Hollywood Grevi 111 günü geride bıraktı: Z raporu karamsar

Hollywood grevinde 111 gün geride kaldı. Senaristlerin iş bırakmasıyla başlayan sürece temmuzda oyuncular da katılınca son 63 yılın en büyük grev dalgasına tanıklık eden Hollywood'da zarar tespit edilemiyor. Yapımın çekimleri durmuş durumda. Yakında izleyecek içerik bulmak mümkün olmayabilir.

Kültür Sanat 23 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Oyuncular Birliği grevi 118 günün sonunda sona erdi.

Hollywood’daki grev dalgası 111 günü geride bıraktı. Son 63 yılın en geniş kapsamlı grevinde senaristlerle başlayan süreç, oyuncuların katılımıyla daha da büyümüştü. Geçen hafta senaristler, oyuncular ve yapımcıları bir araya getiren görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine dördüncü ayına yaklaşan iş bırakma eylemi devam ediyor.

Hollywood grevi nedeniyle çok sayıda film ve dizinin yapımı durduruldu ya da tamamen iptal edildi. ‘Gladyatör 2’den ‘Deadpool 3’e kadar büyük film prodüksiyonları, stüdyolar için artan maliyetler ve bu filmlerde çalışanlar için gelir kaybıyla birlikte duraklamaya zorlandı. Zendaya’nın başrolde olduğu ‘Challengers’tan Marvel macerası ‘Kraven the Hunter’a kadar çok beklenen yeni filmler 2023 vizyon tarihlerinden yeni yıla ertelendi. Apple’ın 188 milyon dolar bütçelyle Metropolis’i yeniden çekme planı tamamen çöpe atıldı. Netflix’in de ‘Stranger Things’ gibi ünlü yapımlarının akıbet grevin gidişatına bağlı.

Pek çok ülkede yeni yayın dönemi hazırlıkları yapılarıken yayınlanması planlanan Amerikan dizileri çekilemeyeeceği için şimdiden alternatif projelere yönelmeler söz konusu. Ancak özellikle dizi konusunda pastadan ana payı dijital platformlar aldığı için en büyük sorunu onlar yaşayacak gibi. Tarihin en büyük bütçeli dizi projesi olan ‘Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’ dizisinin ikinci sezonunun çekimleri senaristler olmadan gecikmeli bir şekilde başladı. Ancak ilk sezonu büyük ölçüde hayal kırıklığı yaratan dizinin üstüne bir de grev nedeniyle senarist kadrosundan mahrum bir biçimde ikinci sezonunu çekmesi, büyük beklentiyle karşılanan dizinin geleceğine dair umutları epey zedelemiş durumda.

Hollywood grevi fil festivallerini de etkiliyor

Hollywood’u saran 63 yılın bu en büyük grev dalgasında taraflar arasında görüşme maratonu ağustos ayı içerisinde başlamıştı. Ancak şu ana kadar yapımcı stüdyolar grevdeki senarist ve oyuncuların kaygılarını karşılama ve daha insani çalışma koşullarının temini konusunda belli ki beklentileri karşılamanın çok uzağında. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden dahil pek çok siyasetçi ve toplum nezdinde itibarlı kişiler yapımcılara anlaşmaya varma konusunda çağrıda bulunurken bu aradan geçen 111 günde pek bir değişim olmadı.

Normal şartlarda yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte hem ABD hem de Avrupa’da dikkat çekici festivaller ve özel gösterimler gerçekleşmeye başlardı. Bunlardan ilki de kuşkusuz bu yıl 80. yaşını kutlayan Venedik Festivali. 30 Ağustos’ta başlayacak festivalde yer alacağı açıklanan yapımlar greve destek amacıyla gala programından çekilirken Hollywood’daki grevin devam etmesi halinde benzeri manzaralar önümüzdeki dönemde de yaşanacak. Hatırlanacağı üzere Luca Guadagnino’nun yeni filmi ‘Challengers’ oyunları greve destek verdikleri için galadan çekilmişti. Bunun üzerine de filmin ilk gösterimi ilerleyen aylara ertelendi.

Akıllara gelen sorulardan biri de Oscar. 2024’te 96.sı gerçekleştirilecek Akademi Ödülleri Töreni için pek çok isim kaygılanmaya başladı. Bu kaygıları haklı çıkaracak emareler de geçen hafta yaşanmıştı. Emmy Ödülleri daha önce açıklandığı üzere 18 Eylül’de düzenlenecekti. Ancak uzayan grev doğrultusunda tören 15 Ocak 2024’e ertelendi. Ancak Hollywood’u saran grev dalgası bu süreci nasıl bir yöne doğru yöneltecek bunu önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde göreceğiz.

Müzisyen Hozier tepkili: Grev dalgası müzik dünyasına sıçrayabilirMüzisyen Hozier tepkili: Grev dalgası müzik dünyasına sıçrayabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.