Çalınan 6 milyon dolarlık Van Gogh tablosu Ikea poşedinde çıktı

Pandemide Hollanda'da çalınan Van Gogh tablosu yeniden ait olduğu yerde. İsmi açıklanmayan dedektif tarafından Ikea poşedinde teslim edilen tablonun piyasa değeri 6 milyon dolar. Üç buçuk yıl haber alınamayan tabloda hasar da var.

Kültür Sanat 9 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Van Gogh'un tablosu, pandemi döneminde çalınmıştı.

Pandemi döneminde hemen hemen tüm dünya evlerine kapanırken hırsızlar da ziyaretçilerin uğramadığı müzelerin yolunu tutmuştu. Hollanda’nın Groningen kentinde geçici süreyle sergilenen bir Van Gogh tablosu da işte böylesi bir zamanda çalınmıştı. Mart 2020’de çalınan ‘İlkbaharda Nuenen’de Papaz Evi Bahçesi’ adlı eser Hollandalı bir dedektifin gayretleri sayesinde bulundu. 6 milyon dolar değer biçilen 1884 tarihli tablo, şimdi yeniden Groningen’de sergilenecek. Tabii soygun sırasında aldığı hasarın izleriyle birlikte.

Van Gogh tablosunu Ikea poşedinde teslim aldı

Mart 2020’de polisin incelediği güvenlik kamerları Amsterdam yakınlarındaki Singer Laren Müzesi’nde yaşanan soygunu ortaya çıkarmıştı. Gecenin ilerleyen saatlerinde bir hırsız müzenin cam kapısını kırarak içeri girdi ve tabloyu sağ kolunun altına sıkıştırarak dışarı çıktı. Van Gogh’un erken dönem eserlerinden biri olan tablosu hakkında bir süre haber alınamamıştı. Ancak tablonun izini sürmekten vazgeçmeyen ve Hollanda kamuoyu tarafından Indiana Jones olarak anılan meçhul bir kişi tarafından Ikea poşedine sarılı bir şekilde Arthur Brand’a teslim edildi.

Arthur Brand da Hollanda’da çalıntı eserlerin izini süren ünlü bir dedektif olarak haklı bir şöhrete sahip. Kendisi, tabloyu teslim eden kişi hakkında bilgi paylaşmamayı tercih ediyor. Bu kişinin tabloyu üç buçuk yıl sonra nasıl bulduğu da şimdilik sır. Filmleri aratmayan bu gizemli öykü Hollanda kamuoyunda günlerdir tartışılıyor. Van Gogh’un Antwerp’teki sanat akademisinde öğrenim görmeden önce resmettiği tabloyu Groningen Müzesi’nde ziyaretçiler 29 Mart’tan itibaren görebilecek.

Polis, İsrail'den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika'da bulduPolis, İsrail’den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika’da buldu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.