Eski Hatay büyükşehir belediye başkanı Lütfü Savaş, partisiyle yaşadığı dokuz aylık tartışmalı sürecin ardından CHP'den ihraç edildi.
CHP’nin eski Hatay büyükşehir belediye başkanı Lütfü Savaş, uzun bir tartışmalı sürecin sonunda partiden ihraç edildi.
Lütfi Savaş aslında eski bir AK Partili. 2009-2014 arasında AK Parti’den Antakya belediye başkanlığı yaptıktan sonra CHP’ye geçti ve 2014 ve 2019’da iki kez Hatay büyükşehir belediye başkanlığı yaptı. Savaş’ın bu dönemde partiyle ilişkilerinde bir sorun çıkmadı. Savaş’ın adı üzerinde parti içindeki ilk tartışmalar ise 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesi adaylık sürecinde başladı. 6 Şubat depremleri sonrası yıkıma uğrayan Hatay’da Savaş’ın krizi kötü yönettiği ve depreme hazırlanılmadığı yönünde yükselen eleştiriler parti içinde de dillendirilir olmuştu. Savaş’ın yerine diğer sol partiler ve DEM Parti’nin desteğiyle yeni bir aday belirlenmesi yönünde eleştiriler parti yönetiminde tereddütler yarattı. Daha önce kesin aday yapılacağı parti yetkili kurullarında benimsenmesine rağmen Savaş’ın adı resmi olarak son günlere kadar ilan edilmedi. Lütfü Savaş cephesi ise bağımsız adaylık resti çekerek bunu genel merkeze iletti. Lütfü Savaş’ın adaylığı resmi başvuru için son gün olan 20 Şubat’ta ancak kesinleşebildi.
Partideki bocalamanın bedeli seçimde ağır oldu. 2019’da 13 puan farkla seçimi kazanan Savaş, bu kez yüzde 0.43’lük kıl payı oy farkıyla seçimi kaybetti. Savaş yerel seçimden sonra Özgür Özel yönetimine karşı eleştirel tutum aldı; eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na açıkça destek çıktı. Savaş’ın partideki sonunu getiren cümleler ise 3 Kasım’da “Mücadeleyi Başlatıyorum” diyerek yaptığı açıklamalar oldu.
DEM Parti ile ilişkileri eleştiren Savaş şöyle diyordu:
“Haydi kurucu partinin vatanseverleri… Ya bugün kendimize ve partimize yakışanı yapacağız ya da yok olacağız. Bölge yangın yeri. Savaş kapımızda. Emperyalist güçler bölgemizde sınırları değiştirmeye başladı. Terör örgütleri üzerinden içimize fitnelik sokan, etnik çatışma hayalleri görenler için bugün bu ülkenin kurucu iradesinin partisine her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç var. Ve bugünün CHP’si DEM’lenmekle meşgul. Parti olarak, terör ile bağ kuran ve terörden siyasi rant devşirenleri her kim olursa olsun ya da hangi oluşum olursa olsun savunamayız. Ve bugün gerek sınırımızda terör devleti kurmak isteyenler, gerekse sınırlarımız içinde ayrı devletçikler kurmak isteyenler karşısında daima yüce Türk milletini bulur.”
CHP Yüksek Disiplin Kurulu, CHP Tüzüğü’nün 68’inci maddesinin kesin çıkarma cezası gerektiren 1’inci fıkrasının (b) ve (d) bentlerinde yer alan “Partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak” ile “Partinin temel ilkelerine aykırı siyasal çalışmalara ve eylemlere katkıda bulunmak” gerekçeleriyle ihraç etti.
Karar oybirliğiyle alındı.