İsveç’te çocuklar için düzenleme: Cezai sorumluluk yaşı düştü, hapis süresi uzadı

İsveç'te çocuklar için ceza sorumluluk yaşı 15'ten 14'e düşürüldü, hapis cezaları 18 yıla kadar uzatıldı.

Dünya 15 Ağustos 2026

İsveç Parlamentosu’ndan dün geçen düzenleme gelecek ay yapılacak seçimlerden sadece üç gün önce 10 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Muhalefetteki Sosyal Demokratlar dahil 281 milletvekili değişikliğe ‘evet’ oyu verirken 66 milletvekili değişikliği reddetti.

İsveç’in sağcı hükümeti başlangıçta sorumluluk yaşının 13’e çekilmesini önermişti. Fakat görüşü alınan 126 kurumun çoğu bu yaş sınırına karşı çıktı. Bunun üzerine teklif 14 yaşa göre düzenlendi.

Bu oylamayla gençler için hapis cezalarında uygulanan indirimler de azaltıldı. Artık 18 yaşından küçükler 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.