Askerlerden NYT’ye itiraf: İsrail ordusu Gazze’de sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor

İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarda Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı iddia edildi. NYT'ye konuşan İsrailli askerler bunun rutin hale geldiğini ve sivillerin bubi tuzaklarıyla dolu bölgelerde zorla keşfe gönderildiğini söyledi.

Dünya 15 Ekim 2024
Fotoğraf: AA

The New York Times’ın (NYT) yayımladığı bir haber Gazze’deki savaşın gidişatına dair ciddi bir iddiayı gündeme taşıdı. Haberde İsrail ordusunun Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonlar sırasında Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı öne sürüldü. Bu iddiaya göre İsrailli askerler Filistinli sivilleri hayatlarını tehlikeye atarak Hamas tarafından pusuya düşürülebileceğini düşündükleri alanlarda zorla keşfe göndermeye başladı.

Haberde adı açıklanmayan İsrailli asker ve yetkililerden alınan bilgilere dayanılarak en az 11 askeri timin Gazze’de bu yöntemi kullandığı belirtildi. Savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail’in bu uygulamasının gittikçe yaygınlaştığı ifade edildi. Özellikle Hamas’ın tünel ağlarının olduğu bölgelere siviller zorla gönderilirken tünellerdeki bubi tuzaklarına yönelik keşif yapmak için sivillerin kullanıldığı iddia ediliyor.

NYT’ye konuşan yedi İsrailli asker bu uygulamayı ya bizzat gözlemlediklerini ya da aktif olarak içinde bulunduklarını itiraf etti. Askerler bu yöntemin savaş alanında rutin bir hale geldiğini ve lojistik olarak oldukça organize olduğunu söylediler. Bu operasyonların başındaki komutanların bilgisi dahilinde yapılıyordu. Ayrıca İsrailli askerler bu Filistinli sivillerin istihbarat görevlileri tarafından farklı askeri taburlara taşındığını da söyledi.

Bazı askerler de bu uygulamanın kendilerini rahatsız ettiğini ve komutanlarına itiraz ettiklerini dile getirdi. İsrailli bazı alt rütbeli subaylar ellerinde delil olmaksızın canlı kalkan olarak kullanılan Filistinlilerin silahlı gruplarla bağlantılı olduğunu öne sürerek uygulamayı meşru göstermeye çalıştı.

Yüksek rütbeli yetkililerden doğrulama

Haberde adı geçen ve ordunun bu tür taktikler uyguladığını doğrulayan bir diğer önemli isim ise İsrail’in eski Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Tamir Hayman oldu. Hayman bu tür operasyonların bir versiyonunun Gazze’de ordu tarafından uygulandığını kabul etti.

Gazzeli genç: Bubi tuzaklı daireye gönderdiler

Bu trajik uygulamanın hedefi olan sivillerden biri de 17 yaşındaki Gazzeli Muhammed Şubeyr. Şubeyr NYT’ye yaptığı açıklamada İsrail askerleri tarafından 10 gün boyunca canlı kalkan olarak kullanıldığını anlattı. Ellerinin kelepçeli bir şekilde Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta patlayıcı olduğunu düşündükleri binalara zorla yürütüldüğünü söyledi. Gazzeli genç “Askerler beni bir köpek gibi bubi tuzaklı bir daireye gönderdiler” dedi. Bu anlatım, sivillerin nasıl zorla savaşın içine çekildiklerini ve hayatlarını tehlikeye atarak kullanılan birer araç haline getirildiklerini ortaya döküyor.

İsrail ordusunun bu tür iddialarla karşı karşıya kalması uluslararası hukukun açıkça ihlali olarak yorumlanıyor. Sivillerin savaş sırasında korunması gerektiği, uluslararası anlaşmalar ve sözleşmelerle sabit olmasına rağmen bu tür uygulamalar savaş suçu olarak değerlendiriliyor.

Hizbullah'tan darbe yiyen İsrail, Gazze'ye ölüm yağdırıyorHizbullah’tan darbe yiyen İsrail, Gazze’ye ölüm yağdırıyor

İsrail silah endüstrisinin Filistin Laboratuvarı’ndaki vahşi deneyleriİsrail silah endüstrisinin Filistin Laboratuvarı’ndaki vahşi deneyleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.