Advertisement

Cari fazla 5 yılın zirvesinde

Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler dengesi ağustosta 4,3 milyar dolar fazla vererek 5 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Cari denge haziran ve temmuz aylarında da fazla vermişti.

Ekonomi 11 Ekim 2024
Cari işlemler dengesi üç aydır aralıksız fazla veriyor.

Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı cari işlemler dengesi verilerini açıkladı. Cari denge ağustosta 4,3 milyar dolar fazlayla Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 9,01 milyar dolar fazla verdi. Piyasa beklentisi 4,2 milyar dolar fazla olması yönündeydi. Cari denge böylece haziran ve temmuz aylarındaki fazlayı üçüncü aya taşımış oldu.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 2,9 milyar dolar olurken, hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 8,7 milyar dolar oldu. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımlarından 881 milyon dolarlık çıkış

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 62 milyon dolar olurken, portföy yatırımları 881 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Yabancıların hisse senedi piyasasında 627 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1,4 milyar dolar doları net alış yaptığı görüldü. Kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata ve noksan kalemi ise ağustosta 3,66 milyar dolar eksi oldu.

Resmi rezervlerde 2,5 milyar dolarlık azalış

Açıklamada resmi rezervlerde 2,510 milyon dolarlık net azalış olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; genel hükümet 2.250 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirmişken, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.114 milyon dolar ve 200 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirmiştir. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 699 milyon dolar net artış kaydetmiştir. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 786 milyon doları net artış ve Türk Lirası cinsinden 1.160 milyon doları net azalış olmak üzere toplam 374 milyon dolarlık net azalış kaydetmiştir. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve genel hükümet sırasıyla 626 milyon dolar ve 133 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirmişken, diğer sektörler ise 561 milyon dolar net kullanım gerçekleştirmiştir. Resmi rezervlerde bu ay 2.510 milyon dolar net azalış olmuştur.”

Şimşek: Cari açığın milli gelire oranı yüzde 1’in altına geriledi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari işlemler dengesi verilerini değerlendirdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şimşek cari açığın milli gelire oranının yüzde 1’in altına gerilediğini belirterek, “Cari açıktaki düşüş ve dış finansmandaki kuvvetli görünüm makro finansal istikrarımızı güçlendiriyor” dedi. Şimşek’in paylaşımı şöyle:

Cari denge üst üste ikinci ay fazla verdiCari denge üst üste ikinci ay fazla verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.