Hizbullah’tan darbe yiyen İsrail, Gazze’ye ölüm yağdırıyor

'En zor gecesinin' ardından namlusunu Gazze'ye çeviren İsrail üç noktayı hedef aldı. Hastane, okul ve mülteci kampı vuran İsrail ordusu saldırıları ardında en az 34 ölü bıraktı. Onlarca yaralının çoğunun hayati tehlikesi de sürüyor.

Dünya 14 Ekim 2024
Fotoğraf: AA

İsrail dün gece Lübnan Hizbullahı’nın yoğun hava saldırılarına maruz kaldı. İsrail medyası dün geceki saldırıları “savaşın başından beri yaşadığımız en zor gece” olarak tanımladı. Bu saldırıların üzerinden yalnızca saatler geçmişken İsrail 7 Ekim’den bu yana “misilleme” bahanesiyle sivillere yönelttiği saldırılarına yenilerini ekledi. Gazze’de bir okul ve bir hastane İsrail güçleri tarafından vuruldu. Ölenlerin ve yaralananların çoğunun sivil olduğu bilgisi paylaşıldı. Bir gıda dağıtım merkezi, okul ve mülteci kampının hedef alındığı saldırılarda ölü sayısının en az 34 olduğu bildirildi.

İsrail’in saldırıları son dönemde o kadar ağır bir hal aldı ki son 10 günde 487 kişi hayatını kaybetti, 1831 kişi yaralandı.

El Aksa Hastanesi bir kez daha vuruldu

Saldırıların biri Gazze’deki El Aksa Hastanesi’ne düzenlendi. Hastane savaşın başından beri sivillerin sığınak olarak kullandığı binalardan biri. İsrail’in hava saldırıları sonucu dört kişinin öldüğü, 70 yaralının çoğunun hayati tehlikesinin sürdüğü bildirildi.

Filistin Medya Ofisi El Aksa Hastanesi’nin savaşın başından bu yana yedi kez bombalandığını açıkladı. Bölgede gözlemler yapan El Cezire muhabiri hastane etrafındaki 30’a yakın çadırın “yerle bir” olduğunu aktardı.

Saldırıdan kurtulan Ahmed Radi olayı “Her yanımızda dumanlar, ateşlerle uyandık. Çadırlarımıza her yönden ateş yağıyordu. El Aksa’nın çevresinde yaşayan herkes dehşete düştü” sözleriyle anlattı.

‘Bahaneler’ hiç değişmiyor

İsrail ordusu hastane saldırısını düzenlediğini teyit etti. Herhangi bir kanıt gösterilmemesine karşın hastanenin Hamas askeri merkezi olduğu iddia edildi. İsrail’in sistematik biçimde hastaneleri vurması daha önce Birleşmiş Milletler (BM) raporlarında da yer buldu. BM daha önce İsrail’in bu saldırılarını “Gazze’nin sağlık sistemini çökertmeye dönük bilinçli bir politika” olarak tanımlamıştı.

Dün iki saldırı daha düzenlendi. Bunlardan biri Cibaliye Mülteci Kampı’na, diğeri ise Nusayrat’ta sığınak olarak kullanılan bir okula düzenlendi, ardında onlarca yaralı bıraktı.

Hedefte kadınlar ve çocuklar vardı

İsrail ordusu Cibaliye’de bir gıda dağıtım merkezinin önünde bekleyen çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan bir grubu topçu ateşiyle hedef aldı. Gazzeli kaynaklar en az 1o kişinin hayatını kaybettiğini, onlarcasının da yaralandığını bildirdi. Olaya dair iddialar arasında İsrail’in bölgeye ilk yardım ulaşmasını engellediği de var.

The Guardian, Nuseyrat bölgesinin dün peş peşe topçu ateşiyle vurulduğunu, saldırıda ailelerin toplu halde hayatını kaybettiğini ve onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ordusu bu haber ve bilgileri incelemeye aldığını duyurdu.

BM, Gazze’de aynı zamanda çocuk felci aşılamaları için merkez olarak kullanılan okullara düzenlenen saldırıların ardından bölgedeki çalışmalara ara verildiğini duyurdu.

İsrail bu saldırıdan önce Gazze’nin kuzeyinde çocukların sokakta oynadığı sırada bir insansız hava aracı saldırısı da düzenledi. Bölgedeki basın insansız hava aracının sokakta yürüyen bir kişiyi hedef aldığını, saldırıda çocukların öldüğünü ve aralarında yedi çocuğun da olduğu çok sayıda kişinin yaralandığını aktardı. Hamas yaptığı açıklamada Gazze’de oynayan çocukların İsrail ordusu tarafından hedef alınmasını “korkunç bir suç ve ahlaki bir çöküş” olarak nitelendirdi. Hamas uluslararası kamuoyunu insancıl hukuka yönelik bu ihlallerle ilgili yaptırım uygulamaya çağırdı.

İsrail Lübnanlıları vururken Lübnan ordusu nerede?İsrail Lübnanlıları vururken Lübnan ordusu nerede?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.