Van Gogh saldırganlarına hapis cezası: Kimse ‘Ayçiçekleri’ne bunu yapamaz

2022'de Londra’daki Ulusal Galeri'de sergilenen Vincent van Gogh'un 'Ayçiçekleri' tablosuna domates fırlatan iki iklim aktivisti hapis cezası aldı. Hakim eylemin topluma büyük zarar verdiğini söylerken sanatçılardan aktivistlere destek geldi.

Kültür Sanat 29 Eylül 2024
İklim aktivistleri Pheobe Plummer iki yıl üç ay, Anna Holland’sa 20 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İklim aktivistleri Londra’daki Ulusal Galeri’de sergilenen Vincent van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’  tablosuna domates fırlatarak saldırdığında takvimler 2022’nin ekim ayını gösteriyordu. Camla korunan tablo zarar görmemişti, ancak iklim aktivistleri sonra kendilerini duvara yapıştırmıştı. İki eylemci de gözaltına alınmıştı.

Devam eden dava sonuçlandı, aktivistlere hapis cezası verildi. Londra’daki Southwark Kraliyet Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda Hakim Christopher Hehir, Phoebe Plummer’a iki yıl üç ay, Anna Holland’a ise 20 ay hapis cezası verdi. Hehir kararı açıklarken çorbanın camdan sızmış olabileceğini, kimsenin bunu yapmaya hakkı olmadığını söyledi. İki aktivistin beş bin sterlini (yaklaşık 230 bin lira) aşan bir zarara sebep olduğunu da açıkladı. Ayrıca ‘eylemin topluma büyük zarar veren eylemlerden’ olduğunu ve ‘çorba atmanın şiddet olayı kabul edilebileceğini’ söyledi.

Sanatçılardan aktivistlere destek

Kararın ardından 100’den fazla sanatçı, küratör ve sanat tarihçisi Greenpeace UK ve Liberate Tate tarafından hazırlanan bir protesto mektubu yoluyla iki kadının da hapis cezasından kurtulması için çağrı yaptı. Kamuoyuna çağrı mektubunda “Plummer ve Holland, tablonun sağlam bir cam bölmeyle çorbadan korunduğunu biliyorlardı, bu önemli bir nokta. Sanatçılar, sanat çalışanları ve sanat tarihçileri olarak, mahkemelerin yargılama ve hüküm verme süreçlerinde yanlış bir sanatsal saflık kavramını savunmasından dolayı endişe duyuyoruz. Bu aktivistler sanatsal kanonla bağlantılı bir eylem nedeniyle hapis cezası almamalıdır” dendi.

Ekim 2022’de Lahey’deki Mauritshuis’de yer alan, Johannes Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ tablosunu hedef aldıkları için hapis cezasına çarptırılan üç Belçikalı iklim aktivisti de bu ayın mart ayında mahkemeye yaptığı itiraz başvurusunu kazandı. Göstericilere eylemlerinden dolayı artık ceza almayacakları söylendi.

Mimli bir vandal Ai Weiwei'nin heykelini kırdıMimli bir vandal Ai Weiwei’nin heykelini kırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.