Haber engellemede son nokta: Bir hakim resmi açıklamanın haberini sansürledi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kamuoyuna ifşa ettiği taklit-tağşiş ürünlere ilişkin bir internet sitesinin "Çaya boya katan firmalar açıklandı" başlıklı haberinin "kişilik hakları ihlali" gerekçesiyle erişimi engellendi.

Gündem 8 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar ve firmaların listesini 2 Ekim’de yayınladı. Söz konusu liste “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” adresinde kamuoyuyla paylaşıldı. İnternet sitesinde kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürünler ifşa edildi.

Bakanlığın paylaştığı listede çaya gıda boyası maddesi katan üç firma yer alırken firmaların Adana’nın Sarıçam ilçesinden A.Ç.S. Avcı Çay Sanayi İbrahim Avcı ile Seyhan ilçesinden Else Gıda İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve İstanbul’un Ümraniye ilçesinden Çayder Çay Gıda Sanayi Limited Şirketi olduğu belirtildi.

İstanbul'da 4 bin 555 sahte parfüme elkonduİstanbul’da 4 bin 555 sahte parfüme elkondu

Rize’den gelen bir mahkeme kararıysa bakanlığın sahteciliği önlemek için yapmaya çalıştığı şeyin tam karşısında duruyordu. “Medya Laz” isimli bir internet sitesinin “Çaya boya katan firmalar açıklandı” başlıklı haberi kişilik hakları ihlali gerekçesiyle Pazar (Rize) Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Ekim 2024 tarihli ve 2024/1459 sayılı kararıyla erişime engellendi.

İfade özgürlüğü alanında çalışmalar yapan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Yaman Akdeniz sosyal medya hesabından karara şu sözlerle tepki gösterdi:

“Rezilliğe bakın. Tarım ve Orman Bakanlığının resmi web sitesinde ‘çaya boya katan firma’ olarak ifşa ediliyorsunuz ama Hakimlik hala ‘kişilik hakkı ihlali’ diyebiliyor. Hakimlik mi çayı incelemiş de karar vermiş veya firmanın hangi kişilik hakları ihlal edilmiş belli değil.”

Sahte zeytinyağı üretimi durdurulamıyor: Endüstriyel boya ekledikleri palm yağını satacaklardıSahte zeytinyağı üretimi durdurulamıyor: Endüstriyel boya ekledikleri palm yağını satacaklardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.