ABD’deki otomotiv grevinde olumlu gelişme
"Ben o madene üç kızımı okutabilmek için girdim, ölmek için girmedim. Neden iş güvenliği önlemleri almıyorsunuz? Biz bu şekilde 301 arkadaşımızı kaybettik. Başka arkadaşlarımızı kaybetmek istemiyoruz."
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciadan sağ kurtulan Fernas işçisi Eyüp Can Ankara’daki basın açıklamasında patronlarına işte böyle, haberin spotundaki gibi seslendi.
İş güvenliği talep ettikleri ve sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını söyleyen Fernas Madencilik işçileri, 52 günlük direnişin ardından işverenle ‘müzakere yolunun açıldığını’ duyurdu. Bağımsız Maden İş Sendikası 18 Ekim Cuma günü Soma’da bir işçi heyeti ve Fernas yetkilileri arasında görüşme yapılacağını duyurdu.
Üç gündür süren açlık grevine ara veren işçiler Soma’daki görüşmeleri gerçekleştirmek üzere bugün Ankara’dan ayrıldı. Sendika, işveren ile yapılacak görüşmelerin ardından çıkan sonuca göre 52 gündür süren eylemlerinin akıbetine karar vereceklerini açıkladı.
DEM Partili Sırrı Süreyya Önder’in Fernas patronu AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’yla yaptığı görüşmenin ardından müzakere yolunun açıldığı kaydedildi. Nasıroğlu 16 Ekim’de TBMM’de yaptığı açıklamada işçilerin iş ahlakına uymadıkları için işten çıkarıldıklarını belirtmiş ve eylem yapanlar arasında “memleketi kaosa sürüklemek isteyenler” olduğunu öne sürmüştü.
Fernas inşaattan enerji üretimine şehir içi doğal gaz dağıtımından, sanayi ve madenciliğe pek çok alanda aktif bir şirketler grubu.
Ferhat Nasıroğlu, Fernas işçilerinin Ankara’da açlık grevine başlamasının ardından TBMM’de Çarşamba günü bir basın açıklaması yaptı. İşten çıkarılanların “iş ahlakına uymadıkları için” iş akitlerinin feshedildiğini bir kişinin de “deneme sürecinde yeterli görülmediği için” işine son verildiğini söyleyen Nasıroğlu, 500 kişiden beş kişinin işten çıkarıldığını belirtti.
“Bunun arkasında farklı bir niyet var. Bunu siyaseten kendine malzeme eden insanlar çekilsin, inanın buradaki sorun 10 dakikada çözülür” diyen Nasıroğlu konuşmasında CHP lideri Özgür Özel’i suçladı:
“Bazı marjinal gruplar bu memlekette yatırımcının yatırım yapmasını istemiyor, iş barışının olmasını istemiyor, insanları tahrik ediyor. Siyaset de bunlara destek oluyor. CHP, maden işçilerine ‘Siz burada eylem yaparak bu işi çözemezsiniz. Gelin, sizi Meclis’e getirelim’ dedi. Özgür Özel yine Soma’da işçileri yalınayak yürüttü.”
AK Parti milletvekili “Bizim madencilerle bir sorunumuz yok. Tekrar gelsinler, işe başlasınlar” dedi.
İş güvenliğiyle ilgili yetkili kurumların yerinde inceleme yaptığını belirten Nasıroğlu “Orada şu anda 450 kişi çalışıyor. Eğer orada iş güvenliği sorunu olsa, bu arkadaşlarımızın parası verilmese çalışmazlardı. Bu maden sendikası yetkili değil ama arka tarafta bunları yöneten birileri, akıl hocaları var” diye konuştu.
Muhalefet milletvekilleri bu açıklamaya ve işçilerin eylemi ve talepleri karşısında hükümetin tutumuna tepki gösterdi.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit “Fernas işçileri günlerdir direniyor ama bu Meclis’te özellikle AKP grubunda hiçbir adım atılmıyor. Şimdi açlık grevine başladılar. Yalınayak Ankara’ya yürüdüler. Meclis’e geldiler tartaklandılar, işten çıkartıldılar. Dün gece Kurutuluş Parkı’nda bekleyişlerine polis müdahale etti, darp etti. Bir işçi bayıldı, hala direnişleri devam ediyor. Ben bu meselenin neden çözülmediğini merak ediyorum. Bir milletvekili bu ülkenin kürsüsünde işçilerin karşısında kendi maden şirketini savunan bir açıklama yapıyor” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır “Çok dramatik bir şey, gözaltına alındıktan sonra eşyalarını, çantalarını, battaniyelerini, baretlerini bir yere topladılar. Savcı onları da istemiş, el koyacakmış. Savcı; battaniye, pijama, memleketten gelen ekmeğe de el koyuyor. Zaten o işçilerin ekmeğine el koyan bir milletvekili var AKP’de. Bir de savcı niye bu kararı alıyor? Ben utandım, polis arkadaşlarımız utandı ama savcı utanmadı” diye konuştu.
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş Meclis’te yaptığı basın açıklamasında işçilerin haklarını korumayanların “yeni işçi katliamlarının failleri” olduğunu söyledi.
14 Ekim’den bu yana açlık grevinde olan işçilerin Ankara’daki Kurtuluş Parkı’na girişi Valilik kararıyla engellendi.
Bağımsız Maden-İş Sendikası, polis kordonu sırasında fenalaşan bir işçinin hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Sendikanın X hesabından yapılan paylaşımda, işçilerin başına bir şey gelmesi durumunda sorumluların Ankara Valisi Vasip Şahin ve Fernas Madencilik sahibi AK Partili Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu olduğu ifade edildi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fernas maden işçileriyle ilgili açıklamasında, “Batman milletvekiliniz maden işçilerini çok fazla çalıştırıp onların hak ettiği fazla mesailerini ödemiyor. Ankara’da yalın ayak dolaşan şu insanlara bir kulak verin’ dedi.
Özel, Çarşamba günü Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin konferans salonunda düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım” konferansı ardından basının sorularını yanıtladı.
Genel başkan yardımcısı ve üç milletvekilinin gece boyunca işçilerin yanında olduğunu ve işçilerin sadece haklarını istediğini belirten Özel, şöyle devam etti:
“Sayın Erdoğan’a bir daha sesleniyorum. Farkında mısınız? Batman milletvekiliniz, herkesin kabul ettiği ve bildiği bir şekilde maden işçilerini çok fazla çalıştırıp onların hak ettiği fazla mesailerini ödemiyor. Hafta tatillerini yaptırmıyor. Yaptırmadığı hafta tatilinin parasını da ödemiyor. Bu işçilerin emeğini sömürüyor.”
Buna karşı eyleme geçen işçilere engel olunduğunu, Ankara’ya kadar yalın ayak yürüdüklerini ve açlık grevi yaptıklarını hatırlatan Özel, “Açlık grevi yaptıklarına göre gerçekten bu çocuklar bu kadar dertli mi diye hiç aklınıza gelmiyor mu?” diye sordu ve şöyle devam etti:
“Milletvekilinizin yalanlarına değil de çoluğunu çocuğunu bırakmış, 45 gündür Ankara’da yalın ayak dolaşan şu insanlara bir kulak verin. Bunun dışında artık söyleyecek bir şey bulamıyorum. Utanç duyuyorum.”
Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Fernas Madencilik’te çalışan üç işçi Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten atıldı. Bunun üzerine eyleme geçen diğer işçiler Manisa’dan Ankara’ya yürüdü.
2 Ekim’de Ankara’daki Kurtuluş Parkı’nda nöbete başlayan madenciler 10 Ekim’de Meclis’e yürümek istedi, ancak polis engelledi. 14 Ekim’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek isteyen, ancak polis tarafından engellenen işçiler, Kurtuluş Parkı’nda açlık grevine başladı.
Parktaki 32 Fernas işçisi, dört Bağımsız Maden-İş Sendikası yöneticisi ve bir Umut-Sen üyesi “Kamu güvenliğini tehlikeye atma” suçlamasıyla salı günü gözaltına alındı. Gözaltına alınan 37 kişi ifadeleri alındıktan ve sağlık kontrolünden geçtikten sonra serbest bırakıldı.
İşçiler, ücretlerin iyileştirilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması ve “sendika üyeliği nedeniyle işten atılan” arkadaşlarının işe alınmasını talep ediyor.