Depremde hasar gören araçlarla 114 milyon liralık vurgun: 22 kişi tutuklandı

Depremde hasar gören araçların motor ve şasi numaralarını değiştirerek piyasaya süren dolandırıcılık çetesine 11 ilde düzenlenen operasyonda 147 kişiyi mağdur ederek 114 milyon lira haksız kazanç elde eden 22 kişi tutuklandı.

Gündem 15 Ekim 2024
Fotoğraf: DHA

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler ülkenin dört bir yanında derin yaralar açtı. Ancak felaket kötü niyetli kişilerin de fırsat kolladığı bir dönem yarattı. Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Oto Hırsızlığı Büro Amirliği ekipleri depremin ardından gözlerini bir dolandırıcılık çetesine dikti. Deprem nedeniyle hasar gören araçların motor ve şasi numaralarının kopyalanarak yurtdışından getirilen araçlarla change (motor ve şasi numarası değiştirme) işlemi yapıldığı belirlendi.

Polis ekipleri bu yasa dışı işlemle sadece hasarlı araçların piyasa değerinin kat kat üstüne çıkmakla kalınmadığını, bu araçların GPS takılarak geri çalınıp parçalandığını da tespit etti. Bu dolandırıcılık zinciriyle yüzlerce vatandaş hem maddi hem de manevi olarak mağdur edildi.

11 ilde eşzamanlı operasyon: Büyük vurgun ortaya çıktı

Tekirdağ polisi titizlikle yürüttüğü soruşturmanın ardından harekete geçti. Ekipler 11 farklı ilde eş zamanlı baskınlar düzenledi. Bu operasyonlar sırasında Bulgaristan uyruklu iki kişinin de aralarında olduğu toplam 26 şüpheli yakalandı.

Polis operasyon sırasında çete tarafından change yapılmış 35 aracı da ele geçirdi. Yasa dışı bir şekilde numaraları değiştirilerek piyasaya sürülen bu araçların üçüncü kişilere satıldığı ve sonra sahiplerinden çalınıp parçalara ayrıldığı tespit edildi.

147 vatandaş mağdur edildi: 114 milyon liralık haksız kazanç

Yapılan soruşturma sonucunda organize suç çetesinin 147 vatandaşı dolandırarak 114 milyon liralık haksız kazanç elde ettiği ortaya çıktı. Depremden etkilenen ve araçlarını kaybeden birçok mağdur bu yasa dışı faaliyetin sonuçlarını daha da ağır hissetti.

Adliyeye sevk edilen 26 şüpheliden 22’si çıkarıldıkları mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer dört şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Emniyet güçlerinin operasyonları neticesinde change yapılan araçların tamamına elkondu ve mağdurların yaşadığı maddi zararların tazmin edilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Olay sadece dolandırıcılık vakası değil, depremden sonra zor durumda olan insanlara yönelik ‘vicdansız bir saldırı’ olarak da tepki çekti.

Hatay'da deprem evinde balkon faciası: Baba-oğul enkaz altında can verdiHatay’da deprem evinde balkon faciası: Baba-oğul enkaz altında can verdi

Deprem yargılamalarında müteahhitlerin 'imzalar sahte' savunmalarına bir yenisi eklendiDeprem yargılamalarında müteahhitlerin ‘imzalar sahte’ savunmalarına bir yenisi eklendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.