Filistinlileri kaçırma ‘operasyonu’: İsrail’deki askeri tatbikata aşırı sağcılardan tepki

İsrail'de aşırı sağcı bakanlar yerleşimcilerin Filistinlileri kaçırmasını simüle eden tatbikat nedeniyle orduyu eleştirdi. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir tatbikata ilişkin "Yerleşimcileri düşman, Filistinlileri kurban gibi gösteriyor" dedi.

Dünya 6 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İsrail ordusu tarafından düzenlenen askeri tatbikattan bir görüntü. / Fotoğraf: AA

Gazze’deki saldırılar sürerken işgal altındaki Batı Şeria’da aşırı sağcı bakanlar ve bazı kesimler İsrailli yerleşimcilerin bir kaçırma girişimini simüle eden askeri tatbikat yapan İsrail ordusunu kınadı.

Ordu ise geniş çaplı bir tatbikatın parçası olan adam kaçırma senaryosunun tatbik edilen 100’den fazla senaryodan sadece biri olduğunu ve “aşırı senaryolar” arasında yer aldığını söyledi.

Ancak ordunun açıklaması aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’i tatmin etmemişe benziyor. Ben Gvir X hesabından “Yerleşimcileri düşman, Filistinlileri de kurban olarak gösterme” emri veren askeri yetkililerin “ciddi bir ahlaki körlüğe” sahip olduğu açıklaması yaptı.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de “Bundan sorumlu olan her kimse görevine devam edemez ve yerleşimcilerin hayatlarını ve güvenliklerini korumakla görevlendirilemez” dedi. Smotrich X hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

“IDF’in (İsrail Savunma Kuvvetleri) üst düzey komutanlarından biri kaybedildi ve ne yazık ki bu ilk değil. Birçok asker cepheye koşmuş ve kanla ağır bir bedel ödemişken yerleşimcileri düşman olarak göstermek ahlaki değerlerin kaybı anlamına gelir.”

İsrailli bakan ordu radyosuna verdiği demeçte de “Bir yerleşimcinin Arap bir çocuğu kaçırdığı hiçbir vaka olmamıştır. Bu biraz da Hıristiyan çocukların matsa yapmak için alınıp katledildiğini iddia eden ‘kan iftiralarını’ anımsatıyor” dedi.

Matsa Yahudilikte Mısır köleliğinden kurtuluş anısına her yıl Hamursuz Bayramı’nda sekiz gün yenen mayasız ekmeğin adı.

Bazı yerleşimci belediye başkanları da ortak bir bildiri yayımlayarak tatbikatı hazırlayan subayın görevden alınması çağrısı yaptı. Yani başkanlar Batı Şeria’da askeri operasyonları denetleyen ve aşırı sağcı koalisyon figürleri ve aktivistlerce düzenli olarak eleştirilen IDF Merkez Komutanlığı’nı işaret etti.

“Cenin’deki bir camide ilahi okuyan yedek muharip askerleri görevden alanlar Yahudi ve Samiriye toplumlarının itibarını zedelemekle kalmayıp hayatları da tehlikeye atan bir tatbikatı planlayan komutanı da kesinlikle görevden almalıdır” diyen aşırı sağcılar geçen aralık ayında cami hoparlöründen Hanuka şarkıları söylerken videoya çekilen birkaç askerin açığa alınmasını anımsattı.

Diğer aktivistler ve aşırı sağcı medya yorumcuları da senaryoyu “gerçek dışı” olarak nitelerken Yahudi aşırılık yanlılarının bu tür eylemlerinin geçmişte de yaşandığı, özellikle 2014 yılında Filistinli Muhammed Ebu Khdeir’in kaçırılıp öldürüldüğü biliniyor.

Ordudan özür açıklaması

Yerleşimcilerin bir terör saldırısına karşılık olarak bir Filistinliyi kaçırmasını simüle eden tatbikatın görüntülerinde bazı askerlerin askeri tatbikatlarda yaygın bir uygulama olan “düşman kuvvet” olarak işaretlenmiş yelekler giydiği görüldü. IDF tatbikatta yerleşimci gibi davranan askerleri karşıt güç olarak işaretlediği için özür açıklaması yayımladı.

Ordudan yapılan açıklamada “IDF yerleşimcileri düşman olarak lanse eden senaryoları tatbik etmedi ve amacı eğitim görenleri ayırmak olan yeleklerin işaretlenmesi tatbikatın güvenlik rutininin bir parçasıdır. Mevcut durumda yeleklerin böyle bir yazıyla işaretlenmesi hataydı ve bunun için özür dileriz” dendi.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 27 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 66 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 225’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 560’tan fazla askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 381 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 30 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Gazze'deki savaş Türkiye-İsrail dış ticaretini vurduGazze’deki savaş Türkiye-İsrail dış ticaretini vurdu

İsrail'den uyarı: Hizbullah için zaman daralıyorİsrail’den uyarı: Hizbullah için zaman daralıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.