Türk basketbolu dört yıl boyunca Hidayet Türkoğlu-Harun Erdenay ikilisine emanet

Türkiye Basketbol Federasyonunda seçim yapıldı. Mevcut başkan Hidayet Türkoğlu, Efe Aydan karşısında girdiği seçimden farklı galip ayrıldı. Yeni yönetimde eski başkanlardan Harun Erdenay da yer alacak.

Spor 8 Ekim 2024
Hidayet Türkoğlu, TBF'deki üçüncü dönemine başlıyor.

Türkiye Basketbol Federasyonunun olağan genel kurulu Crowne Plaza Ankara’da düzenlendi. 177 delegenin 148’inin katıldığı seçimde mevcut başkan Hidayet Türkoğlu ve Efe Aydan yarıştı.  Abdullah Albunar’ın oybirliğiyle divan kurulu başkanlığına seçildiği olağan genel kurulda oyların 133’ünü alan Türkoğlu yeniden başkan seçildi. Efe Aydan 29 oyda kaldı, üç oy ise geçersiz sayıldı. 26 Ekim 2016’dan bu yana görevini sürdüren Türkoğlu girdiği üst üste üçüncü seçimi de kazandı.

Genel kurul oylamadan öncei kürsüde konuşma yapan Hidayet Türkoğlu görevde bulunduğu sekiz yıl boyunca Türk basketbolunu güçlendirmek için önemli projelere imza attıklarını vurgulayarak TBF’nin tarihindeki en güçlü mali yapısına kendi dönemlerinde ulaştığını aktardı. başta TBF Akademi ve İstanbul TBF Basketbol Spor Lisesi olmak üzere eğitimde de önemli adımlar attıklarını dile getiren Türkoğlu Basketbol Gelişim Merkezi’ni Türk basketboluna örnek bir model olarak kazandırdıklarını belirterek “Bu merkez basketbolseverler için bir yaşam merkezi haline gelecek. Bu tesis sayesinde hem sporcu gelişimi hem de maddi olarak Türk basketboluna katkı sağlayacaktır. Cumhuriyet tarihimizin en büyük basketbol yatırımını yaptık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete soktuğumuz bu tesis Türk basketbolunun gururu olacaktır” dedi. Türkiye’de son üç yılda altı farklı ilde 18 uluslararası faaliyete ev sahipliği yaptıklarını anlatan Türkoğlu sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem verdiklerini kaydetti.

Yeniden başkan seçilmesinin ardından teşekkür konuşması gerçekleştiren Türkoğlu “Keşke basketbol camiası olarak daha iletişime açık olsak. Çünkü yanlış bilgilerle iletişim kurarak camiamızı bu yönde rahatsız etmemeliyiz. Hep samimi, dürüst ve şeffaf olduk. Hatalarımız mutlaka olmuştur ama her zaman herkese samimi olduk, bir telefon uzakta olduk. Beni ve ekibimi tekrar seçen camiamıza şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu Olağan Genel Kurulunda kullanılan 165 oyun 133’ünü alan Türkoğlu, üçüncü kez başkanlığa seçildi.

Yönetim listesinde Harun Erdenay da var

Hidayet Türkoğlu’nun yönetim kurulu asil listesinde şu isimler yer alıyor:

“Bilge Donuk, Harun Erdenay, Hüseyin Beşok, Hüseyin Çağatay Özdoğru, Mehmet Fatih Öztürk, Mustafa Sarımermer, Rıza Selim Demir, Serdar Karagöz, Tolga Egemen, Yılmaz Argüden.

Yedek listede ise Emre Ballı, Gülşah Akkaya, Onur Atakay, Efe Oğuz, Bahar Çağlar Ökten, Ahmet Arif Turhan, İrfan Coşkun, Kerem Tunçeri, Alper Arıkoğlu ve Ali Türkmen yer aldı. Yedek listede yer alan Ahmet Arif Turhan görevi kabul etmediğini divana dilekçeyle sundu. Divan kurulu da Turhan’a istifanın yönetim kuruluna verilmesi gerektiğini iletti.

TBF’nin yeni yönetim kurulu üyeleri birlikte poz verdi.

Hidayet Türkoğlu kimdir?

Bir kez daha Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığına seçilen Hidayet Türkoğlu 1979’da Bayrampaşa’da doğdu. Efes Pilsen altyapısında yetiştikten sonra 2020 NBA Draft’ında 16’ncı sıradan seçilerek Amerika Birleşik Devletleri’ne adımını attı. 15 yıl süren NBA kariyerinde Sacramento Kings, San Antonio Spurs, Toronto Raptors, Orlando Magic ve Los Angeles Clippers gibi takımların formalarını giyen Türkoğlu en parlak günlerini Orlando Magic’de geçirdi. 2008’de ‘En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu’ ödülünün sahibi olan milli basketbolcu 2009 yılında NBA Finalleri’ne yükselen takımın da Dwight Howard’la birlikte en önemli oyuncusu olarak öne çıktı.

13 Kasım 2015’te basketboldan emekli olduğunu açıklamasının ardından 16 Kasım 2015’te Harun Erdenay’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Basketbol Federasyonuna CEO olarak atanan Türkoğlu 16 Mart 2016 tarihinde ise Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak görevlendirildi. 26 Ekim 2016 tarihinde tek aday olarak seçime giren Hidayet Türkoğlu o tarihte seçildiği Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığı görevini halen yürütüyor.

Harun Erdenay’ın yerine göreve gelen Türkoğlu’nun o dönem yaşadığı süreç tartışma konusu olmuştu. Erdenay’ın seçime girmek istemesine karşın Cumhurbaşkanlığı tarafından bu girişimin engellendiği, Erdenay’ın yüz yüze görüşme sonrası Beştepe’deki konuttan ağlayarak ayrıldığı iddia edilmişti. Aynı Harun Erdenay yeni dönemde TBF Yönetim Kurulu’nda yer alacak ve başkan vekili olarak hizmet verecek.

Bilge Donuk: Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı. Gençlik ve Spor Bakanlığı bilim kurulu üyesi

Harun Erdenay: 30 Mart 2015-26 Ekim 2016 tarihleri arası TBF Başkanı. Eski milli basketbolcu.

Hüseyin Beşok: TBF Asbaşkanı. Eski milli basketbolcu.

Hüseyin Çağatay Özdoğru: Esas Holding’in gayrimenkul, özel sermaye, girişim sermayesi, sosyal yatırım ve varlık yönetimi dahil bütün iş kollarından sorumlu CEO’su. TÜSİAD Küresel Ekonomik İlişkiler Yuvarlak Masa Başkanı.

Mehmet Fatih Öztürk: TBF Asbaşkanı. Ankara’da turizm acentesi ve etkinlik hizmetleri veren bir kurumun kurucu ortağı.

Mustafa Sarımermer: 2016-2021 yılları arasında Türkiye Okçuluk Federasyonunda Yönetim Kurulu Üyesi. Dünya Etnospor Konfederasyonu ve Türkiye Futgolf Gençlik ve Spor Derneği Yönetim Kurulu Üyesi.

Rıza Selim Demir: Galatasaraylı eski basketbolcu.

Serdar Karagöz: Anadolu Ajansının Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

Tolga Egemen: Beşiktaş Başkanı Hasan Arat’ın kurucusu olduğu Dome Group’ta CEO. FIBA Finans Komitesi Üyesi. Öğretmenler Akademisi Vakfı Başkan Yardımcısı. Darüşşafaka Derneği Danışmanlar Kurulu Üyesi.

Yılmaz Argüden: ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı.

Seçim bitti, sessizlik bozuldu: TBF'den Ergin Ataman'a üstü kapalı destek açıklamasıSeçim bitti, sessizlik bozuldu: TBF’den Ergin Ataman’a üstü kapalı destek açıklaması

NBA'de tarih böyle yazıldı: Baba-oğul ilk kez aynı sahadaNBA’de tarih böyle yazıldı: Baba-oğul ilk kez aynı sahada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.