Denizin ortasında yeni ada, kuşlara da gün doğdu

Baltık Denizi'nde Vistula Nehri'nin ağzında aniden ortaya çıkan yeni kum adası dalgaların taşıdığı tortularla hızla büyümeye başladı. Kıyıdan ancak onlarca metre uzaklıkta beliren sürpriz oluşum nadir kuş türlerinin yeni barınma noktası haline geldi.

Çevre 4 Eylül 2026

Baltık Denizi’ndeki Vistula Nehri ağzında, Mikoszewo kıyısının hemen açığında yeni bir kum adası oluştu. Nehir sularının taşıdığı tortuların birikmesiyle meydana gelen yapı, bölgedeki yaban hayatı ve kuşlar için yeni bir sığınak alanı yarattı.

Gdańsk Körfezi’nde nehir sularının getirdiği kum ve çamurun çökmesi sonucu oluşan ada, son derece kırılgan bir yapı sergiledi. Mewia Łacha doğa rezervinin koruduğu sakin sularda yükselen adanın dalga ve rüzgar durumuna göre genişleyebileceği veya tamamen kaybolabileceği belirtildi.

Kıyıdan yalnızca birkaç düzine metre uzaklıkta beliren ada yakındaki doğa rezervinde yaşayan kuşlar tarafından kullanılmaya başlandı. Akıntılara ve hava koşullarına bağlı olarak şekli sürekli değişen yapının ilerleyen günlerde anakarayla birleşebileceği kaydedildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.