Minik Mateo Türk doktorlar sayesinde hayata tutundu

Romanya’da yaşayan dokuz yaşındaki Mateo Ciocoiu üç yıldır beynin çok kritik bir yerinde yer eden tümörle boğuşuyordu. Ülkesindeki doktorların “yapamayız” dediği ameliyatı Türkiye’de olan minik Mateo yeniden hayata döndü.

Gündem 11 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Romanya’da kâbusu yaşayan bir aile Türkiye’de huzuru buldu.

Romanya’da üç yıl önce beyin tümörü teşhisi konan dokuz yaşındaki Mateo Ciocoiu’ya ülkesinde ameliyatın riskli bulunması gerekçesiyle müdahale edilemedi. Beynindeki yaşamsal dokulara bitişik, riskli bölgede ve büyüme eğilimi gösteren tümörden Türk hekimlerinin doğru ve zamanında müdahalesiyle kurtulan minik Mateo Türkiye’de hayata yeniden tutundu. Mateo’nun annesi Doina Ciocoiu “Türkiye benim için ikinci ev oldu. Tümör teşhisi konduktan sonra internet üzerinden araştırmalara başladık ve Türkiye’ye gelme kararı aldık. Türkiye ile iletişime geçtiğimizde süreç çok hızlı şekilde gerçekleşti. Türkiye’deki sağlık hizmetinden çok memnun kaldık. Çocuğumu bana güven veren Türk doktorlarının eline teslim ettim. Doktorlar hızlı karar aldı ve müdahalede bulundu. Oğlumun sağlığına kavuşmasında hiç zaman kaybetmediler ve hayatını kurtardılar” dedi.

Üç saatlik ameliyatın ardından yeni yaşam

Ameliyat süreciyle ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Reşid Önen, “Ameliyat yaklaşık üç saat sürdü. Ameliyatın riski lokalizasyon, yani tümörün bulunduğu bölgenin yaşamsal dokulara yapışık olmasıydı. Bu açıdan çok dikkatli şekilde ve beyin dokusuna zarar vermeden çıkarmanız gerekir. Ama başarılı bir şekilde sağlıklı dokulara zarar vermeden tümörü çıkarmayı başardık” dedi.

Önen çocukluk çağı tümörlerinin diğer tümörler kadar agresif olduğunu ve ailelerin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Bunlara dikkat: Kasılma, baş ağrısı ve görme kaybı

Çocukluk çağı tümörlerine karşı aileleri temkinli olmaları konusunda uyaran Önen “Çocuklarda ani gelişen görme bozukluğu, nöbet tarzı şuur bozuklukları ve kasılma tarzı bulguların bir anda ortaya çıkması, hastayı uykudan uyandıran tanımlanamayan baş ağrısı gibi semptomların görülmesi durumunda ailelerin mutlaka doktora müracaat etmelerinde fayda var” dedi.

İyi hal belgesi alan doktorlarda artış: 'Güvenli bir ülke' arayışıİyi hal belgesi alan doktorlarda artış: ‘Güvenli bir ülke’ arayışı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.