İYİ Parti’den Suriyeliler ve parayla vatandaşlık çıkışı: Danıştay’a iptal davası açtılar

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu döviz yatırımı ve gayrimenkul alımı karşılığında Türk vatandaşlığı uygulamasının iptali için Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı'na ve Danıştay'a dava açtıklarını duyurdu.

Siyaset 1 Ekim 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Müsavat Dervişoğlu

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu bazı partililerle Danıştay önünde yaptığı açıklamada Türk milli kimliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyleyerek İYİ Parti’nin Türk milletinin menfaatlerini esas alarak hukuki zeminde harekete geçtiğini duyurdu.

Son yedi yılda yabancılara 309 bin konut satışı gerçekleştiğini belirten Dervişoğlu istatistiklerin bu konut satışlarının en az yarısının vatandaşlık karşılığında olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Dervişoğlu 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. maddesinde hangi şartlarda istisnai vatandaşlık verilebileceğinin açık olduğuna işaret ederek bu şartlar arasında döviz karşılığında vatandaşlık vermek olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanunu Yönetmeliğinin 20. maddesiyle belirli miktardaki yabancıya parayla taşınmaz alımı karşılığında Türk vatandaşlığının verilmesinin mümkün hale getirildiğini anlatan Dervişoğlu Anayasa’nın vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin şartların kanunla düzenlenmesini emrettiğini ifade etti.

Suriyeli Hüseyin sahte lisansla takımını şampiyon yapınca Gaziantep karıştıSuriyeli Hüseyin sahte lisansla takımını şampiyon yapınca Gaziantep karıştı

Dervişoğlu hiçbir yönetmeliğin kanunun üzerinde olamayacağını ifade ederek şöyle devam etti:

“Dolayısıyla Cumhurbaşkanı tarafından istisnai yollarla dağıtılmış vatandaşlıkların istisnasız tamamı hem Anayasa’ya aykırı hem de kanuni dayanaktan yoksundur. Döviz ve gayrimenkul alımı karşılığında verilmiş vatandaşlıkların tamamı kanuna aykırıdır. İşte bu sebeple, Türk milletinin hukukunu, Türk vatandaşlığının şerefini ve itibarını korumak maksadıyla İYİ Parti olarak para karşılığında dağıtılmış tüm vatandaşlıkların iptali için Danıştay’a dava açmış bulunuyoruz.”

Açtıkları diğer davanın ise İçişleri Bakanlığının Suriyeli sığınmacılara verdiği vatandaşlık üzerine olduğunu anlatan Dervişoğlu “İçişleri Bakanlığının açıklamalarına göre hükümet bugüne kadar 238 bin Suriyeli sığınmacıya Türk vatandaşlığı vermiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin 238 bin Suriyeliye vermiş olduğu Türk vatandaşlıklarının tamamı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kanunlarına aykırıdır. Suriye uyruklu yabancılar taşınmaz mal edinimi yoluyla asla vatandaşlık kazanamaz” diye konuştu.

Dervişoğlu, 1927’de 1062 şerhi olarak çıkan ve halen yürürlükte olan kanunun Türkiye ve Suriye arasındaki tarihsel sorunlar ile Hatay meselesi sebebiyle Suriyelilere mülk edinmek suretiyle vatandaşlık verilmesini imkansız hale getirdiğini söyledi.

Müsavat Dervişoğlu “Ayrıca, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 22 Ekim 2014 tarihli geçici koruma yönetmeliğinin 25. maddesi, ‘Geçici koruma süresi ikamet izni toplamında sayılmaz ve sahibine Türk vatandaşlığına başvuru hakkını sağlamaz’ diyor. Yani Türkiye’de kaç yıl kalırsa kalsınlar geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli sığınmacılar buradaki ikamet sürelerinden dolayı Türk vatandaşlığına başvuramaz” değerlendirmesinde bulundu.

“İYİ Parti olarak, AK Parti tarafından kanunlara aykırı olarak Suriyeli sığınmacılara dağıtılmış 238 bin vatandaşlığın tamamının iptali için hukuki süreç başlatmış bulunuyoruz.” diye konuşan Dervişoğlu “Açmış olduğumuz davalar hukuki temelleri itibarıyla son derece haklı ve somut delillere dayanmaktadır. İYİ Parti’nin açmış olduğu bu dava neticesinde, hukukun tecelli etmesiyle 100 binlerce sığınmacı ve yabancıya hükümet tarafından dağıtılmış vatandaşlıkların tamamı iptal edilecektir” dedi.

Suriyelilere vatandaşlık verilmesine dair her bir idari işlemin ve vatandaşlıkların iptali için hem Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığına hem de Danıştay 10. Dairesine iptal davası açtıklarının bilgisini veren Dervişoğlu Türkiye Barolar Birliğince “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” iptali için Danıştay 10. Dairesine açılan davaya feri müdahale talebinde bulunduklarını belirtti.

Kayıp Suriyeli kadını Suriyeli komşusu öldürmüşKayıp Suriyeli kadını Suriyeli komşusu öldürmüş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.