Güney Carolina da cepte: Trump, Haley’nin eyaletini de rahat kazandı
ABD, bugün başkanını seçecek. Donald Trump ve Kamala Harris arasında sert geçen kampanya sürecinin en akılda kalan kısımlarından biri de şarkılardı. Trump'ın izin almaksızın kullandığı şarkılar onu, eser sahipleriyle defalarca karşı karşıya getirdi.
Sonuçlarını tüm dünyanın merakla beklediği gün geldi. Donald Trump ve Kamala Harris arasındaki başkanlık yarışını kazanan bugünün sonunda belli olacak. Tartışmaların yanı sıra Trump’ın kullandığı şarkılar ve buna müsaade etmeyen eser sahipleri arasındaki gerilim seçim kampanyasının en çok konuşulan olayları arasındaydı. Çok sayıda müzisyen eserlerini izinsiz kullanan Donald Trump’a yönelik eleştiriden dava açmaya kadar farklı caydırıcı metotlara yöneldi.
2016, 2020 ve 2024 seçim kampanyalarında müziği ana unsurlardan biri haline getiren Donald Trump kendisine karşıtlığıyla bilinen müzisyenlerin bestelerini de sıklıkla kullandı. Tabii bu kullanımdan ötürü rahatsızlık duyan özellikle Demokrat Parti destekçisi çok sayıda müzisyen var.
ABD vatandaşı olmasalar da ABBA dünyanın geri kalanı gibi bu ülkede de her daim popüler. İsveçli topuluğun popülaritesi seçim döneminde Donald Trump’ın gözdelerindendi. Ağustos’ta Minnesota eyaletindeki mitinginde ‘Dancing Queen’ şarkısını çaldıran Trump’a ABBA’dan sert eleştiri ve uyarı geldi. Yıllardır bir küskün bir barışık grup üyelerini Trump’ın şarkı kullanımı birleştirdi. Grup üyeleri Trump’ın hiçbir koşulda kendi şarkılarını kullanamayacağını ve buna asla izin vermeyeceklerini açıkladı.
Şarkıları Donald Trump’ın radarına takılan bir diğer isim İngiliz müzisyen Adele. Şarkıcının ‘Rolling in the Deep’ ve ‘Skyfall’ şarkısı Trump’ın ABD başkanlığını kazandığı 2016 seçimlerindeki kampanyasında kullanılmıştı. Müzisyen bu durum hızlı bir şekilde müdahale edip yasak koydurmuş ve seçimlerde oy kullanamasa da Hillary Clinton’ı destekleyeceğini duyurmuştu.
Gelelim Taylor Swift’e. Sadece bu seçim sürecinin değil, son yılların ABD’de en çok konuşulan ismi konumundaki Taylor Swift de Donald Trump’ın popülaritesini kullanmayı çok sevdiği biri. Genellikle siyasi konulardan uzak durmayı tercih eden Taylor Swift, Donald Trump’ın mitinglerde kendisinden bahsetmesi üzerine seçimlerdeki oy tercihini açıklamıştı. Trump’ın mitinlerde ifade ettiğinin aksine Taylor Swift, başkanlık seçimlerinde Kamala Harris’i destekleyeceğini duyurdu.
Donald Trump ile seçim kampanyaları sırasında karşı karşıya gelen sadece popçular değil. 2016’dan bu yana Aerosmith klasiği ‘Dream On’u mitinlerinde kullanan Trump’a grubun solisti Steven Tyler’dan sert tepki var. Grup üyeleri şarkılarının her kullanı sonrası Trump’a ihtarname gönderip telif ücreti tahsil etti. Üstelik sadece ‘Dream On’ değil, ‘Living on the Edge’ de bu izinsiz kullanımdan üstüne düşen payı aldı.
80’lerin efsanelerinden A-Ha’nın hiti ‘Take on Me’ başkan adayı Donald Trump’ın sevdiği şarkılardan biri. Ancak grup için bu durum bir anlam ifade etmiyor. Topluluğun üyeleri şarkılarının Trump tarafından kullanımına karşı. Norveçli grubun üyeleri 2019’da yaptıkları açıklamada “Biz müziğimizi herkes için yapıyoruz. Müziğimizi bölücü bir kampanyanın parçası yapmak niyetinde değildik ve her şey eşit olduğunda böyle olmamasını tercih ederdik”
Sıkı Trump karşıtlarından Beyoncé da başkan adayının ‘Freedom’ adlı şarkısını kullanmasından şikâyetçi. Trump’ın şarkıyı sık sık kullanması nedeniyle Beyoncé, kendisine bir mektup yazıp buna son vermesini aksi takdirde konuyu mahkemeye taşıyacağını söylemişti. Bu sert dilli metin ile yaramış olacak ki Trump mektup sonrasında bir daha Beyoncé’ye ait şarkıları kullanmadı.
Amerikalıların “Patron” olarak andığı Bruce Springsteen de şarkılarlının Donald Trump tarafından kullanılmasına öfkeli. ‘Born in the USA’ şarkısı hemen hemen her seçim döneminde farklı siysetçiler tarafından kullanılan müzisyen Trump’ın da buna yapmasına mani oldu. Springsteen son olarak geçen hafta seçimlerde Kamala Harris’e destekleyeceğini de ilân etti.
Celine Dion, Trump’ın geçen ağustos ayında ‘My Heart Will Go On’ şarkısını kullanmasına çok öfkelenmemiş ve bu olay karşısında “neden ben” diyerek duruma isyan etmişti. İngiliz mzüik efsanesi Elton John da bu durumdan mustarip. ‘Rocket Man’ şarkısı sık sık Trump’ın seçim kampanyasında çalışması üzerine bir açıklama yapan Elton John, buna bir son vermesini zira kendisinin ABD siyasetinde yer almadığıı söylemişti.
Leonard Cohen’in ‘Hallelujah’, Guns’n’Roses’in ‘Sweet Child of Mine’, Linkin Park’on ‘In the End’, Queen’in ‘We are the Champions’, Rihanna’nın ‘Don’t Stop the Music’ ve Rolling Stones’un ‘You can’t Always Get What You Want’ şarkıları bu süreçte de sıklıkla kullanıldı ve benzeri tepki ve yaptırımlarla karşılaştı.