Dünya devlerine toz yutturup 940 milyon dolarlık ihaleyi aldı

Otokar Amerikalı Oshkosh ve Fransız Renault Grubu’nun savunma sanayi şirketi Arquus’u geride bırakarak Romanya’da 940 milyon dolarlık hafif zırhlı araç ihalesini kazandı. Araçların dörtte biri Türkiye'de, dörtte üçü ise Romanya'da üretilecek.

Ekonomi 7 Ekim 2024
Romanya'da kazanılan 1,059 Cobra II ihalesi Otokar’ın en büyük uluslararası sözleşmelerinden biri olacak.

Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinden Otokar batılı şirketlerin zorlu rekabetine ve lobilerine rağmen rağmen Avrupa Birliği üyesi Romanya’nın son dönemdeki en büyük savunma sanayii ihalesini kazandı. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı 20 Mart 2024 tarihli özel durum açıklamasında Romanya Milli Savunma Bakanlığı’nın şirketi olan C.N. Romtehnica S.A.’nın (Romtehnica) açtığı 4×4 Taktik Tekerlekli Hafif Zırhlı araç alımı ihalesine teklif verdiğini duyuran Otokar’a iyi haber geldi. C.N. Romtehnica S.A. (Romtehnica) teknik değerlendirme, saha testleri ve ticari değerlendirme süreçlerinin tamamlanmasını takiben, ihale makamı tarafından sözleşme görüşmeleri için resmi davet yazısını Otokar’a iletti.

 Otokar tarafından hafta sonu KAP’a yapılan açıklamada davet yazısının alındığı ve 4.263.286.655,66 Rumen Leyi (yaklaşık 940 milyon dolar ) tutarındaki 1059 araçlık ihale kapsamında Cobra II araçların ilk 278 adedinin Türkiye’de Otokar tesislerinde, geri kalanının ise Romanya’daki üretileceği belirtildi. Otokar araçların üretiminin yanı sıra  ilgili şirkete  bazı entegre lojistik destek hizmetleri  de verecek. Romanya’da kazanılan ihale Koç Holding bünyesindeki Otokar’ın en büyük uluslararası sözleşmelerinden biri olurken Avrupa savunma sanayi pazarındaki artan varlığını güçlendiriyor.

Edinilen bilgi göre Romanya’da üretim için ülkede çok sayıda bulunan atıl fabrikalardan biri seçilecek ve gerekli iyileştirmelerden sonra düğmeye basılacak. Otokar’ın ihaleyi kazanmasında taktik zırhlı araçların dörtte üçünü Romanya’da üreteceğini taahhüt etmesi de etkili oldu. Romanya savunma sanayiini güçlendirmek için benzer ihalelere “yurtiçi üretim şartı”nı da koyuyor.

Amerikan ve Fransız lobisini de yendi

Otokar sözleşme kapsamında Romanya Silahlı Kuvvetleri’ne yıllar içinde bir temel model ve sekiz ek varyant dahil olmak üzere dokuz farklı model ile çeşitli konfigürasyonlarda Cobra II araçları teslim edecek. Araçlar  bölgesel güvenlik endişeleri nedeniyle savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye çalışan Romanya’nın ordusunun modernizasyonunda kilit rol oynayacak.

Otokar ihaleyi JLTV araçları yerel üretim kriterlerini karşılamayan ABD merkezli Oshkosh ve Fransız Renault grubunun savunma sanayi ileti Arquus’u geride bırakarak kazandı. İhaleyi kaptırmamak isteyen Oshkosh ve Arquus’un Romanya hükümeti nezdindeki yoğun lobi faaliyetleri de işe yaramadı. Bazı potansiyel rakipler ise mali kısıtlamalar, düşük kar marjları ve katı sözleşme koşulları gibi bahanelerle ihaleye katılmadı.

Türkiye savunma sanayi ihracatında 6 milyar dolarlık hedefi yakalıyorTürkiye savunma sanayi ihracatında 6 milyar dolarlık hedefi yakalıyor

Türkiye'nin ilk yüzde 100 elektrikli kamyonunu Otokar yaptı, o şimdi yollardaTürkiye’nin ilk yüzde 100 elektrikli kamyonunu Otokar yaptı, o şimdi yollarda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.