Rize’de iş güvenliği: Yukarıda işçiler çalışırken binayı aşağıdan yıkmaya başladılar

Rize'de altı katlı bir binanın yıkımı sırasında iş güvenliği kuralları hiçe sayıldı. En üst katta işçiler varken iş makinesi alt katlardan yıkıma devam etti. Vatandaşlar tehlikeli anları kaydederek duruma tepki gösterdi.

Gündem 29 Eylül 2024
Fotoğraf: Rize'de üst katında işçiler varken yıkımına devam edilen bina.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ağustos ayı raporuna göre en az 179, yılın ilk sekiz ayındaysa en az 1201 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçiler en çok sanayi tesislerinde ve inşaatlarda ölüyor. Yalnızca ağustos ayında 63 işçi sanayi, 47 işçi inşaat, 39 işçi tarım ve 30 işçi hizmet sektöründe hayatını kaybetti. Özellikle bu yıl sanayi sektöründeki işçi ölümlerinde hızlı bir artış var.

İşçilerin hayatının ne denli ucuzlaştığı Rize’deki bir olayla bir kez daha tescillendi.

Rize’nin Eminettin Mahallesi’nde eski ve depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Kurtuluş İlköğretim Okulu’nun yanındaki altı katlı binanın yıkımı iş güvenliği skandalına dönüştü. Binanın en üst katında iki işçi çalışırken iş makinesi alt katlardan yıkıma devam etti. Cep telefonuyla kaydedilen görüntülerde bu tehlikeli durumun önlem alınmadan sürdüğü görüldü.

Olay anını kaydeden bir vatandaş “Böyle bir yıkımı başka yerde göremezsiniz. Kepçe alttan yıkıyor, üstte işçiler var. Burası Rize; Kurtuluş İlköğretim Okulu’nun yeri. Gerisini siz düşünün” diye tepki gösterdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler kısa sürede büyük yankı uyandırdı.

İşte yıkım anının görüntüleri:

Ölüm her yerden geldi: İki günde tam altı işçi hayatını kaybettiÖlüm her yerden geldi: İki günde tam altı işçi hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.