Polis, İsrail’den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika’da buldu

Belçika polisi filmleri aratmayan bir araştırmayla 14 yıldır kayıp olan Chagall ve Picasso'ya ait iki tabloyu buldu. Antwerp'teki bir galerinin bodrumunda kutu içinde saklanan tablolar zarar görmemiş bir şekilde ele geçirildi.

Kültür Sanat 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Operasyonda ele geçirilen soldaki Picasso'nun, sağdakiise Marc Chagall'in tabloları 14 yıldır kayıptı.

Marc Chagall ve Pablo Picasso’nun iki tablosu, İsrail’de çalındıktan 14 yıl sonra Belçika’nın Antwerp kentindeki bir bodrum katında bulundu. Picasso’nun kübist portresi ve Chagall’ın dua eden bir adamı gösteren eseri, Şubat 2010’da Herzikovich ailesine ait Tel Aviv’deki bir villadan çalınmıştı. O tarihte bu iki tabloya 900 bin dolar değer biçilmişti. Aynı soygunda hırsızlar bir kasadan 680 bin dolar değerinde mücevheri de çalmıştı. Tablolar Belçika’nın Antwerp kentindeki bodrumda ortaya çıksa da mücevherlerden şimdilik bir haber yok.

Belçika polisi, 2022 yılının sonunda Valon başkenti Namur’daki bir sanat simsarının iki tabloyu satışa sunduğuna dair bir ihbar almış ve eserlerin izini sürmeye başlamıştı. Uzun solukla araştırmanın ardından da 2010’dan bu yana kayıp olan tablolar elmas merkezi Antwerp’teki bir bodrumda bulundu. Birkaç ay süren gizli bir operasyonda Belçika polisi Daniel Z olarak adlandırılan 68 yaşındaki İsrailli lüks saat satıcısı şüphelinin hareketlerini izlemişti. Savcılığın verdiği izin sonrasında Daniel Z’nin evine baskın düzenleyen polis, önemli miktarda para ele geçirilirken tablolar bulunamamıştı.

Chagall ve Picasso tabloları baskında bulundu

Belçika’da yayınlanan Le Soir gazetesine konuşan polis yetkilileri, “2023 yılı boyunca yapılan kontroller ve polis kaynakları, şüphelinin aranan eserlere gerçekten sahip olduğunu ve bunları kendi evinde ya da akrabalarından birinin evinde bulundurabileceği yönünde güçlü şüphelerimiz vardı. Tablolara sahip olduğunu itiraf etmesine rağmen, şüpheli onları nerede sakladığını söylemeyi reddetti” dedi.

Daniel Z’nin Chagall ve Picasso tablolarının yerini söylememesi üzerine Belçika polisi araştırmalarını derinleştirirken daha önce de çalıntı vakasıyla gündeme gelen bir galeriye baskın düzenledi. Baskında görünürde bir şey bulunmazken daha detaylı araştırmanın ardından tabloların bodrum katındaki bir kutuya gizlendiği tespit edildi. İncelemelerin ardından tabloların çalıntı eserler olduğu ve neyse ki hiçbir hasarla karşılaşmadıkları tespit edildi. Delillerin toplanmasının ardından lüks saat koleksiyoncusu Daniel Z tutuklandı.

Nazilerin çaldığı tablo vârisine iade edildiNazilerin çaldığı tablo vârisine iade edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.