Lübnan’da bombalar susmuyor: Hizbullah bir komutanını daha kaybetti

Lübnan, Hizbullah lideri Nasrallah'ın ölümünü sindirmeye çalışırken İsrail bugün de bombardımanlarını sürdürüyor. İsrail ordusu dünkü hava saldırısında bir Hizbullah komutanını daha öldürdüğünü açıkladı. İşte Lübnan'daki son gelişmeler...

Dünya 29 Eylül 2024
Nebil Kuak.

İsrail Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah’ın ölümünün ardından da bölgeyi bombalamayı sürdürüyor. Bu sabah yeni bir bombardıman başladı, dünkü saldırıda da bir diğer üst düzey Hizbullah komutanı Nebil Kauk’un öldüğü iddia edildi. İsrail ordusu bugün Lübnan’da aralarında roket rampaları ve silah depolamak için kullanıldığı söylenen binalar dahil onlarca hedefi vurduğunu söyledi. Dünkü hava saldırılarında da Beyrut çevresi vurulmuş, Lübnan Sağlık Bakanlığı bombardımanda 33 kişinin öldüğünü ve 195 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İşte İsrail, Hizbullah’ın Önleyici Güvenlik Birimi komutanı ve aynı zamanda merkez konsey üyesi Nebil Kauk’u dünkü saldırılardan birinde öldürdüğünü iddia ediyor. Orduya göre Kauk, Hizbullah’ın tepesindeki isimlere yakındı ve “son günlerinde bile İsrail’e yönelik saldırı planlayan” bir isimdi. Bu arada İsrail içine olası bir saldırı planından bahseden İsrail son bir haftada Lübnan’ın içinden geçti, 700’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Bir kısmı kadın ve çocuklardı, yani İsrail Hizbullah’ı vuracağım derken sivilleri de öldürmekten kaçınmamıştı.

Hizbullah henüz Kauk’un öldüğünü doğruladı. Hizbullah liderliğinde Cihad Konseyi’nde olan Lübnan’ın güney komutanı Ali Kiraki 27 Eylül’de, grubun en kritik komutanı Fuad Şükür 30 Temmuz’da, grubun elit komando birliğinin başındaki İbrahim Akil 20 Eylül’de hayatını kaybetti. Grubun Şura Konseyi’nde yer alan Naim Kasım, Haşim Safiyuddin, İbrahim Emin El Sayid ve Muhammed Raad ise hayatta. Zaten Nasrallah’ın akrabası olan Safiyuddin’in grubun yeni lideri olması bekleniyor.

İsrail ordusu 8 Ekim 2023’ten bu yana Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve üst düzey komutanlarını hedef aldı. ( Efnan İpşir – Anadolu Ajansı )

Ordu ‘ulusal birlik’ çağrısı yaptı

Öte yandan Lübnan ordusu “ülke tarihindeki en tehlikeli ve hassas aşamalardan biri” olarak değerlendirdiği bu dönemde Lübnan halkını “ulusal birliği korumaya” çağırdı. Lübnanlıların “iç barışı etkileyebilecek eylemlerin içine çekilmemesini” isteyen ordu “Düşman İsrail yıkıcı planlarını uygulamak ve Lübnanlılar arasında bölünmeyi yaymak için çabalıyor” dedi.

Avrupa’da Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot, İngiliz mevkidaşı David Lammy ve Alman mevkidaşları Annalena Baerbock birbirlerinden ayrı olarak Lübnan’da ateşkes çağrısı yaptı. Barrot İsril’in saldırılarını bir an önce durdurmasını isteyerek olası bir kara operasyonuna karşı olduklarının altını çizdi. Lammy Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüştüğünü söyleyerek “Akan kanın durması için derhal ateşkes ilan edilmesi konusunda mutabık kaldık” dedi. Baerbok ise Nasrallah’ın öldürülmesinin Lübnan içinde istikrarsızlık riski yarattığını söyledi.

Papa Francis de Lübnan’da ateşkes çağrısı yapan liderlerden biriydi. Belçika’nın başkenti Brüksel’de Kral Baudouin stadyumunda 40 bin kişinin katıldığı ayinde Angelus duasını okuduğu sırada Papa “Lübnan bizlere bir mesajdır ama şu anda acıyla dolu bir mesaj. Bu savaşın halk üstünde yıkıcı etkileri var. Barış için dua edelim. Lübnan’da, Gazze’de, Filistin’in geri kalanında ve İsrail’de bir an önce ateşin durulmasını istiyorum. Rehineler serbest bırakılsın, insani yardıma izin verilsin” dedi.

Ancak herkes ateşkes çağrısı yapmıyordu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin son iki günde üçüncü kez İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmede “İsrail’in kendini savunma hakkı” olduğunu söyleyerek ABD’nin desteğinin İsrail’in arkasında olduğunu söyledi.

Olan sivillere oldu

Büyükbaşlar birbirini yerken olan sivillere oluyor. Dünya Gıda Programı son günlerde İsrail’in saldırılarıyla sığınaklara taşınmak zorunda kalan bir milyon kadar Lübnanlıya gıda yardımı sağlayabilmek için acil operasyon başlattığını açıkladı. Birleşmiş Milletler’e bağlı ajans “Bu hafta sonu çatışmaların iyice hızlanması acil insani müdahale ihtiyacını artırdı” dedi.

Pazartesi gününden beri bombardımanlardan kaçan kişilerin 90 bin kadarı Beyrut’ta akıbetlerinin ne olacağını bilmeden hayatta kalma mücadelesi veriyor. Beyrut’ta kaldırımlar ve parklar güvenli yer arayışıyla evlerinden kaçan Lübnanlıların eşyalarıyla dolu. Bu kişilerin birçoğu son iki geceyi evsiz ve aç geçirdi. Ekonomik krizin boyunduruğu altındaki Lübnan devleti ise insani krize yanıt veremiyor. Oluşan boşluğu küçük ölçekli STKlar ve hatta bireyler doldurmaya çalışıyor.

Yardım kuruluşu Relief International, Lübnan’daki çatışmaların büyümesinin zaten durumu kötü olan ülkedeki insani kriz için “son derece vahim sonuçlar” doğuracağını söyledi. Kuruluşun Başkanı Giacomo Lapo Baldini, İsrail’in vurduğu tesisler nedeniyle yaklaşık 300 bin kişinin temiz suya erişiminin olmadığını söyledi. Baldini, Lübnanlıların yatak ve psikiyatri hizmetlerine de büyük ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.

Kafalar karışık: İsrail Nasrallah'ın izini nasıl buldu da öldürdü?Kafalar karışık: İsrail Nasrallah’ın izini nasıl buldu da öldürdü?

Lübnan Nasrallah'ın yasını tutuyor: Bizim için bir babaydıLübnan Nasrallah’ın yasını tutuyor: Bizim için bir babaydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.