İsrail’in aşırı sağcı bakanı kırmızı ışıkta geçti, aracı ters döndü

Trafik ihlalleriyle gündemden düşmeyen İsrailli aşırı sağcı bakan Ben-Gvir kırmızı ışıkta geçti. Bakanın aracının takla attığı kazada beş kişi hastaneye kaldırılırken suç dosyası kabarık olan Ben-Gvir "Canım tehlikede" diyerek kendini savundu.

Dünya 27 Nisan 2024
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, içinde bulunduğu makam aracının karıştığı trafik kazasında ters dönmesi sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Yerel basında çıkan haberlerde, Ben-Gvir'in içinde bulunduğu aracın Remle kentinde karıştığı kazada ters döndüğü kaydedildi. / Fotoğraf: AA

Gazze’ye ve Filistinlilere yönelik radikal nefret söylemleriyle sık sık gündeme gelen İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir trafik kazası geçirdi. Ramle kentinde meydana gelen kazada kamera kayıtlarına göre bakanın aracının kural ihlali yaparak kırmızı ışıkta geçtiği görülüyor.

Polis, çarpışmaya iki aracın karıştığını, hafif yaralanan 5 kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi. Ben Gvir’in ofisi de bakanın durumunun iyi ve bilincinin yerinde olduğunu ancak daha ileri düzeyde bir tedavi için yakındaki Shamir Tıp Merkezi’ne götürüldüğünü aktardı. Ben-Gvir gözlem amacıyla gün boyu hastanede kalacak.

Daha sonra yapılan açıklamada diğer aracın sürücüsünün yanı sıra bakanın kızlarından birinin, şoförünün ve bir güvenlik görevlisinin de yaralılar arasında olduğu belirtildi. İsrail medyası Ben-Gvir ve kızının emniyet kemeri takmadığını bildirdi.

Diğer aracın 23 yaşındaki sürücüsü ise yerel basın kuruluşlarından Ynet’e verdiği demeçte vücudunun her yerinde şiddetli ağrılar hissettiğini söyledi:

“Yeşil ışıkta geçtim ve Ben Gvir’in aracı kavşağa kırmızı ışıkta girdi. Trafik ihlali geçmişim yok. Bütün vücudum ağrıyor ve büyük ihtimalle bu gece hastaneden çıkamayacağım. Sağlık taraması yaptırmam gerekiyor ve görünüşe göre kaburgalarımda ve boynumda kırıklar var.”

Olay yerinden çekilen görüntülerde bakanın siyah resmi aracının takla attığı, başka bir aracın ise ön kısmının hasar aldığı görülüyor.

Polis kazanın nedenini araştırdıklarını söylerken İsrail medyası da Ben-Gvir’in şoförünün ihtiyatlı bir şekilde sorgulandığını aktardı.

Bakandan skandal açıklama: Arap-Yahudi karışımı bu şehirde tehdit altındayım

Ben Gvir’in ofisi daha sonra arabasının operasyonel nedenlerden dolayı kırmızı ışıkta geçtiğini, çünkü kendisinin “Arap ve Yahudi karışık bir şehirde tehdit altındaki bir bakan” olduğunu iddia etti.

Kaza mahallindeki bir aracın kamerasından alınan video görüntülerinde Ben Gvir’in resmi aracının kırmızı ışıkta geçtiği görülüyor. Bakanın aracının geçişi sırasında ilk araç frene basmayı başarırken yanındaki aracın hızına engel olamadan Ben-Gvir’in aracına çarptığı görülüyor.

Bu ilk kırmızı ışık vakası değil

Bu, Ben-Gvir’in resmi aracının ilk kez trafik kazası değil. Geçen yılın ağustos ayında da aşırı sağcı bakan röportaja giderken aracının kırmızı ışıkta geçmesi sonucu başka bir kazaya karışmıştı.

Eylül ayında Haaretz’de yayınlanan bir habere göre Ben-Gvir’in korumaları, bakanın düzenli olarak şoförlerine trafik kurallarını ihlal ederek hayatlarını tehlikeye atmalarından yakınmıştı. Kamuya mal olmuş kişilerin korunmasından sorumlu İsrail güvenlik birimi Şin Bet (Şabak) konuyu Başbakanlık Ofisi ve Milli Güvenlik Bakanlığı’na iletmişti.

Haaretz’e konuşan ve ismi açıklanmayan bir kaynak ““Başbakanmış gibi araba kullandırıyor. Trafikte bekleme şansı yokmuş gibi. Bunun sonu felaketle sonuçlanacak” demişti.

Haaretz’in paylaştığı raporlar da Ben-Gvir’in direksiyon başındayken sık sık yasaları çiğnediğini gösteriyordu.

Kamu yayıncısı KAN da eylül ayındaki haberinde, 2000 yılında araba kullanmaya başladığından bu yana bakanın 78 ihlalden oluşan uzun bir listesi olduğunu yazdı. Habere göre bakan kırmızı ışıkta geçerken, araç kullanırken telefonunu kullanırken, aşırı hız yaparken ve emniyet kemeri olmadan araç kullanırken yakalanmıştı.

KAN’ın raporuna yanıt olarak Ben-Gvir, İsrail polisinin ‘haksız suçlamalar’ nedeniyle kendisine 25 bin şekel (6 bin 500 dolar) tazminat ödediğini ve ihlallerinin “yıllar önce geçerliliğini yitirdiğini” savundu.

Çok kez davalık olmuştu

Ben Gvir aşırı sağcı bir aktivist olarak faaliyetler gösterdiği dönemde huzuru bozmaktan dolayı onlarca kez suçlanmış ancak neredeyse tüm davalarda aklanmıştı.

2008 yılında Kudüs Bölge Mahkemesi, Kudüs’teki terör saldırısının ardından taşıdığı “Araplar dışarı” yazılı pankart ve arabasında bulunan Arap karşıtı pankartlar nedeniyle kendisini ırkçılığa teşvik ve terör örgütüne (aşırı sağcı Kach hareketi İsrail’de terör örgütü olarak yasaklanan bir Yahudi grubu) destek vermekten suçlu bulmuştu.

İsrail’in ‘yaramaz’ bakanı Başbakan Binyamin Netanyahu ile koalisyon görüşmelerinde “kanun ve düzeni yeniden tesis etme” sözü verdiği bir kampanya yürütmüş, daha sonra 2023’te Knesset’e seçildikten sonra polis üzerinde yetki talep etmiş ve bu yetkileri elinde topladığı Ulusal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturmayı başarmıştı.

Filistinlileri kaçırma 'operasyonu': İsrail'deki askeri tatbikata aşırı sağcılardan tepkiFilistinlileri kaçırma ‘operasyonu’: İsrail’deki askeri tatbikata aşırı sağcılardan tepki

İsrailli bakanlar aşırı sağcı konferansta Netanyahu'ya bastırdı: Yerleşimciler Gazze'ye dönsünİsrailli bakanlar aşırı sağcı konferansta Netanyahu’ya bastırdı: Yerleşimciler Gazze’ye dönsün

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.