Muğla’daki Kaunos kazılarında cerrahi aletler ortaya çıkarıldı
Maden sahasını genişletmek için yapılan ağaç kesimine karşı eylem yapan İkizköylülere "Ormanı işgal ve ormandan faydalanma" suçlamasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Savcının ceza talep ettiği davada mahkeme beraat kararı verdi.
Muğla’nın Milas ilçesinde İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine karşı bölge halkı günlerce eylem yaptı. Limak Holding ve IC Holding’in ortak iştiraki YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için başlattığı ağaç kesimine karşı nöbet eylemi başlatan Ahmet Tatar ve İkizköy Mahalle Muhtarı Nejla Işık’a “Ormanı işgal ve ormandan faydalanma” suçlamasıyla dava açıldı.
Davanın duruşması bugün Milas 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen yaşam savunucuları açıklama yaptı. Açıklamaya Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz da katıldı.
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada sanıklar Işık ve Tatar’ın ifadeleri alındı. Işık ve Tatar haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatini istedi. Duruşmada mütalaa veren savcı Işık ve Tatar’ın “Ormanı işgal ve ormandan faydalanma” suçundan cezalandırılmasını istedi. Mütalaa sonrası kararını açıklayan mahkeme Tatar ve Işık’ın beraatine hükmetti.
Davayı “trajikomik” olarak nitelendiren İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal şunları söyledi:
“Limak yan tarafta 760 dönüm ormanı kesiyor, halk düşmanı Limak ağaç kesiyor. Bizim arkadaşlarımıza dört metrekare çadırla ormana tecavüz etti diye dava açılıyor. Orman mı kaldı? Ormanı bırakmadınız. Biz ormanı sizden korumaya çalışıyoruz. Bu artık kelimelerle ifade edilemeyecek kadar absürt, komik ve Türkiye’de yargının ne hale geldiğini gösteren bir davadır. Türkiye’de ilk defa böyle bir dava Limak için Akbelen’de açıldı.”
Davanın sanıklarından İkizköy Muhtarı Nejla Işık da “Ormanı koruduğumuz için hakim karşısına çıkacağız. Ormanı işgal edenler belli. Köylü beş senedir o ormanı koruyor. Canı pahasına koruyor. Koruduğumuz için yargılanıyoruz. Adalete güvenmek istiyoruz” dedi.
Ahmet Tatar da jandarma müdahalesinde yaşananları hatırlatarak “12 Eylül sabahı dramatik bir gündü. 12 Eylül ruhuna yani 12 Eylül 1980 ruhuna uygun bir operasyon yaptılar. Komando, jandarma bir de buna ilave olarak Milas Jandarma Güçleri, resmi kıyafetlerle operasyon yaptılar. Yasa dışı bir operasyon yaptılar. Şirketle iş birliği içerisinde bir operasyon yaptılar. Alandan bizi uzaklaştırarak alanı, kendileri işgal ettiler” diye konuştu.
Belediye Başkanı Fevzi Topuz “Buradaki davayı kabul etmiyoruz. Buradaki arkadaşlarımızın yargılanmaması gerekiyor. Arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Bu dava yok hükmündedir” dedi.
Açıklamaların ardından başlayan duruşmada açık yargılama yapılmasına rağmen salona izleyiciler ve basın mensupları alınmadı. Yargılamanın kamuoyuna kapalı devam etmesi tepkiye neden oldu.