İstanbul’da hava sıcaklıkları artacak
Beşiktaş'taki gece kulübünde 29 kişinin hayatını kaybettiği yangın davasında yeni gelişme: Mahkeme 21 Ekim'de olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi. Tanık ifadeleriyle yangının büyüme anı ve güvenlik eksiklikleri gündeme geldi.
Beşiktaş’ta 29 kişinin hayatını kaybettiği trajik gece kulübü yangınına ilişkin dava İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Yaklaşık iki buçuk yıl önce yaşanan korkunç olay Türkiye’nin bu en büyük şehrinde derin bir iz bıraktı. Yangının çıktığı ‘Masquerade’ isimli gece kulübünde can veren insanlar yakınlarının aklından çıkmıyor.
Duruşmada kulübün muhasebe müdürü Berna Çaltepe tanık olarak dinlendi. Çaltepe 2011’den beri kulüpte çalıştığını ve kulübün sahibi Şahzade Şekergümüş’le aralarında baba-kız gibi bir ilişki olduğunu belirtti. Gece kulübünün finansal işlerinden sorumlu olan Çaltepe yangına sebep olan malzemenin aslında yanmaz özellikte olduğunu faturalardan gördüğünü söyledi. “Şahzade Bey işin her detayıyla ilgilenirdi. Yangın tüplerini düzenli yeniliyorduk ve iş güvenliği eğitimi veriliyordu” dedi. Ancak yangın söndürme sistemlerinin olay günü çalışıp çalışmadığı hakkında net bilgiye sahip olmadığını ekledi.
Yangının meydana geldiği gün garson olarak çalışan Engin Eser de olay günü iş yerinde olmamasına rağmen ‘işini sevdiği için’ kulübe gittiğini belirtti. Eser “Yangın başlangıçta küçüktü ancak 30 saniye içinde hızla büyüdü” diyerek yangının nasıl hızla yayıldığını anlattı. Yangın sırasında panik yaşandığını ve herkesin çıkış yollarına yöneldiğini söyledi.
Mahkeme heyeti 21 Ekim’de olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi. Bu, olayın daha net anlaşılması için önemli bir adım. Keşif sırasında yangının çıkış noktası kaçış yolları ve yangın söndürme sistemlerinin durumu detaylı bir şekilde incelenecek. Keşif olayın seyrini değiştirebilecek yeni bilgilere kapı aralayabilir.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede gece kulübünde çıkan yangının detaylarına geniş yer verildi. Yangın ihbarı üzerine itfaiye ekiplerinin hızla olay yerine sevk edildiği, içeride mahsur kalan kişilerin kurtarılmaya çalışıldığı ancak 29 kişinin hayatını kaybettiği anlatıldı.
Yangının çıkış sebebi olarak gece kulübünde tadilat sırasında kullanılan elektrikli kaynak makinesi gösterildi. Mekanda tadilat için kullanılan elektrikli aletler ve sanayi tipi oksijen tüplerinin yangının büyümesinde etkili olduğu kaydedildi. Bunun yanı sıra gece kulübünde yangın söndürme sistemlerinin çalışmadığı, acil durum çıkışlarının ve yönlendirme levhalarının eksik olduğu da iddianamede vurgulandı.
İşletme sahipleri Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül ve Mehmet Memduh Ceylan’ın yanı sıra, mesul müdür İsmet Şen ve diğer çalışanlar ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçlamasıyla karşı karşıya. Sanıklar, 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Öte yandan Beşiktaş Belediyesi yetkililerinin de dahil olduğu başka bir dava daha var. Belediye başkan yardımcıları ve diğer kamu görevlileri ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçlarından yargılanıyorlar. Bu davada da sanıklar için 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Yangının sebebi ve sorumluları hâlâ tam olarak ortaya konmuş değil. Ancak yangının ardından yapılan incelemeler kulübün güvenlik eksikliklerini gün yüzüne çıkardı. Olay yerinde yapılan araştırmalara göre kulübün çeşitli noktalarında hareketsiz yatan kişilerin bulunduğu, yangın söndürme sistemlerinin devreye girmediği tespit edildi.
Bir yandan aileler yangında kaybettikleri yakınları için adalet beklerken, diğer yandan yangının sorumluları yargı önünde hesap vermeye devam ediyor.