Tesla’nın ‘robotaksi’yi takdimidir: İnsan müdahalesi olmadan çalışabiliyor

ABD'li milyarder Elon Musk'ın şirketi Tesla, yıllardır sözünü verdiği tam otonom sürüş yapabilen robotaksiyi sonunda tanıttı. Ancak uzmanlara göre robotaksinin aşması gereken daha pek çok sorun var.

Bilim Teknoloji 11 Ekim 2024
Fotoğraf: WIRED/Tesla

Tesla’nın yıllardır vadettiği ancak bir türlü gerçeğe dönüştüremediği bir sözü var: Sürücüsüz otomobil. Sonunda şirket insan gözetimi olmadan kendi kendini sürebilen otomobili “robotaksi”yi tanıttı. Şirketin sahibi Elon Musk, robotaksinin şirketin değerine trilyonlar katacağını ve büyümesini hızlandıracağını düşünüyor. Musk’ın “siber taksi” dediği bu teknoloji 30 bin dolardan (bir milyon 28 bin TL) daha ucuz olacak ve 2027’den önce satışa sunulacak. Musk yeni teknolojisinin başarı elde edeceğine epey iyimser yaklaşıyor gibi görünüyor.

Robotaksinin ne direksiyonları ne de pedalları var. ABD’li milyarder paslanmaz çelikten yapılmış gibi görünen bu aracın, insan müdahalesi olmadan yolcuları bir yerden bir yere taşıyabileceğini söylüyor. İşte bu Musk’ın Tesla’yla gelecekte kurmak istediği sürücüsüz aracın bir prototipi. Artık uzun yol yaparken uyku derdi yaşamak zorunda kalmayacaksınız yani.

Böyle bir teknolojiyi tanıtmak için en iyi yer neresi olabilir? Tabii ki süslü kamera açıları ve özel efektlerle fantastik dünyaların kapılarının aralandığı Los Angeles’taki Warner Bros. stüdyoları! Tanıtım etkinliği olaylı başladı demek çok da yanlış olmaz: Davetlilerden biri sağlık sorunu yaşadığı için etkinlik bir saat gecikmeli başladı.

Musk etkinlikte Tesla’nın halihazırda satıştaki Sedan Model 3 ve Model Y araçlarının robotaksi çıkmadan önce de Teksas ve California’da buna uygun hizmetler verebileceğinin sözünü verdi. Ancak çoğu uzman sürücüye gerek duymayan Tesla araçlarını yakın zamanda yollarda görebileceğimize inanmıyor. Ayrıca Tesla’nın bugün sunduğu otonom sürüş teknolojisi en temel hataları yapabilecek kapasitede. Dolayısıyla sürücülerin kazaları ve trafik ihlallerini engellemek için araca müdahale etmesi gerekebilir.

Tesla şu anda elektrikli araç sahiplerine Denetimli Tam Otonom Sürüş dediği bir sistem için aylık abonelik satıyor. Ancak şirket, bu sistemi kullanan sürücülerine yazılımın hata yapması halinde her an müdahaleye hazır olmaları gerektiğini söylüyor.

Tesla’ya can suyu olabilir

Yine de hem Musk hem de destekçileri, Tesla’nın daha köklü otomobil üreticilerine karşı pazar payını kaybettiği bu dönemde böyle bir adımın biraz olsun telafi edici olacağına inanıyor. Bir zamanlar Tesla’nın yılda 20 milyon otomobil satacağı iddia ediliyordu ki bu miktar, Toyota satışlarının iki katı ediyor. Oysa yılda 20 milyon otomobil satma hedefi, Tesla’nın geçen yıl sattığının 10 katından fazlası ediyor.

Sürdürülebilir ulaşıma yatırım yapsa da Tesla’da hissesi olmayan özel sermaye şirketi Mobility Impact Partners’ın ortaklarından Shay Natarajan, New York Times’a “Bu teknoloji oyun değiştirici bir niteliğe sahip. İyi çalışırsa kişisel araca sahip olma ve bir yerden bir yere hareket etme şeklini değiştirecek” diyor.

Ancak Natarajan da Tesla teknolojisinin Musk’ın söz verdiği gibi her koşulda çalışıp çalışmayacağından şüpheli. Tesla’nın teknolojisi kamera tabanlı. Oysa diğer birçok otomobil üreticisi yalnızca kameraları değil, insanların ve nesnelerin algılanmasında daha doğru sonuçlar veren lazer sensörleri de kullanıyor. Üstelik Tesla’nın teknolojisini mükelleştirmeye çalıştığına dair pek bir kanıt yok.

CFRA Research’te hisse analisti Garrett Nelson bu hafta yayınladığı bir notta, “sürücüsüz çalışabilecek otomobillerin hayatımıza girmesine birkaç yıl daha olduğunu söylüyor. Bunun sebebi sadece teknolojinin yetersiz kalması değil, güvenlik testlerinin ve düzenleyici kurumlardan izin almanın kolay olmaması.

Son zamanlarda Tesla’daki satışların artışı yavaşladıkça Musk bu hedefini vurgulamayı bıraktı ve bunun yerine şirketin geleceğini otonom sürüş teknolojisine yatırdı. Musk nisan ayında şirketin hedeflerine şüpheyle bakan kişilerin “Tesla’ya yatırım yapmaması gerektiğini” söylemişti.

Oysa birçok analist Tesla’nın teknolojisi mükemmelleşse bile Musk’ın tahmin ettiği kârı sağlama ihtimaline şüpheyle bakıyor. RBC Capital Markets analistlerinden Tom Narayan, sürücüsüz taksilerin 2040 yılında dünya genelinde 1,7 milyar dolar değerinde araç satışı yapacağını tahmin ediyor. Narayan Tesla’nın bu araç pazarının yalnızca bir dilimine sahip olacağını söylüyor.

Optimus’un son hali de gösterildi

Tesla ayrıca insansı robotu Optimus’un son versiyonunu da gösterdi. Bu versiyonunda Optimus içecek servisi yapabiliyor, çocuklarla masa oyunu oynayabiliyor ve arabadan yiyecek boşaltabiliyor. Tesla’nın tanıtımdaki sürprizi 20 kişiyi taşıyabilen otonom “robovan” oldu.

Ancak şirket, mevcut modellerden daha düşük fiyatlı prototip görmeyi uman bazı yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Tesla böyle bir arabanın gelecek yıl satışa çıkacağını söyledi.

Fotoğraf: Tesla/X

Bilişim Vadisi'ne dünya birinciliği Robotaksi yarışmasıyla geldiBilişim Vadisi’ne dünya birinciliği Robotaksi yarışmasıyla geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.