Cenaze töreni

9 Ekim 2024

Bu yazıyı Güneri Civaoğlu’nun cenaze törenindeyken düşündüm. Güneri beyi tanıma imkanım olmadı ama birçok insandan hakkında o kadar enteresan  hikaye duymuştum, o kadar çok seveni vardı ki açıkçası törenin nasıl geçeceğini merak etmiştim. Tabii bir de çok fazla meşhur insan geleceğini tahmin ettiğimden bir kenarda durup kimseyi rahatsız etmeden onları da gözlemleyeyim diye düşünmüştüm. 

Nitekim tabii hayli kalabalıktı tören, medya dünyasının büyük isimlerinden patronlara, siyaset dünyasından iş insanlarına kadar birçok isim toplanmıştı caminin avlusunda o gün.

Hemen tepki vermeyin ama, kimin cenazesi olursa olsun o an yakınları bir tür ev sahibi gibi oluyor. törene katılmak için gelenler de bu mantıktan  devam edilirse bir tür misafir gibi orada. Şimdi bu durumda ev sahibi olan eşi Canan hanım o an Güneri beyin yasını mı tutsun, duygularıyla mı baş başa kalsın, yoksa gelen onca önemli ismi doğru ve nazik biçimde karşılamakla mı uğraşsın, o gün uzaktan bakarken aklıma yine bu geldi ve acaba cenaze törenleri konusunda yeni bir düzenleme yapılsa mı diye bile düşündüm. Düşünsenize onca insan sevdikleri bir insan hakkındaki duygularını o anda yasta olan bir kadına gösterecek ve  o da kendi duygularıyla beş etmek yerine o insanların duygularıyla da baş etmeye çalışacak. Zor bir durum olmalı.   

Nitekim daha sonra bunun ne kadar zor bir duygu olabileceğini Mazhar Alanson’un eşi Biricik Suden oldukça net biçimde gösterdi.

Mahzar Alanson kızı Eda Alanson’un cenazesinde doğal olarak olağanüstü yıkılmıştı ve ayakta durmakta bile zorlanıyordu. Ve yine de yanına yaklaşan herkes ona kendilerinin de ne kadar üzüntülü olduğunu göstermeye çalışıyordu. Ben o paylaşımı görmedim ama Biricik Suden bu duruma sosyal medyadan tepki de vermiş ve şöyle demiş: “Mazhar metanetli durmaya çalışırken arayıp Mazhar’dan daha çok bağırarak ağlamak; tabii ki Mazhar bundan olumsuz etkileniyor. Dolayısıyla ricada bulundum.”

Ne diyeyim, haklı kadın. Tabii ki Mazhar Alanson’u sevenler onu bu en zor günde yalnız bırakamazlardı. Ama Biricik hanım da haklı.

Bu çok zor bir konu aslında, mantıklı çözümü var mı onu da bilmiyorum. Bundan sonra acaba cenaze törenlerine katılanlar vefat etmiş insanın yastaki yakınlarına bizzat görünmek yerine kolektif yas tutmak için sessiz ve biraz mesafeli  mi dursa diye bile düşünüyorum. 

Dediğim gibi bu zor bir konu ve belki de bir çözümü yoktur.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.