CSO’dan Macaristan’da ‘Çayda Çıra’ ve ‘Köçekçe’

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 16 yıl sonra Macaristan yolcusu. Orkestra, Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında 28 ve 29 Ekim'de Debrecen ve başkent Budapeşte'de konserler verecek. Programda 'Çayda Çıra' ve 'Köçekçe' var.

Kültür Sanat 25 Ekim 2024

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Macaristan’a gidiyor. Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Orta Avrupa ülkesine gidecek orkestra, Cumhuriyet Bayramı şerefine iki konser verecek. Konserlerden ilki 28 Ekim’de Debrecen kentinin ikonik etkinlik merkezi Kodaly Konser Salonu, diğeriyse 29 Ekim’de başkent Budapeşte’deki Liszt Akademi Konser Salonu’nda gerçekleşecek.

CSO, Macar dinleyiciyle buluşacak

CSO Genel Müzik Direktörü ve Şefi Cemi’i Can Deliorman, konserlere ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Bayramı haftasının, orkestranın en yoğun çalıştığı haftalardan biri olduğunu belirterek, Cumhuriyet’in 100. yılına istinaden çok büyük iki tane organizasyon yapıldığını anımsattı.

Şef Cemi’i Can Deliorman, “Orkestramızın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştireceği Cumhuriyet Bayramı konseri çok özel bir içerik ve repertuvarla hazırlandı. Orkestramız, Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında da Macaristan’da iki konser gerçekleştirecek. Bu konserler, Cumhuriyet Bayramı coşkusuyla Türk bestecileri ve Macar bestecilerin çok görkemli eserlerinden oluşan harika bir repertuvarla Macaristan’da Macar dinleyicisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde başka özel bir repertuvarla canlı yayınlanacak. Tüm Türkiye ile paylaşılacak çok özel bir programla, Cumhuriyet Bayramı konserlerini bu sezon yine zevkle gerçekleştiriyoruz” dedi.

Macaristan’da senfonik türküler

Şef Cemi’i Can Deliorman konserlerin programı hakkında verdiği bilgide “Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki 29 Ekim konserimizde, Türkiye’nin her kesiminden, hatıralarımızdan, Cumhuriyet’in bize kazandırmış olduğu şarkılardan, türkülerden bir seçki yapıldı. Bu seçki, kesintisiz bir potpuri halinde bize Cumhuriyeti hatırlatacak, Cumhuriyet tarihi boyunca ve kulaklarımızda yer etmiş melodileri hatırlatacak bir seçki olacak.

Cumhuriyet Bayramı Konserleri, hepimiz için maneviyatı çok yüksek konserler oluyor. Burada kendi salonumuzda gerçekleştirilmiş konserlerde birçok marşı artık dinleyicimizle bir ağızdan orkestra çalıyor, koro söylüyor oluyor. Bu kadar önemli bayramlarımız, bizi bir bütün hale getiren, bizi birleştiren, bizi tek bir anlayışta buluşturan, birbirimizi anlamamızı sağlayan, geçmişimizi hatırlamamızı sağlayan çok özel günler, bize çok büyük güç katan günler bu günler. Kuşkusuz bugünleri müzik aracılığıyla dinleyicimizle paylaşmak bu coşkuyu katbekat arttırıyor. Orkestranın Cumhuriyet Bayramı Konserleri’ni, her zaman yeni fikirler, coşkular yeni heyecanlarla sanki ilk defa bu coşkuyu yaşıyormuşçasına büyük motivasyonla her zaman gerçekleştiriyoruz” dedi.

CSO 16 yıl sonra Macaristan

CSO Müdürü Sibel Ayhan Bayer, 2024 Türk-Macar Kültür Yılının dolu dolu kutlanmaya başlandığını ve halen programların devam ettiğini belirterek, bu kapsamda ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle 28 ve 29 Ekim’de Macaristan’da CSO’nun konser gerçekleştireceğini söyledi. 28 Ekim’de Debrecen’deki Kodaly Filarmoni Orkestrasının Kodaly Konser Salonunda, salona ismini veren Macar besteci Zoltan Kodaly’in ‘Galanta Danslarını’ da dinleyicilere sunacaklarını belirten Bayer, “29 Ekim’de ise Budapeşte Liszt Akademi Konser Salonunda, Büyükelçiliğimizin himayelerinde, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Cumhuriyet Bayramı’na özel büyük bir konseri olacak” dedi.

Macaristan’da 16 yıl sonra gerçekleşecek CSO konserlerinde piyanist Gökhan Aybulus da sahnede olacak. Budapeşte’deki konserde milli marşlar, Ferit Tüzün’ün ‘Çayda Çıra’, Franz Liszt’nin ‘Piyano Konçertosu’ ve Ulvi Cemal Erkin’in sevilen eserlerinden ‘Köçekçe’nin sunulacağını kaydeden Sibel Ayhan Bayer, Türk ve Macar bestecilerinin eserlerinin seslendirileceği başarılı bir program olacağını söyledi.

BİFO şefi Carlo Tenan: Konserden önce mutlaka Türk kahvesi içiyorumBİFO şefi Carlo Tenan: Konserden önce mutlaka Türk kahvesi içiyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.