Kızılcık Şerbeti: Gelen illa gideni aratmalı mı?

‘Kızılcık Şerbeti’nin 71. bölümünde Fatih ve Doğa buzları eritti; Kıvılcım’ın sevgili adayı Cemal’in ise gerçek yüzünü öğrendik. Kıvılcım’ın kadına şiddete dair sert açıklamalarda bulunup gündeme değinmesi büyük ses getirdi.

Kültür Sanat 12 Ekim 2024

Geçen bölümde yeni eşi Giray’la tartışan Doğa (Kaan Taşaner, Sıla Türkoğlu) kafa dağıtmak için dışarı çıkmıştı. Tıpkı Doğa gibi yeni eşinden yana yüzü gülmeyen Fatih de (Doğukan Güngör) kendini dışarı atınca iki eski eş, önceden gittikleri kafede karşılaşmıştı. Fatih için hoş, bizim için oldukça nahoş bu karşılaşma yeni bölümde hafif bir flörte evrildi. Malumun ilamı; er ya da geç barışacaklar. Biz de bağrımıza taş basacağız dostlar…

Yeni partnerden ağzı yananlara taze üye

Gözde çift Kıvılcım ve Ömer (Barış Kılıç) yeni bölümde ikinci kez boşandı. Meydan da daha ilk gördüğümüz anda bir tuhaflık sezdiğimiz Cemal’e (Fırat Çelik) kaldı. Kıvılcım’ı önce kendi şirketinde işe alan Cemal, şimdi de kadıncağızın kariyerini kendi eliyle baltalamayı planlıyor ki Kıvılcım dara düşüp teselliyi onda arasın. Bu kadın zaten boşandı ya koçum? Az beklesen ilişki kendiliğinden başlardı. Ama Kıvılcım’ın ağzı yansın ki Ömer’e dönsün, değil mi? Dizi ittire ittire çiftleri fabrika ayarlarına döndürmeye çalışıyor.

Kadına şiddet farkındalığı

Dün ‘İnci Taneleri’nin yayınladığı mesajın ardından bugün de ‘Kızılcık Şerbeti’nden kadına şiddete tepki geldi. Kıvılcım, Narin’den başlayıp İstiklal Caddesi’ndeki tacize, ardından İkbal U. ve Ayşenur H. cinayetlerine değindi. Başka bir sahnede Kıvılcım’ın genç bir yazar adayına destek olması üzerinden şiddetin fiziksel, cinsel ve psikolojik türlerine değinildi. Kamuoyu yaratmak önemli olduğu için ekibi tebrik ederiz. Tabii yeni sezona başlar başlamaz, tüm bu şiddet sarmalıyla ilişkili olan kadının beyanı ilkesine darbe vurmasalardı iyiydi.

Dizi yansıması

🔴 Dizi başlarda sadece siyah ve beyaz karakter yazmakla eleştirilirken artık neredeyse herkes gri ve bu iyi bir şey. Ancak bu kez de kötü karakter yazma yetisini yitirmişler. Örneğin Görkem’in (Özge Özacar) karın ağrısı nedir? Heves (Şebnem Dönmez) neden Giray’la takılmak için Doğa’yı gelin alıyor, Cemal neden saçma sapan planlara girişmeden Kıvılcım’la flört edemiyor?

🔴 Diziye yeni gelen Meryem ile Abdullah babanın (Şebnem Bozoklu, Ahmet Mümtaz Taylan) ıslara Alev bebeğe Ünalların köşkünde bakması saçmalığı devam ediyor. Yahu tüm bu kaosa Pembe’yi (Sibel Taşçıoğlu) neden sürüklüyorsunuz? Kısacası yeni sezonda olay örgüsü neresinden tutsak elimizde kalıyor.

🔴 Giray bu bölüm Doğa’nın doğurma hobisi konusunda içimizden geçenleri söyledi. Kibar çocuk tabii, “Aklını başına devşir de okulunu bitir haspam” şeklinde ifade etmedi ama mesajı netti. Tabii bu tavsiyeyi Doğa’nın iyiliği için vermedi, o ayrı. Üvey annesi Heves’le gizli ilişkisi açığa çıkmasın diye Doğa’dan çocuk sahibi olmak işine gelmiyor, o kadar.

🔴 Genç izleyici birbirine laf sokan iki karakter görünce hemen tav olup ilişki yaşamalarını bekliyor. Tüm zamanların en çok beddua yiyen karakterlerinden biri olan, uğruna tokatlama sitesi açılan Fatih’e karşı bu bölüm yumuşayanları, Doğa’yla barışma ihtimaline heyecanlananları hep tespit ettik! Yapmayın kuzum.

Gözden kaçmayan detaylar:

🔴 Ülkenin vaziyetine dair eleştiriler kadına şiddetle bitmedi, ama meselenin ciddiyetinden ötürü diğer toplumsal mesajlar gözden kaçtı. Biz göz önüne getirelim:

🔴 Çoğu meslek gibi gazeteciliğin itibarının da zedelendiği ima edildi. Bu bölümde şantaj yapıp para alarak elindeki haberi yayımlamaktan vazgeçen gazeteci de gördük, yine para karşılığında bir kitabı kötülemeyi kabul eden eleştirmen de.

🔴Nilay’ın (Feyza Civelek) parayı bastırıp kendi adıyla kitap yayımlatmak istemesi üzerinden gölge yazar kullanımına değinildi. Nice eserler böyle böyle çok satanlara giriyor… Gerçekten yazar olma hayali kuranlarsa reddediliyor. Kıvılcım bu gençlere cesaret vermek için, büyük çıkışını yapmadan önce J. K. Rowling’in 12 yayınevi tarafından reddedildiğini hatırlattı.

🔴Ünalların şirketinde muhafazakâr tutumlarını herkese dayatan ve kraldan çok kralcı olan Haluk Bey aracılığıyla içinde bulunduğumuz dönemin adamları hicvedildi.

🔴 Sadece dengesiz davrandıkları için dizide iki farklı karaktere bipolar etiketi yapıştırıldığı gözümüzden kaçmadı. Psikiyatrik rahatsızlıkların alelade sıfat olarak kullanılması işin ciddiyetini baltalıyor. Görkem özelinde konuşursak geçmişte bipolar tanısı aldığını öğreniriz belki; ama öyleyse bunun etraflıca işlenmesi gerekir.

72. bölümün fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Ahmet Mümtaz Taylan, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Emrah Altıntoprak, Servet Pandur, Fırat Çelik, Rahimcan Kapkap, Soydan Soydaş, Sevim Erdoğan, Batuhan Bozkurt Yüzgüleç, Özlem Çakar Yalçınkaya, Bahtiyar Memili, Murat Ercanlı, Vurgun Adalayı, Hasan Emre Avcı, Kaan Taşaner, Özge Özacar, Şebnem Dönmez, Şebnem Bozoklu.

Kızılcık Şerbeti: Eski aşklar mı yeni aşklar mı?Kızılcık Şerbeti: Eski aşklar mı yeni aşklar mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.