ödüllerin açıklanması. Baştan söyleyelim gecenin galibi Murat Fıratoğlu’nun ilk filmi ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’. En İyi Film Ödülü’nü aldı film. Venedik’ten ödül alan film anlaşılan Nuri Bilge Ceylan’ın başkanlığını yaptığı jürinin de gönlünü fethetmiş.
Yönetmen Fıratoğlu Venedik’te ödül aldığında Yavuz Turgul, Vittorio De Sica ve Abbas Kiyarüstemi’nin adını anmıştı. Adana’da ise Gülten Akın, Ahmed Arif, Ahmet Hamdi Tanpınar, Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney’e ithaf etti ödülünü. ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ bir ödül daha kazandı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü’nü (Ki bu ödül beş yıl önce trafik kazasında kaybettiğimiz değerli meslektaşım Cüneyt Cebenoyan adına veriliyor). Böylece ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ iki en iyi film ödülü alarak festivalin en iyisi olduğunu gösterdi.
Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüri ödüller konusunda ya tam anlaşamadı ya da filmlere/performanslara tam kıyamadılar. Çünkü pek rastlamadığımız üzere üç ödül ikiye bölündü. Ceylan da zaten oybirliğiyle alınan çok az karar olduğunu, jüri üyelerinin kendi kararlarını iyi savunduklarını söyleyerek birçok kararda birlik olmadıklarını söyledi. En İyi Senaryo Ödülü ‘Döngü’ ve ‘Ölü Mevsim’ arasında, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Ahmet Rıfat Şungar (Gecenin Kıyısı), Erdem Şenocak (Ölü Mevsim), En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Funda Eryiğit (Ölü Mevsim), Ece Yaşar (Ölü Mevsim) arasında paylaştırıldı.
Festivalin tartışmalı filmi olan, Bahçelievler Katliamı’nı anlatan Burak Çevik’in ‘Hiçbir Şey Yerinde Değil’i Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüri sevmiş. Çevik En İyi Yönetmen Ödülü’nü alırken erken yaşta yaşamını yitiren ve çok özlenen Kadir Beycioğlu adına verilen Jüri Özel Ödülü ve En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü de (Erim Gayretli) kazandı. Bu filme ödül gidince birçok kişi salonu terk etti.
En İyi Yönetmen Ödülü’nü vermek için sahneye çıkan jüri üyelerinden yönetmen Mustafa Kara “acı bir gerçeği yeni bir yorumla sunan Burak Çevik” diyerek meslektaşına ödülü takdim etti. Ki filme yönelik eleştiriler de zaten bu acı gerçeği, adını da koyarak söylersek Bahçelievler Katliamı’nı sağ-sol çatışmasını anlatmak için Haluk Kırcı’nın bu katliamı yapmasını gerekçelendirdiği sözleri diyalog olarak filmde kullanarak sunan bakış açısıyla ilgili… Godard’ın meşhur bir lafı vardır ya “Bir kamera kaydırması benim için eninde sonunda ahlaki bir meseledir” diye, film 18 Ekim’de vizyona girince filmin ve yönetmen yorumunun ahlaki yönü de tartışılır elbet! Çünkü Bahçelievler Katliamı derin devlet yapılanması Gladyo’nun solu sindirmeye yönelik ilk kanlı operasyonlarından biri olarak biliniyor tarihte.
15 Temmuz’u anlatan ‘Gecenin Kıyısı’ gösterildiğinden beri Ulusal Yarışma’nın favorilerinden biriydi. ‘Gecenin Kıyısı’ ana jüriden En İyi Kurgu, Yılmaz Güney Özel Ödülü aldı. Başrol oyuncularından Ahmet Rıfat Şungar’ın, ‘Ölü Mevsim’in oyuncularından Erdem Şinocak ile paylaştırılan En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü de sayarsak film üç ödülle festivali kapattı.
Gürcan Keltek’in ‘Yeni Şafak Solarken’, En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Müzik ödüllerini kazanarak geceden iki ödülle ayrıldı. ‘Hakkı’ hem seyirci ödülünü aldı, hem de filmde kısa bir rolü olan Tuana Almacı, Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
Oyuncu performanslarıyla öne çıkan ‘Ölü Mevsim’in neredeyse tüm oyuncuları ödüllendirildi. Filmde iki kız kardeşi canlandıran Funda Eryiğit ve Ece Yaşar En İyi Kadın, Erdem Şenocak En İyi Erkek, Sercan Ercan En İyi Yardımcı Erkek, Nesrin Uçarlar En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı. En İyi Senaryo Ödülünü ‘Döngü’ ile paylaşan film beş ödülle geceyi kapattı.
Festival seçkisinin zayıf filmlerinden ‘Hevi / Umut’taki performansıyla Ömer Akalın ise Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu. ‘On Saniye’, ‘Su Yüzü’ ve ‘Bildiğin Gibi Değil’ ise geceyi ödülsüz kapattılar.
Gecenin sürprizine gelirsek. Nuri Bilge Ceylan yıllar önce yine jüri başkanı olduğunda Adana’da bir Yılmaz Güney Müzesi olmamasının kendisini şaşırttığını söylemişti. Dün akşam da hala bir müze açılmamış olmasına şaşırdığını anlattı. Yılmaz Güney’in sinemasından çok şey öğrendiğini, yanlışları ve doğrularıyla onun efsane bir kişilik olduğunu söyleyen Ceylan “Tamam kebap güzel de kültürel değerlerle ilgili yapılacak şeyler de var Adana’da” dedi. Bunun üzerine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da bir müze hazırlığı içinde olduklarını, gelecek yıla yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Adana Altın Koza’da Z raporu böyle. Şimdi bir hafta sonra başlayacak Antalya Altın Portakal Film Festivali var sırada…
31. Adana Altın Koza Film Festivali ödülleri
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Film Ödülü: Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri / Murat Fıratoğlu
Yılmaz Güney Ödülü: Gecenin Kıyısı / Türker Süer
Kadir Beycioğlu Jüri Özel Ödülü: Hiçbir Şey Yerinde Değil / Burak Çevik
Adana İzleyici Ödülü: Hakkı / Hikmet Kerem Özcan
En İyi Yönetmen Ödülü: Burak Çevik / Hiçbir Şey Yerinde Değil
En İyi Senaryo Ödülü: Erkan Tahhuşoğlu / Döngü ve Selen Örcan, Doğuş Algün / Ölü Mevsim
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Funda Eryiğit ve Ece Yaşar / Ölü Mevsim
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Erdem Şenocak / Ölü Mevsim ve Ahmet Rıfat Şungar / Gecenin Kıyısı
En İyi Müzik Ödülü: Son Of Philip / Yeni Şafak Solarken
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Peter Zeitlinger / Yeni Şafak Solarken
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Erim Gayretli / Hiçbir Şey Yerinde Değil
En İyi Kurgu Ödülü: Rainer Nigrelli / Gecenin Kıyısı
Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Nesrin Uçarlar / Ölü Mevsim
Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Serkan Ercan / Ölü Mevsim
Türkan Şoray Umut veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Tuana Almacı / Hakkı
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Ömer Akalın / Hevi (Umut)
SİYAD Cüneyt Cebenoyan En İyi Film Ödülü: Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri / Murat Fıratoğlu
Film Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Erkan Tahhuşoğlu / Döngü ve Hikmet Kerem Özcan / Hakkı
Belgesel Film Yarışması
En İyi Belgesel Ödülü: Zamanın Kıyısında Sınav / İlkay Nişancı
Jüri Özel Ödülü: Sürgün Asla Bitmez / Bahar Bektaş
Uluslararası Kısa Film Yarışması
En İyi Film Ödülü: Her Gün Biraz Daha Kolay / Çağıl Bocut (Türkiye)
Jüri Özel Ödülü: 21 Hafta Sonra (21 Weeks Later) / Nasrin Mohammadpour (İran)
Mansiyon Ödülü: Dilan Hakkında Konuşmalıyız / Umut Şilan Oğurlu (Türkiye)
Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması
En İyi Belgesel Film: Yirmili Yaşlarımın Başında / Yağmur Canpolat, Berna Oduncu
En İyi Canlandırma Film: Topraksız / Enes Kılıç
En İyi Deneysel Film: Taş / Ayşenur Ateş
En İyi Kurmaca Film: Kötü Bir Gün / Yaşar Güney Yurdakul
Jüri Özel Ödülü – Kurmaca: 220 / İsmail Hakkı Koçak
Adana Kısa Film Yarışması
En İyi Film Ödülü: Zamanın Ustası / Muhittin Yüceli
Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Yarışması
En İyi Senaryo Ödülü: Burası Radyo Şarampol / Şükran Yiğit
Jüri Özel Ödülü: Uyku Sersemi / Hakan Bıçakçı, Barış Kefeli, Nükhet Taneri