Erdoğan’ın memleketinde olağandışı eylem: AK Parti HES’e karşı sokağa indi

AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar İkizdere ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projesine karşı çıktı. Ayar projenin bölgeye zarar vereceğini ve halkın taleplerine uyulması gerektiğini söyledi.

Çevre 26 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projesine karşı çıkan AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar bununla ilgili açıklama yaptı. Ayar “Gelişen ve değişen şartlarda ‘zararın neresinden dönersek kardır’ misali bu projenin yapılmamasını düşünüyoruz. Sadece AK Parti değil bölgenin tamamı, diğer partililer de aynı düşünüyor. Çünkü halka rağmen iş yapılamaz” dedi.

İkizdere ilçesine bağlı Dereköy mevkisinde yapılması planlanan HES projesine karşı AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar parti teşkilatıyla birlikte bölgede basın açıklaması yaptı. İl Başkanı Ayar 28 Kasım’da kentte yapılacak ‘Çevresel Değerlendirme’ toplantısının önemli olduğunu söyledi, “Bu alanlarda yapılacak HES projelerinin fayda maliyet analizine bakıldığında o günün şartlarına göre gerekliliği ortadan kalkmıştır. Neticede yola çıkılmış, süreci doğru yönetmek durumundayız. 28 Kasımda bir çevresel değerlendirme toplantısı yapılacak. Halkın toplantıya katılımın stratejik olarak gerektiğini biliyoruz. Birilerinin o toplantının yapılmaması yönündeki faaliyetlerine de müsaade etmeyelim. O toplantı yapılacak ki, toplantıda olumsuzluklar kayda alınacak. Kayda alınmalar yargı sürecinde elimizi güçlendirecektir” dedi.

AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar

‘Bu proje olmayacak’

Bölgedeki halkın ve tüm paydaşların aynı düşüncede olduğunu söyleyen Ayar “Gelişen ve değişen şartlarda ‘zararın neresinde dönersek kardır’ misali bu projenin yapılmamasını düşünüyoruz. Sadece AK Parti değil bölgenin tamamı, diğer partileri yöneticileri de aynı düşünüyor. Çünkü halka rağmen iş yapılamaz. AK Parti’yi AK Parti yapan en büyük faktörlerden biri zaten budur. Halk ne diyorsa onu planlayan bir partiyiz. Projeyle 12 kilometre tünel ve o tünelden çıkan tüm malzemelerin döküleceği alanlar tamamını işgal ederek yok edecek. Bu da turizm destinasyonu olması gereken alanların yok edilmesidir. Bütün bunlara baktığımız zaman halkın da talebi bu yöndedir. Diğer siyasi partilerle de temasımız var. Onlar da halk da aynı düşüncede. O zaman ‘bu proje olmayacak’ diyoruz. Halkımız rahat olsun. Bunu istismar etmeye kalkanlara fırsat vermemek gerektiğinin altını çiziyorum. Çünkü onların amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Biz ‘bağcıyı da dövdürmeyiz, üzümü de yeriz’ diyoruz” diye konuştu.

Reis Holding çalışma başlatmıştı

Reis RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi tarafından Rize’nin İkizdere ilçesinde İkizdere-Dereköy HES Projesi’nin yapılması çalışmaları başlamıştı.

Reis Holding 1980’de Fevzi Reis tarafından Samsun’da kuruldu. Akaryakıt sektöründe ticari faaliyete başlayan şirket daha sonra otomotiv, tütün ürünleri ve enerji alanında da ciddi yatırımlar yapmaya başladı. 2014’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde “bir Erdoğan daha gelmez” diyerek destek açıklaması yapan Samsunlu iş insanı Fevzi Reis’in sahibi olduğu firma tarafından inşa edilen HES projesi için vadi boyunca 700 bin metrekareden fazla 112 parsel tarım arazisinde 4 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı alındı. Tokat’ın Zile, Yozgat’ın Çekerek ile Aydıncık ilçeleri sınırlarında Reis Enerji Şirketi tarafından inşa edilen Çekerek Regülatörü ve HES Projesi de yöre köylülerinin açtığı davalar devam ederken tamamlandı. Projeye karşı açılan davada mahkemece atanan bilirkişi ekibinin raporuna da yansıyan bilgilere göre Çekerek Irmağı Vadisi HES Projesi yüzünden adeta bir kanala dönüşürken doğal yaşam ve köylülerin tarımsal üretimi de ikiye bölündü.

İkizdere eylemi New York Times'ın gündeminde: Erdoğan sadık seçmenini öfkelendiriyorİkizdere eylemi New York Times’ın gündeminde: Erdoğan sadık seçmenini öfkelendiriyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.