Hizbullah’tan İsrail askeri üssüne saldırı: 4 ölü, 58 yaralı

Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki Golani tugayına ait askeri üssü insansız hava araçlarıyla vurdu. Yemekhanenin hedef alındığı saldırıda dört asker öldü, 58 asker de yaralandı. Saldırının Beyrut’taki ölümcül saldırıya misilleme olduğu belirtildi.

Dünya 14 Ekim 2024

Lübnan sınırında artan gerginlik beklenmedik bir saldırıyla doruğa ulaştı. Lübnan Hizbullahı İsrail’in kuzeyinde Binyamina’da bulunan Golani tugayına ait askeri üsse insansız hava araçlarıyla büyük bir saldırı düzenledi. İsrail ordusu saldırıda dört askerin öldüğünü, yedisi ağır olmak üzere 58’inin yaralandığını yazdı.

Saldırının İsrail’in Perşembe günü Beyrut’un merkezinde düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırılara misilleme olduğu açıklandı. Hizbullah bu yeni saldırının özellikle dikkat çekici bir şekilde planlandığını belirtti. İsrail’in önemli askeri tugaylarından biri olan Golani’nin eğitim kampına yönlendirilen ‘dron sürüsü’ operasyonu, özellikle kampın yemekhanesini hedef aldı.

Olay yerine yakın tanıklar saldırı sırasında ne sirenlerin çaldığını ne de hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini söyledi. Bu da İsrail ordusunun gerçekten hazırlıksız yakalandığı yorumlarını güçlendirdi. Görgü tanıkları saldırının hemen ardından kamp çevresinde kaosun hakim olduğunu, çok sayıda ambulansın yaralıları hastanelere taşımak için bölgeye sevk edildiğini belirtti.

Saldırı görüntüleri sosyal medyada da hızla yayıldı. Paylaşılan görüntülerde kampın zarar gören bölümleri ve büyük bir kargaşanın hakim olduğu anlar dikkat çekti. Yaralıların taşındığı esnada İsrail ordusunun alarma geçtiği ve bölgedeki askeri hareketliliğin arttığı kaydedildi.

Öte yandan, İsrail’in Yediot Ahranot gazetesinde, İsrail ordusuna dayandırılan haberde, Hizbullah’ın gönderdiği İHA’nın radardan kayboluncaya kadar takip edildiği belirtildi. Haberde Hizbullah’ın 2 İHA’yı deniz üzerinden gönderdiğine işaret edildi.

Hizbullah saldırının ardından yaptığı açıklamada İsrail’in kuzeyindeki askeri üslerde bulunan yerleşimcilere açık uyarıda bulundu. Sivillerin bu bölgelerden uzak durmaları gerektiği belirtilirken ilerleyen günlerde yeni saldırılar gelebileceği ima edildi.

Lübnan’ın güneyinde çatışmalar: En az 25 İsrail askeri yaralandı

Öte yandan İsrail Kanal 7 televizyonunun İsrail ordusundan aktardığı haberde ise Lübnan’dan İsrail’in kuzeyindeki Batı Celil ile Yukarı Celil bölgelerine 40 füze fırlatıldığı kaydedildi.

Hizbullah İsrail’in kuzeyindeki Batı Celil ile Yukarı Celil bölgelerine füze saldırısı düzenlediğini duyurmuş, Lübnan sınırına yakın yerleşim yerlerinde sirenler çalmıştı.

İsrail devlet televizyonu KAN pazar sabahından bu yana Lübnan’ın güneyindeki üç ayrı çatışmada 25 İsrail askerinin yaralandığını duyurdu.

KAN yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu, dört kişinin hayati tehlike taşımayan, diğerlerinin de hafif yaralı olduğunu belirtti.

İsrail ordusundan UNIFIL’e tepki çeken baskın

İsrail ordusu Lübnan’ın güneyindeki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü tesislerine baskın düzenleyerek, tesisin kapılarını tanklarla tahrip etti. BM Lübnan Geçici Barış Gücü’nden (UNIFIL) yapılan yazılı açıklamada, sabah erken saatlerde Ramya kasabasındaki BM güçlerinin Mavi Hat’tan Lübnan’a geçen üç gruptan oluşan İsrail askerlerini tespit ettiği belirtildi.

İsrail ordusuna ait iki Merkava tankının ana kapısını tahrip ederek tesise zorla girdiği belirtilen açıklamada, İsrail askerlerinin UNIFIL güçlerinden bölgedeki ışıklandırmayı kapatmalarını istediği ve yaklaşık 45 dakika sonra bölgeden ayrıldıkları kaydedildi. Dumandan etkilenen UNIFIL güçlerinden 15 kişi cilt sorunları yaşadı

UNIFIL askerlerinin kuzeye doğru 100 metre mesafeden çok sayıda silah sesi duyduğu aktarılan açıklamada ‘söz konusu ihlalin’ yoğun duman yayılmasına yol açtığı ve koruyucu maske takmalarına rağmen, cilt tahrişi ve mide sorunları gibi çeşitli sorunlar yaşayan 15 barış gücü askerine gerekli tıbbi müdahalenin yapıldığı belirtildi.

İsrail ordusu UNIFIL’i daha önce de hedef almıştı

11 Ekim’de de İsrail ordusu Lübnan’ın güneyindeki Ras Nakura bölgesindeki UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef almış, bir UNIFIL gözlem kulesi de “Merkava tankı” ile vurulmuştu. Saldırılarda iki askerin daha yaralandığı bildirilmişti. Birçok ülke İsrail’in UNIFIL güçlerine yönelik saldırılarını kınamıştı.

İsrail ordusunun Lübnan ordusuna ait bir mevziyi hedef alması sonucu iki Lübnan askeri ölmüştü.

Netanyahu: UNIFIL güçleri Hizbullah’ın rehinesi haline geldi

İsrail Başbakanı Netanyahu bir video mesaj yayınlayarak UNIFIL unsurlarının Lübnan’ın güneyinden çekilmesini talep etmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e seslenen Netanyahu, UNIFIL güçlerinin Lübnan’ın güneyindeki ‘Hizbullah kalelerinden ve çatışma alanlarından’ çıkartılması gerektiğini ve UNIFIL askerlerinin Hizbullah’ın ‘rehinesi’ haline geldiğini öne sürmüştü.

İsrail’in Lübnan’a son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 51 kişi öldü, 174 kişi yaralandı

Lübnan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun 8 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü ve son dönemde şiddetini artırdığı saldırılara ilişkin bilgi verildi.

Son 24 saatte İsrail ordusunun çoğunluğu güney bölgelerinde olmak üzere Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında 51 kişinin hayatını kaybettiği, 174 kişinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail’in 8 Ekim 2023’ten bu yana Lübnan’a düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 306’ya, yaralananların sayısının ise 10 bin 698’e yükseldiği kaydedildi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye’ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

İsrail Lübnanlıları vururken Lübnan ordusu nerede?İsrail Lübnanlıları vururken Lübnan ordusu nerede?

İsrail 'Biz Lübnan'a aylardır saldırıyorduk' dedi, Hizbullah da 'henüz karadan çatışmadık' cevabını verdiİsrail ‘Biz Lübnan’a aylardır saldırıyorduk’ dedi, Hizbullah da ‘henüz karadan çatışmadık’ cevabını verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.